Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Ruka drží v ruce chytrý telefon s logem nákupního vozíku VAKS-Stock Agency / Shutterstock.com

Nákupní portál Heureka.cz již po patnácté předal ocenění v rámci soutěže ShopRoku. Ceny byly rozděleny mezi e-shopy, které se na základě hodnocení odborné poroty i zákazníků řadí mezi ty nejlepší a nejosvědčenější na trhu. Prestižní titul Nejoblíbenější e-shop získala Alza, speciální poctu si pak odnesla česká hračkárna Hugo chodí bos.

Přečtěte si také

Co se skrývá v džemech a marmeládách z obchodu? Jsou plné cukru a klamou jablečným základem

Soutěž se pořádala již po patnácté

Heureka.cz již po patnácté vyhlásila výsledky populární soutěže ShopRoku. Titul Nejoblíbenější e-shop si tento rok odnesla Alza.cz. Speciální ocenění připadlo české hračkárně Hugo chodí bos.

O výsledcích rozhodla jak odborná porota, tak sami zákazníci. Co se týče udržitelnosti, zabodoval e-shop Elis design. V rámci kategorie Visa Special Award, určené pro e-shopy zapojené do platformy Heureka Marketplace, se nejvíce dařilo Mall.cz. Za vysokou kvalitu služeb byl oceněn Knihobot.cz.

Alzabox csikiphoto / Shutterstock.com

Soutěž ShopRoku už 15 let v řadě oceňuje e-shopy, které nabízejí zákazníkům nejlepší služby. Za ty roky se některé e-shopy v naší anketě umisťují opakovaně na nejvyšších příčkách, ty by měly sloužit jako inspirace ostatním. Téměř každý rok ale objevíme i méně známý e-shop, který je často úzce specializován na konkrétní zboží, a o to pečlivěji budují svou základnu zákazníků, o kterou poté pečují,“ řekl David Chmelař, generální ředitel Heureka Group.

Vítězem se stala Alza

V hlasování o Cenu popularity mohou všichni internetoví uživatelé odevzdat své hlasy, přičemž každý má možnost podpořit až tři různé e-shopy. Tento rok se titulem může pochlubit Alza, která převzala štafetu po minulém vítězi, e-shopu Lidl. V rámci specifických kategorií se na první místa dostaly obchody jako Cityzenwear.cz nabízející módu a doplňky nebo Ruzovyslon specializující se na erotické zboží.

Nejlepší recenze má Knihobot.cz

Dalším prestižním oceněním je Cena kvality, která se uděluje na základě pozitivních zkušeností a recenzí od zákazníků. Třetí rok po sobě zvítězil online antikvariát Knihobot.cz. Mezi další oceněné patří Mironet, prodejce výpočetní a telekomunikačni techniky, a obchod Motora specializovaný na auto-moto zboží.

Žena platí online nákup kreditkou PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Elis Design boduje svými hračkami i udržitelností

Kategorie ocenění pro e-shopy s udržitelným přístupem k podnikání vyhlásila své vítěze již po třetí. „Z e-shopů, které obdržely náš certifikát Udržitelný e-shop, byli vybráni tři finalisti. Mezi top 3 se letos zařadil online obchod Purity Vision s nabídkou fair trade kosmetiky a bio potravin, dále online tržiště Scuk s farmářskými produkty, a vítězem se stala firma Elis Design, která produkuje montessori hračky a dřevěný nábytek pro dětské pokoje,“ uvedl Chmelař.

Speciální kategorie

Speciální ocenění Visa Special Award pro online tržiště letos získal Mall.cz. Toto ocenění si vyměnil s předchozím držitelem, portálem Eldum.cz. Dalším finalistou soutěže byl OnlineShop.cz.

Heureka ocenila také e-shopy, které se vyznačují nejen kvalitními službami, ale i výrazným příběhem nebo sociálním přesahem.

  • První místo si odneslo hračkářství Hugo chodí bos, jehož sortiment je složen výhradně z produktů pocházejících z České a Slovenské republiky. Tento e-shop zaujal odbornou komisi snahou o návrat kvalitních a esteticky atraktivních hraček na trh, stejně jako budováním pevné komunity zákazníků.
  • Na druhém místě se umístil projekt Systers, který promyšleně přistupuje ke zdravotní péči s důrazem na individuální potřeby a unikátnost každé ženy.
  • Třetí příčku obsadil Czechdesign Shop, který poskytuje platformu pro nákup originálních výrobků od českých designérů.

Zdroj: Shoproku, Mediaguru