V sobotu 13. dubna 2024 proběhne Sbírka potravin. Doporučený seznam produktů, kterými pomůžete nejvíce

Žena drží krabici Sbírky potravin TESCO

Už v sobotu 13. dubna 2024 se v řadě obchodů po celé České republice rozjede další ročník jarní Sbírky potravin. Tato akce představuje vynikající příležitost pro každého z nás přispět k pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují. V dnešním uspěchaném světě je snadné zapomenout na ty, kdo se potýkají s nedostatkem základních životních potřeb, včetně dostatečného množství jídla. Kde jarní Sbírka potravin proběhne ve vašem okolí?

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Jak můžete pomoci?

Zúčastnit se je snadné. Stačí navštívit jednu z prodejen zapojených do jarního kola Sbírky potravin, které naleznete po celé zemi, a při svém nákupu přidat několik nezbytných potravinových položek do svého košíku. Tyto produkty po zaplacení můžete darovat přímo na místě do označených sběrných košů.

Jaké potraviny darovat do Sbírky potravin?

Organizátoři Sbírky potravin zpravidla doporučují darovat trvanlivé potraviny, jako jsou konzervy, těstoviny, rýže, olej či cukr, ale vítány jsou i hygienické potřeby.

Seznam potravin, které je doporučováno darovat v rámci Sbírky potravin Sbírka potravin

Poptávka po základních trvanlivých potravinách a drogerii v potravinových bankách je často vysoká. Zde je seznam produktů, jejichž nákupem můžeme těmto organizacím nejvíce pomoci.

Potraviny

  • Konzervované potraviny – fazole, luštěniny, ovoce, zelenina, ryby (třeba sardinky nebo tuňák)
  • Suché luštěniny – čočka, fazole, hrách
  • Trvanlivé mléko
  • Instantní polévky a hotová jídla, která vyžadují pouze přidání vody
  • Obiloviny a müsli – zdroj energie a vlákniny
  • Pasta a rýže – základní potraviny s dlouhou trvanlivostí
  • Káva a čaj – pro mnohé nezbytná denní potřeba
  • Oleje a tuky – například olivový nebo slunečnicový olej
  • Dětská výživa – kaše, mléko, přesnídávky, příkrmy
  • Cukr, sůl, koření, tedy základní suroviny pro vaření

Drogerie

  • Mýdla a dezinfekce – pro osobní hygienu a čištění
  • Zubní pasta a kartáčky
  • Dámské hygienické potřeby – vložky, tampóny
  • Pleny – pro děti i dospělé s inkontinencí
  • Toaletní papír a papírové utěrky
  • Prací prášky a čisticí prostředky
  • Šampony a sprchové gely

Další tipy

Při výběru produktů pro darování je dobré myslet na nutriční hodnotu a praktičnost: například vybírat potraviny, které nevyžadují ledničku či zamrzlou úschovu a jsou snadno připravitelné. A také zkontrolujte datum spotřeby, aby bylo co nejdále platné.

Různé druhy trvanlivých potravin Mikhailov Studio / Shutterstock.com

Které obchody se zapojí do jarní Sbírky potravin?

PENNY

Řetězec PENNY, který Sbírku potravin podporuje dlouhodobě, se zapojí se 134 prodejnami po celé zemi. V sobotu 13. dubna od 8 do 18 hodin můžete přinést potraviny nebo drogistické zboží do 80 prodejen, kde na vás budou čekat dobrovolníci, nebo do boxů ve zbývajících 54 prodejnách.

BILLA

BILLA se zapojí se všemi 264 prodejnami. Na 87 z nich pomáhají dobrovolníci, zatímco na ostatních je umístěna statická sbírka. BILLA umožňuje také přispět prostřednictvím svého e-shopu od 9. do 23. dubna. Obchod zdůrazňuje, jak je důležité pomoc potřebným, i malý dar dle něj může znamenat pro někoho velkou pomoc.

Kaufland

V sobotu 13. dubna můžete ve všech 143 obchodech Kaufland v České republice darovat potraviny nebo drogistické zboží pro ty, kteří to potřebují. Stačí, když přidáte tyto věci ke svému nákupu a na konci předáte dobrovolníkům nebo zaměstnancům Kauflandu.

Tesco

Všechny prodejny Tesco, včetně internetového obchodu, nabízí možnost koupit v sobotu speciální balíčky za 199 korun, navržené spolu s Potravinovou bankou, nebo darovat jakékoliv trvanlivé potraviny a drogerii. Online můžete přispět do 23. dubna, vybírat můžete z balíčků za 100, 300 nebo 150 korun.

Drogerie dm

Už od úterý 9. dubna 2024 odstartovalo v prodejnách dm jarní kolo Sbírky potravin. Zákazníci mají opět možnost zakoupit virtuální balíčky, které budou ve spolupráci s Českou federací potravinových bank přeměněny na potraviny a drogistické produkty pro lidi v nouzi. Sbírka probíhá až do úterý 23. dubna 2024 a po celou dobu si zákazníci mohou přidat virtuální balíčky ke svému nákupu v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm i na e-shopu dm.cz.

Zdroj: jednotlivé řetězce