Je tuhé mýdlo nehygienické? Podle odborníků je především šetrné k životnímu prostředí

Detailní záběr na ruce s mýdlem Yauheniya Julia / Shutterstock

Tuhá mýdla nalezneme téměř v každé koupelně. Ačkoliv se hitem posledních let stala mýdla tekutá, tato klasika má v domácnosti stále své místo. Jenže v posledních několika letech se vedou velké diskuze na téma hygiena. Je tuhé mýdlo skutečně hygienické? Otázka je dnes o to naléhavější, že tuhá mýdla se opět vracejí do módy! Je to dobře?

Přečtěte si také

5 tipů na rychlou večeři: Tahle jídla připravíte do 30 minut!

K čemu používali mýdlo naši předkové?

Naše babičky a prababičky v dřívějších dobách mýdla používaly jako vonný prostředek do skříně. Některé hospodyňky tuto činnost praktikují dodnes a kostku mýdla vloží do spodního prádla nebo ponožek pro lepší provonění. Ale mýdlo slouží primárně k hygieně a umývání rukou. Je tuhé mýdlo opravdu nehygienické, nebo se jedná o mýty, které se v posledních měsících vytvořily?

Proč se tuhá mýdla vracejí do módy?

V posledních několika letech se tuhá mýdla, šampony i kondicionéry znovu dostaly do módy. S tím také nastává otázka hygieny a případné výhody použití těchto prostředků. Odpověď je jasná, tuhá mýdla jsou mnohem šetrnější k životnímu prostředí než tekuté mýdlo, jehož náplň nebo obal pravidelně vyhazujeme. Tuhá mýdla navíc šetří obaly. A je také méně emisí z dopravy, protože tekutá mýdla vydrží podstatně déle.

Zatímco tekutá mýdla jsou téměř bez výjimky v plastu, tuhé mýdlo je obvykle baleno do papírového nebo kartonového obalu, což je mnohem výhodnější pro životní prostředí. Přidáme-li k tomu ještě fakt, že pevná mýdla jsou vysoce účinná, výhody jejich používání zůstávají nesporné.

Jsou pevná mýdla nehygienická?

Jak to je s hygienou u tuhých mýdel, je stále hlavním předmětem diskuzí. Odborníci se snaží nalézt odpověď na otázku, zda se bakterie a zárodky nemohou rozmnožit a stát se hygienickým rizikem pro další osobu? Podle nedávného výzkumu, který proběhl v německé laboratoři ve Freiburgu, bylo prokázáno, že tuhá mýdla nejsou o nic méně hygienická než mýdlo z dávkovače.

Muž si myje ruce Maridav/Shutterstock

Jak bychom se měli umývat?

Studie prokázaly, že žádné z bakterií, které na tuhém mýdle zůstanou, se nepřenášejí na dalšího uživatele, ale mizí spolu s pěnou během pravidelného umývání. O to více je pak důležitá samotná hygiena, při které bychom si ruce měli umývat vždy teplou vodou.

Jak mýdla správně skladovat?

Mýdlo by nemělo být ponecháno ve vlhkém prostředí a po použití by mělo být vloženo do suché nádoby. Při každém používání je důležité, aby mýdlo zůstalo suché a čisté. Na tuhá mýdla doporučujeme používat magnetický nebo plastový držák na mýdlo, který bude v dostatečné výšce nad umyvadlem.

Kam ukládat tekuté mýdlo?

Pokud používáte tekuté mýdlo, měli byste pravidelně čistit tlačítko pumpičky i samotný dávkovač mýdla. Pokud mýdlo koupíte v obchodě, skladujte ho v suchém a tmavém prostředí, aby se zachovala jeho původní struktura i složení. Nikdy ho nedávejte do společných prostor s potravinami nebo jinými kuchyňskými prostředky. Hrozí totiž riziko, že by se mohlo přenést aroma z mýdla i tam, kam opravdu nechceme.

Zdroje: Kupi