Tip na vynikající snídani: Upečte si pravé francouzské croissanty podle známé cukrářky

Několik croissantů na sobě, naskládaných na bílém talíři MaraZe / Shutterstock.com

Francouzi si bez něj nedokáží představit snídani. Křupavé a nadýchané pečivo ve tvaru půlměsíce ale zbožňujeme všichni. Jasně, že mluvíme o croissantu! Tohle pečivo ale ve Francii nevzniklo. Ovšem až Francouzi přidali do kynutých, zakroucených housek tu nejdůležitější složku – máslo. Pojďte si s námi upéct domácí croissanty s cukrářkou Mirkou van Gils Slavíkovou, recept má přímo z Francie!

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Oblíbený retro zákusek, který si nezadá s makronkami: Udělejte si vynikající laskonky, zvládne je každý!

Původ croissantu

Je to možná k nevíře, ale tohle typické francouzské pečivo se do Francie dostalo až v 19. století. Původ croissantu je v Rakousku, kde se od 13. století pekl tzv. kipferl – protáhlá zakroucená houska z kynutého těsta. Zmíněné pečivo mělo svým tvarem půlměsíce údajně odkazovat na porážku Osmanské říše, která měla na své vlajce měsíc.

První recept na rakouský kipferl se ve Francii objevil v roce 1839, kdy rakouský důstojník August Zang založil v Paříži vídeňskou pekárnu. Pařížané si kipferl zamilovali a francouzští pekaři jej začali napodobovat. Svému pečivu začali říkat croissant, což v překladu znamená měsíční srpek.

Domácí rohlíky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí rohlíky

Máme pro vás recept na domácí rohlíky, které budete mít hotové do 40 minut a zvládne je i pekař-začátečník. Uvidíte, že jak je jednou vyzkoušíte, ty kupované už nebudete chtít.

Domácí rohlíky
Kmínový chleba
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Kmínový chleba

Připravte si domácí kmínový chleba. Bude čerstvý a křupavý a navíc víte, co do něj dáváte. V tomto receptu nenajdete žádné složité postupy. Stačí pouze promíchat a nechat vykynout. Pustíte se do pečení chleba?

Kmínový chleba

V roce 1915 francouzský pekař Sylvain Goy původní těsto na croissanty vylepšil do podoby, jak ho známe dnes. Do kynutého těsta přidal máslo a za pomoci skládání a rozvalování vytvořil nadýchané a křupavé těsto.

Ženské ruce, které rolují těsto na croissanty Mikhaylovskiy / Shutterstock.com

Recept na croissant

Ingredience na 16 croissantů:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 25 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného)
  • 8 g soli
  • 5 žloutků
  • 250 g vody
  • 350 g másla

Postup:

  1. Do mísy dejte mouku, žloutky, sůl, cukr, droždí a vodu. Zadělejte těsto a nechte ho 10 minut odpočinout. Po 10 minutách ho vyválejte do čtverce – střed nechte více vyvýšený.
  2. Na pracovní plochu dejte trochu mouky a připravte si máslo. Ztuhlé máslo rozválejte do plochého čtverce.
  3. Do rozváleného těsta zabalte rozválený plát másla a vyválejte do obdélníku cca 30x40 cm. Poté těsto složte na 3x. Nechte odpočinout 10 minut v lednici. Vyvalování zopakujte ještě 2x a před každým rozvalováním dejte těsto aspoň na 5 minut do lednice.
  4. Poté těsto zabalte do potravinové folie a dejte na noc do lednice.
  5. Další den těsto rozválejte, nakrájejte na trojúhelníky a ty srolujte do tvaru croissantu. Croissanty dejte na plech a nechte je ještě 1–2 hodiny kynout.
  6. Nakynuté croissanty potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.

Zdroje: Kupi, Institute of Culinary Education, MirkaStudio