Pět nejčastějších chyb, které děláme, když se snažíme zhubnout. Vysadit pečivo a jíst light potraviny vám váhu nesníží

Žena u lednice plné jídla AYO Production / Shutterstock.com

Jste nespokojeni se svou siluetou a toužíte po štíhlejší linii? Mnozí z nás v naději, že shodíme nějaké to kilo navíc, sahají po radách z internetu, které však často postrádají vědeckou oporu a mohou být spíše na škodu než k užitku. Naštěstí pro vás jsme připravili přehled pěti nejfrekventovanějších chyb, které brání úspěšnému hubnutí, a nabídneme vám osvědčené postupy, jak zdravě a efektivně redukovat váhu.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

1. Vyloučení sacharidů z jídelníčku

Je samozřejmě nesprávné a nezdravé domnívat se, že pro dosažení ideální hmotnosti nebo lepšího zdraví je nutné zcela se vyhýbat sacharidům. Sacharidy společně s tuky a bílkovinami tvoří trio základních makroživin, které jsou pro naše tělo nezbytné k udržení optimálního zdravotního stavu a funkce. Správně vyvážený jídelníček by měl obsahovat všechny tyto živiny v kvalitní formě a v adekvátním množství.

Naprosté odstranění sacharidů, jako jsou například přílohy nebo pečivo, z vašeho stravování nejenže nezaručuje úspěšné hubnutí, ale může vést i k opačnému efektu. Sacharidy slouží jako hlavní zdroj energie pro naše tělo, a jejich nedostatek by proto mohl vyústit v únavu a ztrátu svalové hmoty namísto tuků, obzvláště pokud váš jídelníček není vyvážený nebo je založen na nevhodných jednostranných dietách.

2. Když je to light, je to dietní

Při hledání rad, jak efektivně zhubnout, se často setkáváme s doporučeními sahat po mléčných výrobcích s označením „nízkotučné“, „bez tuku“, „light“ nebo „odtučněné“. Je důležité si uvědomit, že tuk přirozeně obohacuje potraviny o chuť. Aby výrobci nahradili chuť u produktů s nižším obsahem tuku, často přidávají vyšší množství cukru, soli, umělých sladidel a jiných chemických aditiv. To vede k tomu, že konzumujeme potraviny, které jsou sice nízkotučné, ale zároveň plné chemie a tzv. prázdných kalorií, které nám neposkytují potřebné živiny a nedokážou nás dlouhodobě zasytit.

  • Rada: Místo snižování příjmu tuku je vhodnější soustředit se na omezení cukru v potravinách. Klasický bílý jogurt, který doma ochutíte čerstvým ovocem, představuje zdravější alternativu oproti light ovocným jogurtům, jež jsou často přeplněné cukrem.
Žena vybírá jogurt v supermarketu Minerva Studio / Shutterstock.com

3. Po šesté už ani jogurt

Mýtus o žádném jídle po 18. hodině je mnohými považován za svatý grál hubnutí. Říkat, že po této hodině bychom neměli jíst, je však zavádějící. Naše tělo si neklade otázku, kolik je hodin, když dostává potravu. Nezáleží mu, zda přijme nutrienty v 10 dopoledne nebo večer.

Důležitější než pevně stanovený čas je dodržování intervalu mezi posledním jídlem a chvílí, kdy jdeme spát. Doporučuje se jíst poslední jídlo minimálně dvě hodiny před spaním. Tímto způsobem dáváme našemu tělu příležitost trávit jídlo ještě předtím, než se ponoříme do spánku, což mu umožňuje efektivnější odpočinek.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Tuňákový salát s vejcem
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Tuňákový salát s vejcem

Čerstvý tuňákový salát s vejcem a olivami vás dokonale zasytí a dodá potřebné živiny. Připravený jej budete mít během chvilky a poslouží tak jako rychlý oběd nebo večeře.

Tuňákový salát s vejcem

4. Hnědý cukr je zdravější

Mnoho lidí si myslí, že hnědý cukr je lepší než bílý. Bílý cukr ztrácí při zpracování vitamíny a minerály, ale pokud jíme zdravě, občas ho můžeme použít bez obav. Hnědý cukr se lidem zdá zdravější, ale nemusí to být pravda. Některé druhy hnědého cukru mají speciální chuť díky přidané melase, ale některé jsou jen uměle barvené.

Cena hnědého cukru bývá různá, záleží na tom, jak je vyrobený. Dobré je vědět, že přírodnější hnědý cukr bude pravděpodobně dražší. Pro ty, kteří chtějí sladit zdravěji, je dobrou volbou med, který má vitamíny. Ale stejně jako cukru bychom ho neměli jíst moc. Na trhu jsou i jiná, zdravější sladidla jako erythritol nebo sirup z čekanky, které mají další výhody jako málo kalorií nebo vlákninu, což pomáhá, abychom se cítili sytí déle.

5. Omezování tuků

Představa, že všechny tuky jsou škodlivé a stojí za neúspěchem v dosahování ideální postavy, je mylná a mnozí se jí neoprávněně drží. Ve skutečnosti neplatí, že by všechny tuky byly na škodu. Zásadní je se vyhýbat zejména trans tukům, které se často vyskytují v potravinách, jako jsou smažené pokrmy, chipsy nebo sušenky. Na druhou stranu, důležitá je konzumace zdravých tuků, které jsou pro naše tělo prospěšné. Mezi nejlepší zdroje zdravých tuků patří:

Salát s grilovaným lososem Sea Wave / Shutterstock.com

K nižší váze dopomůže kalorický deficit

To znamená, že po určitou dobu (minimálně dva dny) musíte přijímat méně energie, než kolik jí vaše tělo spotřebovává. V takovém případě vaše tělo začne čerpat energii z uložených tuků.

Kalorického deficitu můžete dosáhnout tak, že snížíte svůj denní příjem energie o přibližně 10 % po dobu 14 dnů, což lze provést omezením konzumace vysokokalorických potravin nebo snížením velikosti porcí. Pokud po této úpravě zaznamenáte pokles váhy, dosáhli jste kalorického deficitu. Alternativně můžete využít různé dostupné metody k výpočtu optimálního příjmu kalorií.

Je také důležité mít přehled o kalorické hodnotě konzumovaných potravin. Informace o energetické hodnotě běžně najdete přímo na obalech produktů nebo můžete potraviny vyhledávat v online kalorických tabulkách, aby se vám podařilo udržet nutný deficit.

Zdroje: Vím, co jím, Fitness4u, NZIP, kniha Cesta k opravdovému jídlu, Kupi