Muškátový oříšek se nejčastěji používá jako koření v kuchyni, ale díky svým léčivým vlastnostem našel uplatnění i v přírodní medicíně. Je oblíbený u kuchařů, neboť dokáže zvýraznit původní chuť jednoduchých surovin. Obzvláště se hodí v kuchyni pro podzimní a zimní měsíce. K čemu se muškátový oříšek používá a je lepší celý, nebo mletý?
Uvnitř plodu muškátovníku vonného (muškátovníku pravého), který připomíná meruňku, leží tvrdé semeno, jehož jádro se využívá jako koření zvané muškátový oříšek. Jak oříšek, tak i květ se staly významnými položkami v obchodě, který v 16. století zahájili Portugalci, následně Holanďané a nakonec ho dostali do rukou Angličané, když se v roce 1796 zmocnili indonéských Ostrovů koření.
Latinský název muškátovníku pravého, Myristica fragrans, je odvozen především od jeho intenzivní vůně. „Muškátový květ má sytou, svěží a teplou vůni muškátového oříšku, je však silnější a živě květinová, s náznakem pepře a hřebíčku. Chuť je teplá, aromatická a lahodná, s něžným náznakem citronové nasládlosti. Na závěr se však objevuje výrazná hořká pachuť,“ uvádí Jill Norman v knize Bylinky & koření v kuchyni.
„Muškátový oříšek obsahuje draslík, vápník a fosfor, dále vitamín C, kyselinu listovou a cholin,“ sdělila pro redakci Kupi výživová poradkyně Magdalena Drbohlavová.
Pozor! „Díky obsahu myristicinu má muškátový oříšek psychotropní účinky. Konzumace většího množství může způsobit halucinogenní příznaky,“ dodává výživová poradkyně.
Svařené víno patří k zimnímu období stejně jako kapr k Vánocům. Tento nápoj, lidově zvaný svařák, si můžeme dopřát na vánočních trzích, kde ale jeho kvalita nebývá příliš valná. Pokud patříte mezi milovníky svařáku, naučíme vás ten nejlepší a nejrychlejší recept, se kterým si doma vykouzlíte horký nápoj během 15 minut.
Chuť muškátového oříšku se dokonale hodí k pokrmům pro chladnější dny, zejména k vydatnějším „hustším“ polévkám, jako je dýňová nebo třeba z červené čočky. Používá se hojně k dochucení masa, omáček, uzenin a sýrů. Hodí se také k pečeným bramborám s krémovou omáčkou. Koneckonců, dokážete si představit bešamelovou omáčku bez muškátového oříšku? Já tedy ne!
Muškátový oříšek je základem různých směsí koření, například ho najdete v aromatické směsi garam masala, která dále obsahuje také římský kmín, koriandr, černý pepř, kardamom, bobkový list, hřebíček a skořici.
Tip redaktorky: Muškátový oříšek je také součástí indického čaje masala chai. A s blížícími se Vánocemi nesmíme zapomenout na oblíbené svařené víno a perníčky, kde je toto koření nezbytnou ingrediencí.
Renáta Šestáková / Kupi.cz
„Pokud chcete zachovat maximální chuť koření, kupte celý muškátový oříšek a ten pak nastrouhejte přímo do pokrmu, respektive na konci vaření. Zbývající muškátový oříšek uzavřete do nádoby a skladujte na chladném a suchém místě,“ doporučil čtenářům Kupi kuchař Jan Čistecký.
Zajímavostí je, že v jihovýchodní Asii a Číně se používá muškátový květ i oříšek spíše pro své léčivé vlastnosti než ke kulinářským účelům. Věděli jste, že špetka muškátového oříšku přidaná do mléka zklidňuje nervy a podporuje spánek? Díky mé babičce tuto zajímavost vím, protože mi na dobrý spánek přidávala do teplého mléka 1/4 čajové lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku a osladila medem. Nejenže to funguje, ale i dobře chutná.
Muškátový oříšek je považován za jedno z nejstarších koření na světě a jeho vlastnosti jsou nejvíce ceněny v ajurvédské medicíně. Výzkumy ukazují, že pozitivně ovlivňuje nervový systém, zlepšuje náladu a má antidepresivní účinky.
Jak je vidět, muškátový oříšek je všestranné koření. Lze ho použít nejen do slaných, ale i sladkých pokrmů, kde dodává intenzivní a jedinečnou chuť pokrmu.
Zdroje: Kupi.cz, Jan Čistecký (kuchař), Magdalena Drbohlavová (výživová poradkyně), Jill Norman: Bylinky & koření v kuchyni