Bizár letošních Velikonoc? Do kytic ve váze se přidávají mrkve nebo petržele

Velikonoční dekorace, kytice a mrkve ve skleněné váze Pixel-Shot / Shutterstock

Nahoře rozkvetlý pugét, dole čerstvé poklady z pole. Napadlo by vás kombinovat ve váze jarní květiny se zeleninou či ovocem? Nový trend je na internetu k vidění čím dál častěji a stává se hitem letošních Velikonoc. Jak se takové aranžmá vytváří? A má zelenina ve váze nějaký praktický význam?

Přečtěte si také

Můžete sníst prošlý jogurt? Lidé si stále pletou data minimální trvanlivosti a spotřeby

Hezký závan jara, nebo nevkusná dekorace?

Nápad se po sociálních sítích šíří jako originální způsob, jak letos ozdobit velikonoční tabuli a překvapit své hosty něčím neokoukaným. Samostatné tulipány, narcisy, hyacinty nebo gerbery už jednoduše nejsou v kurzu.

Z praktického hlediska může nahusto vložená zelenina sloužit jako opora pro křehké stonky rostlin, které tím udržíte krásně vzpřímené a vycentrované. Tedy jako náhrada za vodní perly či aranžovací hmoty.

Květiny a mrkve ve skleněné váze ArieStudio / Shutterstock

Jaké plody použít?

Nejčastěji narazíte na květinové dekorace s oranžovou mrkví, která je symbolem jara a Velikonoc. Podle příznivců nového trendu udělá parádu nejen přímo ve váze, ale také nahoře, kde doplní kytici zelenou natí. Obdobně můžete sáhnout i po kořenech petržele, které nejsou tak barevně výrazné a potěší milovníky tlumenějších odstínů.

Vázu lze rovněž vyskládat chřestem či pórkem. Případně celými nebo na kolečka pokrájenými citrony a limetkami, které na jarní stůl přinesou ještě více svěžích zelených a žlutých tónů.

Návod na květinové aranžmá se zeleninou

  1. Budete potřebovat širší průhlednou skleněnou vázu se stabilním dnem.
  2. Tu nejprve zaplňte (kořenovou) zeleninou špičkou dolů, natí nahoru – jak dlouhou si zelenou část ponecháte, je čistě na vás. Na sítích dokonce někteří sdílí výtvory, ve kterých dlouhé natě přepadávají přes okraj vázy a splývají až na stůl.
  3. Následně do středu zastrkejte stonky květin.
  4. Nakonec zalijte vodou. Tu ideálně každý jeden až dva dny vyměňujte.

Tip: Obě čerstvé dekorace můžete v aranžmá oddělit. Uděláte to tak, že do středu větší vázy umístíte druhou menší (vložku). Ovocem nebo zeleninou potom vyplňte vnější kruh a květiny dejte do nádoby uprostřed. Bude se vám snáze měnit voda.

Pomáhá zelenina prodloužit čerstvost květin?

Někdy se také uvádí, že má zelenina květinám zajistit delší trvanlivost a její umístění do vázy je nejen estetické, ale také prospěšné. Rozhodně ale na to není dobré spoléhat. Spíše naopak. Zelenina může přispět k zakalení vody, ve které se bakterie a plísně množí rychleji.

„Napadá mě snad jen to, že se z mrkve nebo petržele může uvolňovat trochu cukrů nebo minerálů. Ale efekt bude zanedbatelný a dříve spíš začne zelenina hnít,“ vysvětlila pro Kupi.cz floristka Andrea z jednoho pražského květinářství. „Zákazníkům bych doporučila jít na jistotu a květinám dodat výživu pomocí speciálních přípravků,“ dodala.

  • Babské rady: pokud nemáte speciální výživu či hnojivo na řezané květiny, zkuste do vody k tulipánům přidat lžičku cukru. Proti plísním a bakteriím, které zapříčiňují brzké uvadání, prý zase dobře funguje měděná mince, tableta aspirinu či kapka octa.

Pozor na jedovaté druhy květin

Zeleninu a ovoce, které stojí v jedné vodě spolu s květinami, pak určitě již nekonzumujte. Zvláště jarní druhy jako narcisy, hyacinty nebo tulipány jsou jedovaté. A to pro lidi i zvířata, uvádí Veterinární univerzita Brno. V tomto případě slouží výhradně jako dekorace. Ze stejného důvodu není vhodné kombinovat ve váze jarní cibuloviny a natrhané bylinky, které máte v plánu ještě používat při vaření.

Zdroje: Kupi.cz