Jak se čokoládoví zajíčci stali symbolem Velikonoc? A proč musí být dutí?

Čokoládový zajíček a vajíčka, kolem sladké barevné cukrovinky id-art / Shutterstock.com

Právě teď je nemůžete nikde minout. Čokoládoví zajíčci v obchodech obsadili regály s cukrovinkami a hlásají, že Velikonoce jsou už za rohem. Znáte ale jejich příběh, díky kterému se stali symbolem oslav jara? A proč jsou vlastně dutí? Nebylo by snad lepší, kdy se vyráběli z poctivého kusu čokolády?

Přečtěte si také

Obchod, kde vše stojí 29 korun, předvádí, co tu ještě nebylo. Je otevřený nonstop, sám se uklidí a zavolá vám pomoc

Příběh nejznámějšího zajíčka

Tradice čokoládových velikonočních zajíců, jak je známe především u nás v Evropě, se zrodila již před více než 70 lety v dílně švýcarských mistrů čokolády Lindt. Jeden z nich chtěl udělat radost své dceři, která zahlédla v trávě malého zajíčka. Zvířátko samozřejmě uteklo a holčička byla smutná.

Tak vznikl zlatý, čokoládový zajíček, který nikdy nikam neuteče. Děti jej mohou o Velikonocích hledat v trávě a bavit se. Ikonická pochoutka dobyla svět a stala se symbolem příchodu jara.

Čokoládoví zajíčci Lindt ve zlatém obalu s červenou mašlí v regálu v obchodě Claudia Harms-Warlies / Shutterstock.com

Další výrobci se nechali inspirovat

Dnes už na trhu můžeme vybírat z celé řady čokoládových velikonočních zajíčků, ačkoliv toho původního – zlatého s červenou stužkou a rolničkou může prodávat pouze firma Lindt, která v roce 2021 vysoudila ochrannou značku. Pokud vás jeho vyšší cena odrazuje, mrkněte právě teď na Kupi.cz – spousta řetězců jej nabízí ve slevě v rámci speciálních velikonočních nabídek.

Holčičky s čokoládovými zajíčky a vajíčky Shine Terra / Shutterstock.com

Je z čeho vybírat?

V obchodech nyní narazíte na zajíce různých značek, velikostí, podob i příchutí. Vedle klasických figurek najdete v regálech i limitované edice oblíbených cukrovinek, jsou to například velikonoční zajíčci Orion, Kinder, Kit Kat, Ferrero Rocher, M&M's, Celebrations, After Eight a další. A pro zajímavou alternativu můžete skočit i do obchodních domů IKEA, které již tradičně zařazují do prodeje svého 3D zajíčka z plochých kousků mléčné čokolády.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Duté čokoládové zajíce zase nabízí řada řetězců i v rámci svých privátních značek. Vedle kvalitních sladkostí ovšem doporučujeme při výběru levnějších cukrovinek vždy ověřit složení a podíl kakaové složky. Ještě stále lze totiž narazit na laciné náhražky.

Nebylo by lepší víc čokolády?

Taky si už od dětství kladete otázku, proč nás výrobci musí lákat na obří zajíce a pak vystavovat zklamání z tenké vrstvy čokolády, která pouze obaluje velké množství vzduchu? Dutost figurek má ovšem svůj důvod. Jak jednou vysvětlil Mark Schlott, viceprezident jedné z poboček amerického výrobce cukrovinek R.M. Palmer: „Kdybyste měli velkého zajíce celého jen z čokolády, byl by tvrdý jako cihla, akorát na vylámání zubů.“ Pokud se tedy bavíme o kvalitní čokoládě. A samozřejmě by byl také mnohonásobně dražší.

Dutost je tak ideálním kompromisem v poměru cena/výkon. A pokud chcete uvnitř čokoládové figurky najít něco sladkého navíc, poohlédněte se po velikonočních zajíčcích s náplní. Obří zajíce v této kategorii ale nehledejte, většinou narazíte jen na menší výrobky.

Delicious čokoláda velikonoční zajíček, vejce a sladkosti na rustikálním pozadí And-One / Shutterstock.com

Vyzkoušejte domácí zajíčky s překvapením

Čokoládové zajíce nebo vajíčka si můžete vyrobit i doma. Stačí v domácích či cukrářských potřebách koupit některou z forem s velikonočními motivy, tu vylít rozpuštěnou čokoládou (zkuste dvouvrstvou z mléčné i z bílé), a až vše ztvrdne, slepit k sobě vždy dvě půlky. Půjde vám to snáze, když hrany figurek nahřejete. A dovnitř můžete ukrýt drobné sladké či jiné překvapení podle své chuti.

Zdroje: Novinky, Lindt