Papírová brčka nejsou zdravotně nezávadná. Belgická studie radí nepoužívat brčka raději vůbec

Barevná brčka v lahví i vedle ní NatalyaBond / Shutterstock.com

Nová studie z Belgie ukázala, že papírová brčka, která jsou považována za lepší pro přírodu než plastová, mohou být škodlivá pro zdraví a ne tak ekologická. V roce 2023 vědci zjistili, že papírová brčka často obsahují chemikálie zvané PFAS, které jsou odolné vůči vodě, ale škodí zdraví i přírodě. I když se brčka používají jen občas, mohou být nebezpečná. Studie radí používat raději brčka z nerezové oceli nebo se vyhýbat používání brček úplně.

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

Papírová brčka nemusí být vždy bezpečná

Podle studie belgických vědců z roku 2023 brčka často obsahují nebezpečné chemikálie známé jako PFAS (perfluorované a polyfluorované látky), které se běžně používají pro své vodě odolné vlastnosti. Tyto chemikálie mohou přecházet do nápojů a následně do lidského těla, kde působí jako toxiny. PFAS jsou spojovány s řadou zdravotních problémů, včetně rakoviny, oslabení imunitního systému, hormonálních nerovnováh a neplodnosti. Jsou také známé jako „věčné chemikálie“ kvůli své schopnosti nerozkládat se v přírodě ani v těle.

Nejlepší jsou brčka z nerezové oceli

Belgické zkoumání zjistilo PFAS téměř ve všech testovaných typech brček, včetně papírových, bambusových, skleněných i plastových. Nejvíce kontaminované byly produkty z rostlinných materiálů, jako je papír a bambus, což je činí navíc biologicky nerozložitelnými. Jediná brčka, která nebyla zjištěna jako kontaminovaná, byla ta vyrobená z nerezové oceli.

Bílo-červená rozházená brčka mama_mia / Shutterstock.com

Zákaz jednorázových plastových produktů v České republice

Od 1. října 2022 platí zákaz prodeje i výroby jednorázového plastového nádobí a týká se předmětů, jako jsou plastová brčka, příbory, talíře, nápojové míchátka a polystyrenové obaly na potraviny a nápoje. Cílem tohoto opatření je snížit množství plastového odpadu a jeho negativní dopady na životní prostředí. Tento krok je součástí širších evropských regulací, které reagují na rostoucí problémy spojené s plastovým znečištěním.

Zdroj: Taylor & Francis Online, Kupi