Zdravé a syté jídlo našich babiček, na které zapomínáme: Potřebujete jen hrách a koření

Hrachová kaše, ozdobená petželkou, servírovaná v černém kastrolku yulyamade / Shutterstock.com

Hrachová kaše byla jedním z tradičních jídel našich babiček i prababiček. V minulosti se luštěniny jedly mnohem více než dnes. Patří mezi zdravé potraviny, protože obsahují hodně vlákniny i bílkovin. Hrách není výjimkou. Hrachovou kaši u nás lidé vařili už před staletími a spolu s dalšími kašemi z obilnin tvořila základ jejich jídelníčku. Pojďte si ji s námi uvařit. Můžete si ji vylepšit ještě uzeným nebo klobásou.

Přečtěte si také

Užíváte kolagen? A víte, že na klouby se hodí úplně jiný než na pleť?

Hrachovou kaši jedli lidé už ve středověku

Kaše byly typickým jídlem středověké kuchyně. Lidé je připravovali z obilí, luštěnin, a dokonce i ovoce. V mnoha případech kaše nahrazovaly i chléb. Na dochucování se nepoužívalo téměř žádné koření, to bylo pro chudé vrstvy obyvatelstva příliš drahé. Čím se tedy kaše ve středověku dochucovaly? Nejčastěji ořechy, bylinkami a také medem. Právě medem byla slazená i hrachová kaše. Pro nás je tato kombinace nepředstavitelná, ale i dnes má své zastánce. Prý chutná výborně.

Čočka na kyselo
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Čočka na kyselo

Čočka na kyselo je oblíbený recept řady lidí, který si můžeme připravit celoročně. Obzvláště se hodí také 1. ledna, kdy bychom měli sníst něco z čočky, aby se nás peníze držely po celý rok.

Čočka na kyselo
Fazolový guláš
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Fazolový guláš

Na guláš existují desítky, možná až stovky receptů. A každý z nás má svůj oblíbený recept. Jde o syté jídlo, které vám zaručeně dodá energii i pořádnou dávku proteinů. Vyzkoušejte tento recept na fazolový guláš s hovězím masem, který by klidně mohl posloužit také jako kotlíkový guláš, budete příjemně překvapeni.

Fazolový guláš

Jak hrachovou kaši připravovaly naše prababičky?

Podle kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, rok vydání 1868, stačilo do měkka uvařit hrách a přes sítko ho propasírovat do kastrolku se sádlem a cibulkou. Kaše se zahušťovala strouhanou žemličkou a mohli jste ji ještě omastit máslem nebo sádlem.

Jaký hrách se nejvíce hodí na hrachovou kaši?

Můžete ji připravit ze zeleného i žlutého hrachu. Častěji se ale připravuje z toho žlutého, jenž je považovaný za superpotravinu. Obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, vitamínů a má také nízkou kalorickou hodnotu, což z něj dělá i skvělou potravinu pro hubnutí. Necháme na vás, z jakého hrachu si kaši připravíte.

Miska se žlutým hrachem itor / Shutterstock.com

Recept na hrachovou kaši

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g loupaného hrachu
  • majoránka
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • sádlo
  • česnek

Postup:

  1. Přebraný hrách opláchněte několikrát vlažnou vodou, pak zalijte studenou vodou a nechte asi 3 hodiny namočený. Když hrách nabobtná, uvařte ho v téže vodě na mírném ohni doměkka.
  2. Po uvaření přeceďte a rozmixujte. Osolte, opepřete, přidejte majoránku a utřený česnek.
  3. Hrachovou kaši promíchejte. Pokud by se zdála moc hustá, můžete naředit vývarem z hrachu nebo vodou.
  4. Cibuli nakrájejte na malé kousíčky a osmažte na sádle dozlatova. Poté jí ozdobte hrachovou kaši.

Zdroje: Kupi, kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové