Ať už v jídelníčku dáváte přednost masu kuřecímu, vepřovému nebo hovězímu, vždy záleží především na tom, jak často jednotlivé druhy masa jíte a jak je upravujete. Tedy zda při konzumaci převládají benefity v podobě příjmu cenných bílkovin a vitamínů, nebo si zaděláváte na zdravotní problémy. Víte, jak často které druhy masa jíst, na co si dávat pozor a jakým úpravám se ideálně vyhnout?
Oproti rostlinným bílkovinám, které jsou v našem jídelníčku taktéž důležité, mají ty živočišné vhodnější zastoupení esenciálních aminokyselin a jsou snáze stravitelné. Maso je navíc zdrojem lépe využitelného železa a vápníku.
Dále obsahuje vitamín B12, který je přínosný pro krvetvorbu a správnou funkci nervové soustavy a je poměrně těžké ho nahradit potravinami rostlinného původu. V neposlední řadě je maso cenným zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu D, zinku, selenu a dalších minerálů, které jsou prospěšné při posilování imunitního systému nebo působí coby antioxidanty.
Nákupní rádce Kupi vám najde všechny akční ceny na maso ve vašem okolí a porovná je s cenami mezi jednotlivými řetězci.
Na otázku, které maso je nejzdravější, neexistuje jednoznačná odpověď.
Nitr / Shutterstock.com
Zrádná jsou tzv. mramorovaná masa, která jsou skvělá pro přípravu šťavnatých steaků. Jsou ale taky hodně tučná (na rozdíl od jiných druhů mas nelze bílé části tuku v případě potřeby odkrojit) a měli bychom si je dopřávat spíše výjimečně.
Pro zajímavost jsme porovnali čtyři nejčastěji konzumované druhy masa z hlediska jejich energetické hodnoty, obsahu bílkovin a tuků:
Má vysoký obsah bílkovin, ve srovnání s ostatními druhy má také mnohem méně tuku a kalorií. Jeho konzumace se doporučuje při dietách a redukčních jídelníčcích.
Je považováno za červené maso mezi drůbežím (má navíc podobný obsah tuku jako hovězí nebo vepřové). Oproti kuřecímu nebo krůtímu je více tučné a má více kalorií.
Pappardelle s pečeným trhaným kachním masem, hříbky a sýrem pecorino jsou nevšední variací na oběd s těstovinami, kterým rozhodně zaujmete. Příprava je navíc jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát, věříme tedy, že to podle našeho receptu hravě zvládnete.
Pečené kachní stehno na zázvoru s jablky se skvěle hodí na sváteční menu. Ideální přílohou ke kachně jsou pak bramborové šišky, obalené ve strouhance.
Je pro nás mimo jiné cenným zdrojem železa, kreatininu, kyseliny linolové i silného antioxidantu glutathionu, který v našem těle pomáhá bojovat s volnými radikály, podporuje detoxikaci a zlepšuje funkci imunitního systému. Je ovšem tučnější (zejména mramorované steaky).
Ze všech druhů mas má to vepřové nejvyšší obsah vitaminu B1. Stejně jako hovězí je poměrně dost tučné a navíc taky kalorické.
Pokud to s konzumací nepřeháníte a dáváte si pozor na kvalitu a libovost, pak se nemáte čeho obávat. O negativním vlivu masa na naše zdraví se hovoří většinou v souvislosti s jeho nadměrnou spotřebou nebo všeobecně s nesprávnou životosprávou.
Maso je poměrně náročné na strávení a pokud ho jíme příliš, oslabuje náš trávicí systém, v němž se potom hromadí více toxinů. V neposlední řadě může být viníkem zdravotních obtíží zmíněný tuk. Osoby konzumující výrazně více červeného masa může trápit vysoký tlak a kardiovaskulární onemocnění. Češi kromě toho sní také nadměrné množství uzenin (a velmi často nekvalitních), které jsou považovány za možný rizikový zdroj vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Virtual Art Studio / Shutterstock.com
Karcinogenní látky v mase vytváří také nezdravá tepelná úprava. Zejména dlouhé pečení, smažení v přepáleném oleji nebo grilování steaků naložených do oleje, z nichž na rozpálené uhlí odkapává větší množství šťávy, která se do masa vrací v podobě karcinogenního kouře.
Nejlepším způsobem přípravy masa je dušení nebo napařování. Klidně ho můžete i grilovat, stačí dodržet pár základních pravidel. Maso by mělo mít pokojovou teplotu, aby se peklo rovnoměrně a co nejrychleji, a nemělo by se předem nakládat do oleje nebo marinády. K dokonalé chuti vám budou stačit jen sůl, pepř a bylinky.
Zdroje: Mayo Clinic, Cleveland Clinic, Harvard Health Publishing, Vím, co jím, Healthline, Cancer Research UK