Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Zelňačka v hnědé misce, položená na dřevěném prkénku. Vedle polévky 2 krajíce chleba Pixel-Shot / Shutterstock.com

Zelňačka patří mezi naše tradiční polévky. Je oblíbená i u našich sousedů, kde ji najdete pod různými názvy. Díky kysanému zelí je nabitá vitamínem C, a když si k ní vezmete kousek chleba, zasytí vás s přehledem i jako hlavní jídlo. Do zelňačky kromě zelí neodmyslitelně patří i uzené maso, které s kysaným zelím jde skvěle dohromady. Už se vám sbíhají sliny? Tak pojďme vařit!

Přečtěte si také

Víte, jak nejlépe ochránit zahradu před cizími kočkami?

Jaká je historie zelňačky?

Zelná polévka je oblíbená v řadě evropských států, kde ji najdeme pod různými názvy. U nás jí říkáme zelňačka, v Polsku kapuśniak a na Slovensku kapustnica.

Zelňačka se poprvé pravděpodobně objevila v Rusku, kde místní lidé vařili polévku ze zelí už v 9. století. Rusové jí říkají šči a ve více či méně upravené podobě ji od nich převzaly okolní národy. O zelné polévce najdeme zmínku dokonce i v Británii. Tady se v 15. století vařila polévka „cabochis“ a byla určena vyšším vrstvám obyvatelstva.

Polévka z růžičkové kapusty
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Polévka z růžičkové kapusty

Růžičková kapusta je výborný zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Polévka z ní je navíc lahůdka, o které jste možná ani nevěděli. Báječně zasytí, skvěle chutná, a je také velmi zdravá. Její příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.

Polévka z růžičkové kapusty
Květáková krémová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Květáková krémová polévka

Máte rádi krémové polévky? Zkuste tu květákovou! Stačí vám pár surovin a trocha koření. Jde o jednoduchý zdravý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Polévka se vám bude rozplývat na jazyku. Pro zjemnění do ní můžete přidat i trochu smetany nebo mléka.

Květáková krémová polévka

Jak vařily zelňačku naše prababičky?

Zelňačka patří mezi naše tradiční polévky a recepty na ni najdeme i ve starých českých kuchařkách. Například v České kuchařce od Marie Axamitové z roku 1890 je uvedený tento recept:

Zelí uvaří se ve slané vodě. Když změkne, přidá se k němu kus nového másla a na dva litry polévky 1/6 litru kyselé smetany, do níž se zakverlá vařečka mouky se 2 žloutky, vleje se to do polévky a pilně se míchá, až se polévka povaří, jinak by se srazila.

Sklenička s kysaným zelím, položená na dřevěném prkénku New Africa / Shutterstock.com

Recept na zelňačku

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g bílého kysaného zelí
  • 350 g brambor
  • 260 g cibule
  • 200 g uzeného vepřového masa
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 6 lžic zakysané smetany
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • špetka drceného kmínu
  • špetka pálivé papriky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V kastrolu rozehřejte sádlo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji lehce zesklovatět. Přidejte drcený kmín, papriku, hladkou mouku a restujte 1 minutu. Zalijte vývarem a promíchejte.
  2. Kysané zelí vymačkejte a nálev dejte stranou. Zelí nakrájejte nahrubo a přidejte do vývaru i se třetinou kyselého nálevu. Přidejte bobkové listy, oloupané brambory nakrájené na kostky o hraně 1 cm a vařte na mírném ohni 15 minut.
  3. Dále přidejte uzené maso nakrájené na kostky stejně velké jako brambory a vařte dalších 5 minut. Vyjměte bobkové listy a polévku dochuťte solí, pepřem a dle potřeby cukrem a nálevem ze zelí. Podávejte se lžící zakysané smetany.

Zdroje: Kupi, A Dollop of History, Academic, Česká kuchařka Marie Axamitové