Klasický hřeben je out. Jak a čím si česat vlasy podle odborníků?

Ženě někdo češe vlasy hedgehog94 / Shutterstock.com

Kromě správně zvolených šamponů a kondicionérů je základem péče o vlasy i kvalitní hřeben, respektive jeho modernější alternativy. Klasické plastové hřebeny jsou dnes k vidění jen minimálně a slouží hlavně k rychlé úpravě účesu. Na rozčesávání je ale mnohem lepší kartáč, nejlépe s přírodními štětinami. Co dalšího byste měli o výběru a používání hřebenů a kartáčů vědět?

Přečtěte si také

Rostliny, které se spolu nesnesou: Brambory, cukety, mrkev a pastinák nepěstujte vedle sebe. Nedopadne to dobře

Kartáče pro snadné rozčesávání

Do velké míry záleží na typu vlasů, ale obecně se pro rozčesávání hodí spíš kartáče než hřebeny. Pro rovné jemné vlasy doporučují profesionální kadeřnice varianty s měkkými a ohebnými štětinami, které zabraňují trhání a lámání.

Vlnité a kudrnaté vlasy zase vyžadují větší a řidčí štětiny, se kterými se vyhnete nechtěnému rozčesání. A podobný typ vyhovuje i dlouhým a hustým rovným vlasům. Klasický plastový hřeben tedy najde využití opravdu jen při finalizaci nebo rychlé opravě stylingu, protože je díky svému tenkému konci dokonale přesný, jinak ale doba jeho slávy pomalu končí.

Investice do kvality má smysl

Každá kadeřnice nebo hairstylistka preferuje jiný typ a značku kartáčů, ale na jedné věci se většina vlasových profesionálek shodne. Investice do kvalitního kartáče se podle nich vyplatí. Konkrétně vám doporučí kartáče s přírodními a nylonovými štětinami. A stejného názoru je i zkušená kadeřnice z Prahy Barbora Faltusová, podle které bychom neměli podcenit ani výběr kartáče pro foukání vlasů. Jen tak docílíme krásně hladkého účesu bez poškození.

„Kadeřnickému řemeslu se věnuji už 12 let a můžu potvrdit, že kartáče a hřebeny jsou důležitou součástí domácí péče o vlasy. Mimo jiné bych se určitě zaměřila na výběr kvalitního kartáče na foukání, protože správně zvolený typ vám vlasy krásně uhladí a zároveň je šetrný,“ říká Barbora Faltusová s tím, že by určitě vyzdvihla kartáče z přírodních štětin, které sama s oblibou používá a doporučuje je i zákaznicím.

Žena si češe před zrcadlem vlasy Prostock-studio / Shutterstock.com

Kdy a jak vlasy česat?

Rozčesávat můžete mokré i suché vlasy, ale u mokrých je potřeba volit měkčí štětiny. Nabízí se klasický kartáč s přírodními štětinami a podle vlasových profesionálek byste přitom neměli zapomenout na kondicionér, díky kterému kartáč po vlasech krásně klouže. Přípravek se tak rozprostře rovnoměrně a navíc nehrozí polámání vlasů nebo třepení konečků.

Ať už použijete jakýkoliv kartáč, měli byste vlasy rozčesávat od spodních částí a poté se přesunovat nahoru. Bude je přitom nutné rozdělit na prameny a postupně rozplétat, aby se netrhaly. V opačném případě hrozí nepříjemné zamotání. Hlavní je postupovat s citem, aby se nepoškodily samotné vlasy ani pokožka hlavy.

I kartáče potřebují péči

Po každém česání nezapomeňte z kartáče vlasy odstranit. Nejen, že na něm působí nevzhledně, ale mohou způsobovat zacuchání při dalším česání. Zhruba jednou měsíčně si pak najděte čas na důkladnější umytí kartáčů i hřebenů, aby se na nich neusazovaly nečistoty, a tedy i bakterie. Stačí je na pár minut namočit do teplé vody s trochou šamponu, promnout a pak nechat uschnout.

Zdroj: Kupi, Diva