V českých lékárnách náhle došel lék Algifen Neo, který užívá měsíčně 60 tisíc pacientů

Žena se radí s lékárníkem Drazen Zigic / Shutterstock.com

Lék Algifen Neo, který každý měsíc používají desítky tisíc lidí, nebude několik týdnů k dostání. Tento přípravek je efektivní při bolestech v oblasti břicha, včetně menstruačních křečí, a také proti žlučníkovým a ledvinovým kolikám. Ministerstvo zdravotnictví informovalo o tomto dočasném nedostatku a vyzvalo lékaře, aby v této době nepředepisovali Algifen Neo a místo toho zvolili jiné, dostupné alternativy.

Přečtěte si také

Víte, jak nejlépe ochránit zahradu před cizími kočkami?

Kdy budou kapky opět dostupné?

Martin Votava z České lékařské společnosti na tiskové konferenci zdůraznil, že lékaři by momentálně neměli předepisovat Algifen Neo, neboť v lékárně nelze provést záměnu, a pacienti by v případě nedostupnosti museli znovu navštívit lékaře pro nový recept. Jakub Dvořáček, náměstek ministra zdravotnictví, uvedl, že dodávky kapek, které byly slibovány už na březen, pravděpodobně dorazí až koncem května. Lék, který se vydává na předpis, si vyzvedává měsíčně z lékáren přibližně 60 tisíc pacientů.

„S největší pravděpodobností může dojít k lokální nedostupnosti tohoto přípravku pro pacienty,“ upozornil Jakub Velík, dočasně pověřený šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Proč došlo k výpadku ve výrobě?

K výpadku dochází z nedostatku účinné látky, kvůli čemuž je lék s tímto složením dostupný pouze v omezené míře, a to jen v několika zemích EU. Vzniklý problém spočívá ve výrobním procesu, chybí klíčová účinná látka, bez níž není možné kapky vyprodukovat.

Jaké jsou alternativy léku Algifen Neo?

Odborníci jako Votava a Velík veřejně vyzvali praktické lékaře, zubaře a další specialisty, kteří tyto kapky předepisují pro léčbu křečovitých bolestí, aby volili alternativní léčiva. Jako možná náhrada se nabízí Algifen nebo přípravky obsahující metamizol, který nejenže pomáhá uvolňovat křeče, ale také účinkuje proti bolesti. SÚKL potvrzuje, že léků s metamizolem je dostatek jak v podobě tablet, tak i kapek.

V případě potřeby mohou lékaři předepsat i jiné druhy léků, jako jsou tramadol, ibuprofen a další, pokud posoudí, že jsou pro pacienta vhodnější.

Zákaznice u pultu hovoří s lékárnicí Gorodenkoff / Shutterstock.com

O náhradě by měl rozhodnout lékař

V důsledku aktuálního výpadku dodávek léku Algifen Neo jsme oslovili lékárnici, aby nám poskytla odborné doporučení týkající se možných náhrad. Lékárnice potvrdila, že situace nyní vyžaduje hledání alternativ, které by mohly pacientům pomoci zmírnit bolest.

„Jako možné alternativy bych mohla nabídnout ibuprofen, který je široce dostupný a efektivně tlumí bolest a zánět. Další možností je tramadol, silnější opioidní analgetikum, vhodné pro intenzivnější bolesti. Pro ty, kteří potřebují rychlý účinek, mohou být vhodnými alternativami také léky obsahující metamizol, který působí proti bolestem i horečce,“ řekla pro Kupi lékárnice Pavlína Blažková v pražském nákupním centru.

Zároveň ale zdůrazňuje, že volba náhradního léku by měla být vždy konzultována s lékařem nebo kvalifikovaným farmaceutem, aby se zajistilo, že alternativní léčba bude v daném případě bezpečná a účinná.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví, Kupi