Jako z Itálie: Připravte si rychlé a báječné špagety carbonara podle známého italského kuchaře

Špagety carbonara na černém talíři, kolem vejce, slanina a sýr DronG / Shutterstock.com

Hledáte tip na rychlý oběd nebo večeři? Máme pro vás skvělý recept na pravé italské špagety carbonara! Inspirovali jsme se přímo u italského mistra – kuchaře Emanuela Ridiho. Tak skočte do obchodu pro vše potřebné a jdeme na to. Za 30 minut budete mít hotovo!

Přečtěte si také

Varování před nebezpečnými výrobky: Obchody stahují olivový olej Kaiser Franz Josef, maďarský guláš i červenou řepu

Kde se vzaly špagety „po uhlířsku“?

Špagety alla carbonara v překladu znamenají doslova „po uhlířsku“. Svým pojmenováním mohou odkazovat buď na výrobce dřevěného uhlí, nebo na italské hnutí tzv. karbonářů, kteří bojovali za sjednocení Itálie.

Ať to bylo jakkoliv, kombinace těstovin, vajec a slaniny byla typickým jídlem mužů, kteří trávili většinu času mimo domov.

Špagety carbonara jsou nejvíce spojovány s Římem. Ovšem předchůdce tohoto jídla najdeme v Neapoli. V neapolské kuchařce z roku 1839 je uveden recept na těstoviny, které se míchaly se sádlem, syrovými vejci a sýrem. Někteří pak spojují špagety carbonara až s obdobím 2. světové války.

Špagety aglio olio
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Špagety aglio olio

Špagety aglio olio je tradiční italský recept na těstoviny, pocházející z Neapole. Aglio, olio e peperoncino znamená česnek, olej a pálivá paprička, tyto tři suroviny jsou také základem tohoto snadného, vynikajícího receptu, který se hodí jako rychlý oběd nebo večeře.

Špagety aglio olio
Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou

Milujete rajčatové omáčky v kombinaci s těstovinami? Pak tu máme recept přímo pro vás. Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou vás dostanou. Tento zdravý a lehký oběd připravíte během chvilky. Ricotta dodá rajčatové omáčce jemnost a krémovost, čerstvá bazalka pak jídlo doplní o neodolatelnou vůni.

Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou

Vznikly špagety carbonara jako jídlo pro vojáky?

V roce 1944 s sebou přivezli američtí vojáci na italské území zásoby vajec, slaniny a sýra. Tento proviant rozdělili do římských restaurací a požádali kuchaře, aby jim z nich něco uvařil. Údajně se toho chopil italský armádní kuchař Renato Gualandi, který smíchal vejce, slaninu a sýr s těstovinami, a připravil tak první carboranu.

Tuto teorii potvrzuje i fakt, že první recepty na těstoviny carbonara se začínají v italských kuchařkách objevovat až po druhé světové válce. První zmínka o nich je uvedena v novinách La Stampa z roku 1950, kde jsou tyto těstoviny označované jako populární jídlo amerických vojáků.

Strouhaný sýr parmazán na dřevěné desce, v pozadí kousek sýru vcelku a struhadlo oleschwander / Shutterstock.com

Recept na špagety carbonara

Ingredience na 2 porce:

  • 400 g špaget
  • 200 g pancetty (nebo anglické slaniny)
  • 6 žloutků
  • 100 g strouhaného parmaznánu
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl a mletý černý pepř

Postup:

  1. Rozpalte na pánvi trochu oleje a orestujte na něm na nudličky nakrájenou pancettu (nebo anglickou slaninu).
  2. Ve vroucí vodě uvařte na skus špagety.
  3. V misce smíchejte žloutky, strouhaný sýr, pepř a trochu soli. Prošlehejte. Do směsi můžete přidat i trochu vody z těstovin.
  4. Uvařené špagety hoďte do pánve s opraženou slaninou a promíchejte. Poté odstavte z plotny a vlijte na špagety rozšlehaná vejce se sýrem. Opatrně promíchejte, dokud směs na špagetách nezatuhne.

Zdroje: Kupi, La cucina italiana, Great british chefs