Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Pomazánka v zelené misce, okolo nakrájená zelenina na prkénku Anna Kolásková

Kopr, libeček, mladý česnek, jarní cibulka, petrželka, pažitka, bazalka a tisíc dalších bylinek se dá pěstovat i doma. Jsou zdravé, chutné a povýší chuť každého jídla. V rychlém receptu na jarní pomazánku zužitkujete téměř všechny bylinky, které máte, a zároveň sobě i rodině připravíte rychlou svačinu.

Přečtěte si také

Sladká vánoční klasika: Kakaové linecké cukroví s malinami

Jak zpracovat bylinky?

Jarní bylinky nikdy nenechte zežloutnout nebo povadnout, ale včas je zpracujte. Pokud však zrovna nevaříte nic, kam byste je mohli přidat, jednoduše si je uchovejte na později.

  • Mrazení: Bylinky umyjte, nakrájejte (na takové kousky, které pak budete chtít použít), vložte do uzavíratelného sáčku nebo plastové dózy a dejte do mrazáku. Nezapomeňte krabičku nebo sáček opatřit štítkem s názvem bylinky a datem sklizně.
  • Sušení: Druhým tipem na zpracování bylinek je jejich sušení. Bylinky v celku (nemusíte sekat) dejte sušit do sušičky nebo na nejnižší stupeň do trouby či na sluníčko. Po vysušení odstraňte stonek a dejte do kořenky. Opět přidejte štítek s názvem bylinky.
Různé bylinky na stole Anna Kolásková

Jarní pomazánka z 5 druhů bylin – recept

Než se rozhodnete bylinky mrazit či sušit, připravte si tuto jednoduchou pomazánku. Je hotová do 15 minut, skoro nic nestojí a zachutná celé rodině. Do pomazánky můžete dát všechny jedlé bylinky, které doma zrovna máte. Hodí se i natě (například nať mladého česneku nebo jarní cibulky), případně mladé košťály a listy.

Ingredience:

  • 2 hrsti nasekaných bylinek (třeba jarní cibulku, pažitku, kopr, petrželku a nať z česneku)
  • 150 g lučiny nebo žervé
  • 175 g zakysané smetany
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Všechny bylinky nasekejte najemno a smíchejte s žervé a zakysanou smetanou.
  2. Ochuťte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou.
  3. Podávejte s oblíbeným pečivem nebo jako dip ke špalíčkům krájené zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, okurka, ředkvička).
Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami

Vajíčková pomazánka s tvarohem, kopřivou a pažitkou je typicky jarní recept, který se naprosto hodí k Velikonocům. Ideální způsob, jak zpracovat vykoledovaná vajíčka, i tip na rychlou svačinu nebo večeři.

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami
Pomazánka z pečených paprik
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Pomazánka z pečených paprik

Pomazánka z pečených paprik rozhodně stojí za to, i když je trochu složitější na přípravu. Je totiž potřeba papriky předem upéct a poté oloupat. Pečení z nich vytáhne sladkou chuť, která se v pomazánce snoubí s kyselým citronem, štiplavým česnekem a jemným žervé. Pomazánka bude chutnat i dětem, stačí vynechat česnek a citronovou kůru. Tak se pojďte s námi pustit do přípravy.

Pomazánka z pečených paprik

A pokud chcete zkusit i jinou pomazánku, doporučujeme tu z pečených paprik nebo osvědčenou vajíčkovou, kde bylinky také zužitkujete.

A jakou bylinku máte nejraději?

Zdroj: Anna Kolásková