Pozor na těchto 5 zrádných potravin plných cukru. Tváří se jako dietní, ale sladké jsou jako zákusky!

Žena s cukřenkou Krakenimages.com / Shutterstock.com

Hlídáte si příjem cukru a snažíte se ho v jídelníčku omezovat? A skutečně se vám to daří? I přesto, že už kávu pijete jen černou, namísto tabulky čokolády si smlsnete pouze na čtverečku a o dezertech si necháváte leda zdát, pořád můžete denně přijímat stejné množství, jako byste žádnou změnu neudělali. Na vině jsou potraviny s vysokým obsahem cukru, do kterých bychom to obvykle neřekli. Které z nich jsou nejzrádnější?

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Potraviny s vysokým obsahem cukru

Doporučená denní dávka cukru se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) pohybuje kolem 50 g pro dospělého člověka. Toto množství odpovídá asi 10 kostkám cukru (s obvyklou hmotností 5 g v jedné). Aniž bychom si to uvědomovali, během dne toto množství často překročíme už během snídaně. Nemusíme přitom sáhnout ani po čokoládě, sladkém pečivu, zákusku, slazené limonádě nebo energeťáku. Stejné množství cukru se totiž ukrývá i v potravinách, které se naoko tváří jako dietní a zdravé.

Patří mezi ně například různé instantní kaše, müsli, snídaňové cereálie, granola, cereální nebo proteinové tyčinky, sportovní a vitamínové vody, dětské sušenky a svačinky, ledové kávy apod. Většina lidí tuší, že nějaký cukr obsahují, reálné hodnoty je ale obvykle překvapí. A pak je tu skupina potravin, u kterých vysoký obsah cukru rozhodně nečekáme a na které bychom si měli dávat obzvlášť pozor. Jaké to jsou?

Žena, která si v supermarketu vybírá kečup Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Rajčatové protlaky, kečupy i polévky

Rajčatové výrobky patří z hlediska skrytých cukrů k jedněm z nejhorších. To, co se na první pohled tváří jako trocha tekuté zeleniny, která jídlům přidá jen pár kalorií, je ve skutečnosti pěkně zrádnou sladkou bombou.

Tak například v jedné lžíci (cca 20 g) kečupu běžných značek na trhu, jako je Hellmann's, Heinz, Otma, Kania a dalších, najdete obvykle kolem 4 až 5 g cukru. A pozor, u mnohých ostrých variant se toto množství ještě zvyšuje. Podobně je na tom všeobecně i rajský protlak, který v podobném množství obsahuje 3 až 4 g cukru. Tedy zhruba kostku na každou lžičku.

Domácí kečup
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Domácí kečup

Kečup je druh rajčatové omáčky, oblíbený především u dětí, dopustit na něj však nedají také někteří dospělí. Pokud se vám doma urodilo tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě si jej vyzkoušejte připravit. S naším receptem to hravě zvládnete.

Domácí kečup

Etikety a výživové hodnoty se vyplatí kontrolovat i u různých dalších studených omáček a dochucovadel, jako jsou tatarky, dresinky, zálivky, hořčice, BBQ omáčky apod.

A co takové rajské polévky ze sáčku? V některých najdeme i více než 10 g cukru na jednu porci, tedy 250 ml. To znamená, že pokud si uvaříte obsah celého jednoho velkého sáčku, sníte v takové relativně vodové polévce stejné množství cukru, jaké má například jeden velký karamelový větrník.

Čerstvé ovocné šťávy a freshe

Ovoce do zdravého jídelníčku rozhodně patří, problémem je ale jeho forma. Stejně jako mnoho lidí mylně považuje sušené ovoce, které se velmi často navíc ještě přislazuje, za zdravé a má pocit, že jej mohou snít libovolné množství, jsou rizikové i různé 100% ovocné šťávy.

Když totiž jíme čerstvé ovoce, zvládneme zkonzumovat jen pár kousků. Nejen kvůli pevné konzistenci, ale také díky vláknině, která je obsažená především v dužině a slupce. U vylisované šťávy pak pijeme především cukry. A to v mnohonásobném množství.

Ovocné šťávy (ať už jde o pomerančové, ananasové, jablečné nebo třeba řepo-jablečné apod.) obvykle obsahují kolem 7 až 10 g cukru na 100 ml. Nyní si toto množství vynásobte pěti nebo deseti, podle toho, zda vypijete půllitrové nebo litrové balení. A jste až na dvojnásobku doporučeného denního příjmu cukru. Jen za lahev šťávy.

Žena, která drží v rukou sklenici s ovocnou šťávou a donut stockfour / Shutterstock.com

Light výrobky

Pro hubnoucí jídelníček je výhodou nižší obsah tuku. Protože ten je ale nositelem chuti, velmi často se jeho absence v takových produktech kompenzuje (zbytečně) vyšším obsahem soli nebo cukru. To znamená, že z hlediska sladkého jsou na tom light ochucená mléka, tvarohy nebo jogurty úplně stejně jako klasické tučné varianty a obvykle obsahují kolem 11 až 13 g cukru na 100 g.

Zelné saláty

Kupujete si ke svačině nebo k obědu kelímek či skleničku míchaného zelného salátu se zálivkou a máte pocit, že jste udělali něco pro své zdraví? V tomto případě je pravdou spíše opak. Právě zálivky jsou plné cukru. Na 100 g výrobku ho obsahují i 5 až 10 g. S jedním menším kelímkem zelného salátu o hmotnosti 350 g pak do sebe můžete dostat až 7 kostek cukru, zvláště pokud vypijete i zálivku.

A proč není vysoké množství cukru v chuti tolik poznat? Takové saláty se totiž dochucují také velkou dávkou kyselého octa a soli, které chutě vybalancují.

Zelný salát v dřevěné misce Ildi Papp / Shutterstock.com

Sterilovaná zelenina a luštěniny

Zatímco u ovocných kompotů nás obsah cukru asi nepřekvapí, v nakládané zelenině nebo nakládaných luštěninách bychom ho nečekali. Problém je potom podobný jako u balených salátů se zálivkou. Cukr se přidává do nálevu spolu se solí nebo kyselou složkou pro vytvoření intenzivní chuti. Objevit se může ve fazolích v plechovce (zvláště pozor na ty v rajčatové šťávě, viz výše), v kukuřici, slazeném zelí i v různých zeleninových směsích.

Až tedy půjdete příště do obchodu a budete potraviny vybírat i podle obsahu cukru, zkuste si množství, uvedené ve výživové tabulce, přepočítávat na kostky cukru. A nezapomeňte hodnoty pro referenční gramáž (100 g) vynásobit hmotností daného výrobku.

Zdroj: Web MD, Healthline