Temná stránka kokosového oleje: Znáte kromě jeho přínosů i jeho rizika?

Kokosový olej a rozlousknuté kokosové ořechy MaraZe / Shutterstock.com

Existuje celá řada přírodních prostředků, kterým jsou přisuzovány doslova zázračné účinky. Mnoho z nich je opravdu prospěšných, ale v některých případech se jedná jen o přehnané velebení něčeho, co může při neumírněném používání i uškodit. Velký ohlas si v posledních letech získal kokosový olej a mnoho lidí jej používá každý den k celé škále činností, od vaření až po péči o tělo. Skutečně je tak přínosný, nebo může jeho používání i ublížit?

Přečtěte si také

S Remoskou i Pečenkou vařily už naše maminky a věděly proč. Šetří čas, peníze a zvládne (skoro) všechno

Proč je kokosový olej tak oblíbený?

Kokosový olej je rostlinný tuk získávaný z kokosového ořechu. Můžeme si vybrat z nerafinovaného (panenského) oleje, anebo rafinovaného, který má méně výraznou chuť i vůni. Kokosový olej je známý pro své široké využití v kuchyni, kosmetice a péči o zdraví.

Má vyšší kouřový bod, díky čemuž je stabilnější při vaření a smažení. S oblibou se přidává do dezertů i nápojů. V kosmetice je hojně využívaný namísto hydratačního krému i jako účinný pomocník s vlasy, kdy dokáže podpořit jejich růst a bojovat proti lupům. Užívá se často i jako léčebný prostředek, vyplachují se s ním ústa, protože podporuje zdraví ústní dutiny. Studie prokázaly i jeho vliv na imunitu a také antivirové, antibakteriální a antifungální vlastnosti.

Kokosový olej v misce Africa Studio / Shutterstock.com

Jak může kokosový olej uškodit?

Může způsobit metabolické změny

Jak prokázala studie, častá konzumace kokosového oleje může vést k metabolickým změnám. Výzkumný tým podával kokosový olej po dobu osmi týdnů zdravým myším a následně zjistil, že byly potlačeny klíčové metabolické hormony leptin a inzulín, které se podílejí na regulaci sytosti a hladiny cukru v krvi. Jde ovšem o výzkum na myších, vliv na člověka se může lišit.

Autor studie Marcio Alberto Torsoni uvedl: „Zjištění naznačují, že ačkoli je proces pomalý a tichý, suplementace kokosového oleje po delší dobu může vést k významným metabolickým změnám, které přispívají k rozvoji obezity a souvisejících komorbidit. A jako takový se nedoporučuje jako doplněk k léčbě nemocí nebo navrácení dobrého zdraví.“

Zvyšuje hladinu LDL cholesterolu

Spousta lidí považuje kokosový olej za zdravou potravinu. Americká kardiologická asociace (AHA) však doporučuje nahradit nasycené tuky ve stravě, včetně onoho kokosového oleje, nenasycenými tuky. Důvodem je fakt, že kokosový olej zvyšuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu. Konzumace nenasycených tuků místo toho snižuje LDL cholesterol a zlepšuje poměr celkového cholesterolu k „dobrému“ HDL cholesterolu, čímž se sníží i riziko srdečních onemocnění.

Lžíce s nabraným kokosovým olejem ze sklenice SpeedKingz / Shutterstock.com

Riziko zánětu i kardiovaskulárních onemocnění

Kokosový olej má sice dlouhou trvanlivost, ale používejte ho pouze v případě, kdy jste si jistí, že nezežlukl. Konzumace zkaženého kokosového oleje může zvýšit počet volných radikálů v těle spojených se zánětlivými a kardiovaskulárními onemocněními. Jak poznat, zda je váš kokosový olej v pořádku?

  • Barva: Měl by mít světle bílou barvu. Pokud olej začne žloutnout, zelenat nebo má nějaké tmavé skvrny nebo známky plísně, zřejmě žlukl.
  • Datum spotřeby: Pečlivě kontrolujte datum spotřeby na obalu a vyhoďte všechny prošlé sklenice s kokosovým olejem.
  • Příchuť: Měl by mít přirozenou kokosovou příchuť. Pokud chuť začne být kyselá nebo hořká, olej se pokazil.
  • Vůně: Má přirozeně příjemnou kokosovou nebo neutrální vůni. Žluklý kokosový olej bude mít příliš kyselý nebo hořký zápach.
  • Textura: Bude buď v tekuté formě, nebo v pevné formě, v závislosti na tom, zda jej skladujete při pokojové teplotě, nebo v lednici. Pokud olej začne vypadat hutně, s nekonzistentní strukturou, jako je sražená smetana, pravděpodobně se pokazil.

Používat, nebo nepoužívat?

Tento článek nemá za cíl vás od kokosového oleje odradit, pouze jsme chtěli poukázat na případná rizika neuvážené konzumace. Stále se jedná o hit nejen v oblasti kosmetiky a vzhledem k široké škále přínosů by byla velká škoda na kokosový olej zanevřít.

Pokud ho používáte při vaření, je ale vždy vhodné ho používat s mírou, abyste se vyhnuli přibírání na váze, zvyšování cholesterolu a případným metabolickým změnám. Jedna polévková lžíce kokosového oleje (cca 14 gramů) odpovídá přibližně 117 kaloriím, obecně se doporučuje omezit spotřebu na přibližně dvě polévkové lžíce denně.

Zdroje: National Library of Medicine, Science Direct, Aha Journals, Healthline