5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Rozkrojené plněné chlupaté knedlíky, servírované na malé pánvičce Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Rychlý a výborný oběd za pár korun? To není žádné sci-fi. I z běžně dostupných surovin vykouzlíte jídla, která vás ohromí skvělou chutí. Tímto stylem vařily i naše babičky, tak proč to taky nezkusit? Na základě akčních i běžných cen potravin jsme za vás zjistili orientační cenu za porci. Tak snad vám náš výběr zachutná!

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Co třeba omáčku?

Omáčky jsou rychlé, chutné a když si k nim dáte pěknou porci houskového knedlíku, zasytí vás až do večera. Navíc je uvaříte skutečně za pár korun. Zkuste třeba oblíbenou rajskou omáčku s plněnými paprikami nebo znojemskou omáčku s vepřovou plecí. Určitě si pochutnáte.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Znojemská omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka je snadná na přípravu a velmi chutná. Její hlavní ingrediencí je kyselá okurka, která omáčce dodá nezaměnitelnou chuť. Znojemskou omáčku, jinak také znojemskou pečeni, připravujeme z vepřového masa, nejvhodnější je kýta nebo plec. Nejčastěji se podává s rýží nebo houskovým či karlovarským knedlíkem.

Znojemská omáčka

V hlavní roli brambory

Brambory jsou skvělá příloha, ale výborně fungují i jako hlavní jídlo. Pokud z nich uděláte bramborové těsto, vykouzlíte z nich různé dobroty nasladko i naslano. Všemi deseti doporučujeme skutečnou klasiku našich babičekchlupaté knedlíky.

Pokud chcete něco modernějšího, inspirovaného Itálií, tak z bramborového těsta snadno připravíte i gnocchi. Můžete je kombinovat s různými omáčkami. My pro vás tentokrát vybrali špenátové gnocchi.

Chlupaté knedlíky
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky jsou tradičním českým hlavním jídlem a přílohou v jednom. Příprava vám navíc nezabere mnoho času a na výsledku si jistě skvěle pochutnáte.

Chlupaté knedlíky
Gnocchi se špenátem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Gnocchi se špenátem

Gnocchi se špenátem patří mezi tradiční italské pochoutky, které se skvěle hodí třeba na večeři. A zachutnají vegetariánům i milovníkům masa.

Gnocchi se špenátem

Do stovky i maso se zeleninovou směsí

Pikantní katův šleh si můžete připravit z vepřového i kuřecího masa. Je to trochu retro jídlo, které jste dřív našli v jídelním lístku téměř každé restaurace. Budete ho mít hotové do hodiny a jako přílohu můžete zvolit bramboráčky nebo pečené brambory.

Katův šleh
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Katův šleh

Katův šleh neboli kaťák je pikantní masová směs připravovaná nejčastěji s vepřovým nebo kuřecím masem. Nejvíce oblíbený byl během devadesátých let, kdy jste na něj mohli narazit v téměř každé české restauraci. Připravte si toto retro jídlo doma a zavzpomínejte na divoké devadesátky spolu s námi.

Katův šleh

Sladký tip na závěr

Chcete zavzpomínat na dětství u babičky? A pamatujete na šišky s mákem? Je to vynikající rychlovka za pár korun, kterou snadno připravíte z bramborového těsta. Zavděčíte se určitě i dětem. Recept najdete zde.

Zdroj: Kupi