Jablková babka patří k moučníkům, které máte chuť ochutnat už ve chvíli, kdy se začnou péct. Tahle zamotaná verze je vláčná, jemná a díky odležení přes noc v lednici získá strukturu, která se jen tak nevidí. A jestli máte doma zásobu jablek, jste krok od něčeho opravdu krásného.
Babka je pečivo s dlouhou historií, ale současně patří k trendům, které milují foodies po celém světě. Ten kontrast mezi poctivým domácím pečením a efektním vzhledem mě vždycky bavil. A jablková varianta? To je čistá útulnost. Když jsem ji pekla poprvé, překvapilo mě, jak jednoduché je změnit úplně obyčejné suroviny v moučník, který vypadá jako z výlohy řemeslné pekárny. Stačí jen dodržet odpočinek těsta a nebát se zamotat roládu tak, jak vám to přijde do ruky. Babka odpouští víc, než byste čekali.
Kynuté těsto, které odpočívá přes noc v lednici, je samostatná kapitola. Nízká teplota zpomalí kvašení, které pak probíhá rovnoměrněji. Výsledek? Jemnější střídka, vláčnost a chuť, která si během odpočinku sedne. Jablka díky citronové šťávě nezhnědnou, piškoty zase absorbují šťávu a zabrání tomu, aby náplň těsto rozmočila. A skořice? Ta se s jablky hodí nejen chuťově, ale i aromaticky. Je vědecky potvrzené, že teplé koření jako skořice nebo muškátový oříšek dokáže snížit stres a navodit pocit klidu. Možná i proto se jablečné moučníky pečou hlavně na podzim.
Zamotaná jablková babka
- Počet porcí: 8
- Délka přípravy: 90 minut + odležení přes noc
Ingredience
Těsto:
- 100 ml plnotučného mléka
- 10 g droždí
- 40 g krupicového cukru
- 220 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 žloutky
- 80 g másla
Náplň:
- 4 jablka
- šťáva z jednoho citronu
- 2 sáčky skořicového cukru
- 50 g dětských piškotů
Sophia Michalčíková
Postup přípravy
- Den před pečením si připravte těsto. Mléko ohřejte tak, aby bylo jen vlažné. Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci cukru, 50 ml mléka a lžíci mouky. Metličkou promíchejte a nechte vzejít kvásek.
- Do velké mísy prosejte zbytek mouky, přidejte sůl a zbytek cukru. Promíchejte a přilijte kvásek, žloutky i zbylé mléko. Vypracujte hladké těsto.
- Nakonec přilijte rozpuštěné máslo a ještě pár minut těsto zpracovávejte, dokud nebude pružné a lesklé. Nechte ho kynout asi hodinu na teplém místě.
- Vykynuté těsto propracujte a rozválejte na obdélník tlustý zhruba čtyři milimetry.
- Přeneste ho na tác, poprašte moukou nebo položte na pečicí papír, zakryjte fólií a nechte přes noc v lednici.
- Druhý den si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Zakápněte citronovou šťávou, přidejte skořicový cukr a nechte deset minut pustit šťávu.
- Piškoty rozdrťte najemno a promíchejte s jablky. Těsto vyndejte z lednice, potřete jablečnou náplní a stočte do pevné rolády.
- Ostrým nožem ji podélně rozřízněte a oba prameny položte přes sebe. Stočenou spirálu vložte do formy vyložené pečicím papírem.
- Nechte ještě hodinu kynout a poté pečte při 180 stupních asi 45 minut.
- Vyklopte až po částečném vychladnutí, ať se babka neroztrhne.
Tipy redaktorky
- Babka je krásná právě v nedokonalostech. Pokud se vám prameny úplně nespojí nebo náplň někde uteče, je to normální.
- Hrst nasekaných vlašských ořechů přidá příjemnou strukturu, zatímco rozinky namočené v rumu dodají dospělejší tón.
- A jestli si chcete vyloženě dopřát, dejte na ještě vlažnou babku kopeček zakysané smetany nebo vanilkového tvarohu. Ten kontrast sladkého a svěžího je neuvěřitelně návykový.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz