Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Žena pohmatem určuje kvalitu jemných tkanin New Africa / Shutterstock.com

Hedvábí patří k jedné z nejčastěji falšovaných látek. Výrobci dnes umí téměř dokonale napodobit jemná a lesklá vlákna, a tak nemusí být mnohdy snadné jejich pravost na dotek rozpoznat. Zvláště pokud narazíte na hedvábný kousek bez originálního štítku v secondhandu. Nebo nakupujete na e-shopu, kde se musíte spoléhat na informace uvedené prodejcem. Naštěstí ale existuje snadný trik, jak pravé hedvábí (i další přírodní materiály) snadno rozpoznat. Necháte je projít „zkouškou ohněm“. Jak na to?

Přečtěte si také

Sůl je poklad pro všechny zahrádkáře. Posílí i ozdraví rostliny, podpoří růst a zajistí šťavnaté plody

Čím při ověřování pravosti hedvábí začít?

Pokud jste se pro hedvábný kousek vydali do kamenného obchodu, ještě před zaplacením si můžete pravost ověřit jednoduchým prozkoumáním štítku (i na tento samozřejmý krok mnoho lidí zapomíná). Někdy se totiž za hedvábí označují i různé směsi, které ho obsahují pouze pár procent a zbytek tvoří syntetické materiály a napodobeniny.

Na co si dát pozor při nákupu v e-shopu?

Tohoto triku s oblibou využívají zejména internetoví prodejci. Do názvu produktu si mohou jednoduše napsat, co chtějí. A tak označením „hedvábný/silk/silky“ nešetří a pojmenovávají tak i obyčejné kousky ze splývavé či jemné látky. V poslední době se tento nešvar rozmáhá čím dál více nejen u oblečení a povlečení, ale také kosmetických povlaků na polštáře či hedvábných gumiček do vlasů. Těm pravým hedvábným se připisují příznivé účinky na zdraví pleti i vlasů. Není proto divu, že se v rámci masového trendu za zlomkové ceny prodávají různé napodobeniny.

  • Tip: Při nákupu na internetu se orientujte podle ceny i parametrů produktu (složení, popisu materiálu), nikoliv podle názvu. Látkou ze 100% hedvábí se bude chtít každý výrobce nebo prodejce pochlubit, a zároveň tím vysvětlit vyšší cenu takového kousku.

Jak zjistit autenticitu jiných drahých látek?

Stejný trik se zapalovačem můžete použít také v případě, kdy si nejste jistí pravostí vlněného oblečení. Výsledky by měly být podobné jako u hedvábí. Zapálená vlákna by měla zapáchat jako hořící vlasy a černé spálené pozůstatky by měly jít snadno rozdrolit mezi prsty na jemný popel.

Mladá žena v posteli s jemným hedvábným povlečením New Africa / Shutterstock.com

Trik: Ověřte pravost hedvábí zapalovačem

Pokud máte hedvábný výrobek doma a nejste si stále jistí, pak můžete zkusit jednoduchý trik. Z kraje nebo spodní části, která není vidět, vytáhněte pár vláken (pozor, ne nitek, ty mohou být z jiného materiálu). Chytněte je do pinzety a konce zapalte zapalovačem. Podle toho, jak se následně vlákna zachovají, poznáte druh textilie.

  • Pravé přírodní hedvábí: Při hoření bude zapáchat podobně jako vlasy. Černé ohořelé vlákno půjde snadno rozmělnit mezi prsty, až se rozpadne.
  • Syntetické hedvábí (polyester, nylon a další): Při hoření zapáchá spíše jako guma nebo jiná umělotina. Ohořelé vlákno se seškvaří do tvrdé kuličky, která nepůjde mezi prsty vůbec rozdrtit.

Někdy se za hedvábí vydávají (ať už oficiálně nebo klamavě) také jiné přírodní nebo skoro přírodní textilie, které jsou oproti umělým vláknům lepší alternativou. Často mezi ně patří jemné látky z modalu, viskózy nebo acetátu (jedná se o chemicky upravená přírodní vlákna) s přezdívkou „umělé hedvábí“. I ty poznáte podle zapalovače.

  • (Polo)přírodní napodobeniny: při zapálení se vlákna rozpadají na jemný popílek podobně jako papír nebo dřevo. Acetátové látky se rovněž na rozdíl od polyesteru rozpouští při kontaktu s odlakovačem (acetonem).
Ruka drží zapalovač s hořícím plamenem u kontrolního vlákna testované látky Viktollio/Shutterstock.com

Jak poznat kašmír?

U kašmíru zase pomůže vizuální test. Ty nejkvalitnější výrobky se šijí z několika vrstev. Pokud tedy podržíte kašmírový svetr nebo šál proti světlu, měla by látka co nejméně prosvítat a mezi oky by neměly být ideálně žádné viditelné mezery. U obnošených oděvů by se také neměly objevovat žádné žmolky. Pravost poznáte i podle toho, zda se po mírném natažení látky mezi prsty vrátí zase do své původní podoby. Pokud zůstane zkrabacená, pak se nemusí jednat o pravý nebo kvalitní kašmír.

Zdroje: Kupi