Tofu řízky, které chutnají až nebezpečně dobře. Recept bez masa, co dostane i zaryté masožravce

Tofu kulaté řízky na talíři Sophia Michalčíková

Někdy vám jídlo doslova vyrazí dech ne tím, co obsahuje, ale tím, že chutná úplně jinak, než jste čekali. Přesně to se mi stalo u těchhle smažených mletých řízků z uzeného tofu. Křupou jako klasika, uvnitř jsou šťavnaté a voňavé po bylinkách a uzené paprice. Pokud zkoušíte jíst méně masa nebo jen toužíte po lehčí, ale stále poctivé variantě oblíbeného jídla, tohle vás nadchne. A pozor, z pánve mizí podezřele rychle.

Přečtěte si také

Barva roku 2026: Transformative Teal uvidíme všude. Názory na ni jsou už teď rozporuplné

Tofu dlouho bojovalo s pověstí nevýrazné kostky, kterou si někdo dá jen z nutnosti. A já musím říct, že to je úplně zbytečná křivda. Stačí pár minut práce a kousek dobrého uzeného tofu se promění v chuťově plnohodnotný základ, který se dá použít na milion způsobů.

Mleté tofu v řízcích je pro mě malý objev posledních měsíců. Je to technika, která dává vzniknout konzistenci, o které byste možná nikdy neřekli, že je rostlinná. A právě tahle kombinace křupavého obalení a jemné, šťavnaté struktury uvnitř je důvod, proč se k receptu vracím.

Uzené tofu je výborným zdrojem rostlinných bílkovin, obsahuje cenné minerály a navíc má díky uzení plnou chuť, která skvěle nahrazuje masité tóny. Když ho rozmixujete, začne se chovat podobně jako mleté maso – drží tvar, pojí se s kořením a vytváří kompaktní směs ideální na řízky, karbanátky nebo nugetky.

Cizrnová mouka, která se používá místo vajec, dodá směsi lepší soudržnost a výraznější chuť. Není náhodou, že ji mnoho kuchařů považuje za tajný trumf při přípravě rostlinných jídel.

Čerstvé tofu nakrájené na kostky nelea33 / Shutterstock.com

Smažené mleté řízky z uzeného tofu – recept

  • Počet porcí: 2
  • Délka přípravy: 30 minut

Ingredience:

Těstíčko:

  • hladká mouka (od oka, cca 4 lžíce)
  • voda (podle potřeby na polotekutou konzistenci)
  • sušený česnek
  • sůl

Řízky:

  • 2 kusy uzeného tofu
  • 3 lžíce hořčice
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • sušené bylinky podle chuti
  • 115 g cizrnové mouky
  • strouhanka nebo panko strouhanka či drcené cornflakes
  • řepkový olej na smažení
Hasselback uzené tofu s rýží a švestkovou omáčkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Hasselback uzené tofu s rýží a švestkovou omáčkou

Pokud máte chuť na něco výjimečného a rafinovaného, tento recept na Hasselback uzené tofu vás rozhodně nezklame. Křupavé tofu naplněné šťavnatými švestkami, cibulí a česnekem a pečené v chutné marinádě s javorovým sirupem a sójovou omáčkou se podává s křupavou rýží. Ať už připravujete romantickou večeři pro dva, nebo chcete oslnit své přátele při setkání u stolu, toto jídlo zanechá v každém nezapomenutelný dojem.

Hasselback uzené tofu s rýží a švestkovou omáčkou

Postup přípravy

  1. Do menší misky dejte hladkou mouku, vodu, sušený česnek a špetku soli. Míchejte, dokud nezískáte hladké a polotekuté těstíčko.
  2. Uzené tofu nakrájejte na kostky a vložte do mixéru. Přidejte hořčici a sójovou omáčku a rozmixujte na hustou pastu.
  3. Přisypte sůl, uzenou papriku, oblíbené bylinky a čerstvě namletý pepř. Směs promíchejte, aby se chutě spojily.
  4. Zapracujte cizrnovou mouku. Hmotu promíchejte tak, aby držela tvar. Pokud je příliš měkká, přidejte ještě trochu mouky.
  5. Z tofu směsi vytvarujte placky velikosti klasického řízku. Každou nejdřív obalte v těstíčku, pak ve strouhance nebo panko.
  6. Na pánvi rozpalte olej a řízky smažte z obou stran dozlatova. Jestli chcete extra křupavý efekt, dejte je ještě na osm minut do horkovzdušné fritézy nebo na patnáct minut do trouby při 200 stupních.

Tipy redaktorky

  • Nejlepší konzistenci získáte, když tofu necháte před mixováním na pár minut oschnout na papírové utěrce. Obalení drží lépe a řízky se krásně zbarví dozlatova.
  • Pokud máte rádi bohatší chuť, přidejte do směsi lžičku dijonské hořčice nebo pár kapek citronové šťávy.
  • Panko strouhanka je skvělá volba pro extra křupavost, ale drcené cornflakes vás možná překvapí ještě výraznějším efektem.
  • A pokud chcete řízky vyloženě „masité“, zkuste před smažením nechat směs deset minut odpočinout v lednici.

Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková