Investice do LEGA: Když vám hračka může vydělat majlant

Krabice s legem v regálech 8th.creator / Shutterstock.com

Lego už není jen pro děti. Pro mnohé dospělé se ze záliby stala seriózní investiční příležitost. Se vzrůstajícími cenami na trhu sběratelských předmětů se Lego ukazuje jako zajímavá alternativa k tradičním investicím, jako jsou akcie, dluhopisy, nebo dokonce zlato.

Přečtěte si také

Online tržiště Kauflandu v Česku uspělo. Teď chystá expanzi do Polska a Rakouska

Podle studie z Higher School of Economics se výnosy z Lega mezi lety 1987 a 2015 pohybovaly okolo 11 %, což je více než v případě akcií, dluhopisů a zlata. Důvodem je limitovaný počet kusů a tím i vzácnost, která zvyšuje hodnotu na sekundárním trhu.

Ne všechny sety jsou stejně úspěšné

Investice do Lega vyžaduje znalost trhu a schopnost odhadnout potenciální vzácnost a hodnotu konkrétního setu. Například tematické sady věnované populárním filmům mají na sekundárním trhu tendenci růst v ceně nejvíce. Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouhodobou investici, je vhodné pečlivě vybírat a mít trpělivost.

Lego ze seriálu Přátelé Ekaterina_Minaeva / Shutterstock.com

Přestože se může zdát, že Lego je bezpečnou investicí, není to bez rizika. Ceny mohou narůst až na šestinásobek původní hodnoty, ale mohou také klesnout. Klíčové je být vášnivým fanouškem Lega, aby bylo možné rozpoznat a ocenit nuance trhu.

„Při šťastném výběru správné krabice můžete dosáhnout výnosů ve výši stovek procent,“ řekl pro Hospodářské noviny investor do Lega Michal Šnobr. A dále dodal, že výběr „správné krabice“ může být výzvou. Například cena postavičky Chandlera ze seriálu Přátelé po smrti herce Matthewa Perryho výrazně vzrostla. Podle dat z webu Brickeconomy.com se cena panáčka zvýšila o 232 procent. Tento příklad ukazuje, jak mohou neočekávané události ovlivnit hodnotu investice.

Nejdražší figurka LEGA

Historicky nejcennější figurkou se stal bojovník Boba Fett z univerza Hvězdných válek. Dle informací z webu Gitnux dosáhla cena této figurky při prodeji neuvěřitelných 350 tisíc korun. Její unikátnost spočívá ve výrobě ze čtrnáctikarátového zlata a existenci pouze dvou exemplářů na celém světě.

Svět Hvězdných válek je úspěšný i co se týče plastových modelů. Jako příklad můžeme uvést model vesmírné lodi Millennium Falcon z limitované sběratelské série, jehož hodnota dle Gitnux dosahuje přibližně 100 tisíc korun. Oproti původní doporučené maloobchodní ceně z roku 2007 to představuje vzrůst o fascinujících téměř 2000 procent.

Boba Fett jako lego figurka Sergey Gordienko / Shutterstock.com

Experti radí, jak investovat

Dalším důležitým faktorem je správné uchování setů, aby si udržely svou hodnotu. Podle expertů by se do Lega nemělo investovat více než 5 % úspor a lidé by se měli zaměřit na licencované sety a limitované edice, které mají větší šanci na zhodnocení.

I přesto, že zprávy o hospodářských výsledcích Lega za minulý rok ukazují jen skromný růst, značka si udržuje svou atraktivitu a dokázala překonat celkový tržní výkon. To zdůrazňuje potenciál Lega nejen jako zábavy, ale i jako investice.

Pokud tedy uvažujete o investici do Lega, pamatujte, že je to dlouhodobá strategie, která vyžaduje znalost trhu, vášeň pro značku a pečlivý výběr.

Zdroje: Brick Economy, Hospodářské noviny, Lego, Gitnux