Není salát jako salát. Tyto suroviny z něj zbytečně udělají kalorickou bombu!

Žena drží misku se salátem, na vidličce má rajče Prostock-studio / Shutterstock.com

Jaro a léto jsou obdobím jako stvořeným pro vychutnávání si odlehčených salátů, a to nejen pokud se snažíte shodit pár kilo do plavkové sezóny. Stačí ovšem přidat několik potravin a i z nevinně se tvářícího "zdravého" salátu se stane kalorická bomba rovná vydatnému hlavnímu jídlu nebo návštěvě fast foodu či cukrárny. Kterým surovinám se raději vyhýbat, kolik kalorií obsahují a po jakých vhodnějších alternativách sáhnout?

Přečtěte si také

Sladká specialita z Valašska: Vynikající valašský frgál zvládnete upéct i doma

Avokádo

Ano, avokádo je známým zdrojem zdraví prospěšných tuků a určitě patří mezi vhodné potraviny, nic se ovšem nemá přehánět. Průměrné avokádo obsahuje asi 250 až 320 kalorií a 20 i více gramů tuku.

Pro představu, referenční výživové údaje pro průměrného dospělého člověka udávají doporučovaný příjem 70 g tuků denně. Jedno avokádo tak může představovat i třetinu této hodnoty, kterou je pak velmi snadné překročit. Zvláště konzumujete-li během dne i plno ořechů, semínek, mořských ryb, sýrů a uzenin, pečiva nebo jiných i tučných potravin.

  • Tip: Ideální je proto se o porci avokáda s někým podělit, případně si ho rozdělit na třetiny a každý den si dát jen kousek. Když navíc rozkrojenou stranu potřete citronovou šťávou, v lednici vám nezhnědne.
Žena drží půlku avokáda a ukazuje palec dolů Krakenimages.com / Shutterstock.com

Dresink a zálivka

Asi vás nepřekvapí, že kupované dresinky nejsou na zdravé saláty tím nejlepším. Často se jejich chuť vylepšuje přidanými cukry a sladidly, škroby, konzervanty, tuky, barvivy, solí, zvýrazňovači chutí apod. Rizikem mohou být i krémové či majonézové, sýrové dresinky, které jednomu talíři salátu mohou přidat i 300 až 400 kalorií navíc. Pro představu, stejné množství mají tři rohlíky nebo dvě koblihy s marmeládou.

Nenechte si ujít salát v akci

Jak připravit domácí zálivku?

Domácí příprava zálivky přitom není nijak těžká. Stačí základ z kvalitního oleje (třeba olivového, sezamového, dýňového, z vlašských ořechů, kokosového), k tomu něco kyselého (jablečný či vinný ocet, balsamico, citronovou šťávu), případně i sladkého (trochu medu, agávového, čekankového sirupu) nebo pikantního (dijonskou či hrubozrnnou hořčici, chilli, česnek) a bylinky, sůl, pepř podle chuti.

  • Tip: Bílé dresinky zase snadno nahradíte bílým jogurtem či zakysanou smetanou smíchanou s čerstvými nebo sušenými bylinkami (pažitkou, koprem, bazalkou, medvědím česnekem, citronovou kůrou) či hořčicí.
Záběr na zálivku, která teče na kuřecí Caesar salát Cook Shoots Food / Shutterstock.com

Smažené komponenty

Ať už jde o krutony, cibuli, slaninu nebo kuřecí maso, osmažením těchto potravin kalorickou hodnotu svého salátu výrazně znásobíte. Pokud potřebujete z výživového hlediska dodat svému talíři bílkoviny a udělat z něj vydatný obědový salát, sáhněte raději po grilovaném kuřecím mase, lososu či krevetách, po luštěninách (nakládané či dokřupava opečené cizrně, fazolích) či sýrech typu mozzarella, cottage, feta nebo tofu, případně po vejcích. Krutony zase vyměňte za křupavá semínka (např. dýňová), knäckebroty či žitný chléb, který má alespoň více komplexních sacharidů.

Jak velký je mezi surovinami rozdíl? Pro ilustraci:

  • 100 g smažených kuřecích stripsů má kolem 240 kcal, stejné množství grilovaného kuřecího prsa jen 150 kcal.
  • 100 g smažené slaniny má 516 kcal, stejné množství uzeného lososa má oproti tomu pouze 162 kcal.
  • 30 g krutonů má cca 100 kcal, stejné množství křupavé pečené cizrny asi 30 kcal.

I tyto zdravější alternativy ovšem dodají zeleninovým salátům kalorie navíc, a proto jejich použití (případně kombinování) zvažte s ohledem na skladbu ostatních jídel vašeho dne. Pomoci v tomto ohledu mohou různé aplikace s možností zapisování pokrmů do kalorických tabulek.