Podzim s nádechem muškátového oříšku: Zvýrazní chuť svařeného vína i perníku, při konzumaci si dejte pozor na množství

Dřevěná lžíce s nastrouhaným muškátovým oříškem New Africa / Shutterstock.com

Muškátový oříšek se nejčastěji používá jako koření v kuchyni, ale díky svým léčivým vlastnostem našel uplatnění i v přírodní medicíně. Je oblíbený u kuchařů, neboť dokáže zvýraznit původní chuť jednoduchých surovin. Obzvláště se hodí v kuchyni pro podzimní a zimní měsíce. K čemu se muškátový oříšek používá a je lepší celý, nebo mletý?

Přečtěte si také

Barva roku 2026: Transformative Teal uvidíme všude. Názory na ni jsou už teď rozporuplné

Středověký odkaz muškátového oříšku

Uvnitř plodu muškátovníku vonného (muškátovníku pravého), který připomíná meruňku, leží tvrdé semeno, jehož jádro se využívá jako koření zvané muškátový oříšek. Jak oříšek, tak i květ se staly významnými položkami v obchodě, který v 16. století zahájili Portugalci, následně Holanďané a nakonec ho dostali do rukou Angličané, když se v roce 1796 zmocnili indonéských Ostrovů koření.

Latinský název muškátovníku pravého, Myristica fragrans, je odvozen především od jeho intenzivní vůně. „Muškátový květ má sytou, svěží a teplou vůni muškátového oříšku, je však silnější a živě květinová, s náznakem pepře a hřebíčku. Chuť je teplá, aromatická a lahodná, s něžným náznakem citronové nasládlosti. Na závěr se však objevuje výrazná hořká pachuť,“ uvádí Jill Norman v knize Bylinky & koření v kuchyni.

Nutriční hodnoty muškátového oříšku

„Muškátový oříšek obsahuje draslík, vápník a fosfor, dále vitamín C, kyselinu listovou a cholin,“ sdělila pro redakci Kupi výživová poradkyně Magdalena Drbohlavová.

  • Nejvyšší antioxidační potenciál mezi kořením má skořice, následuje zázvor a muškátový oříšek.
  • Myristicin (účinná látka obsažená v muškátovém oříšku) je složkou farmaceutických přípravků na potenci.

Pozor! „Díky obsahu myristicinu má muškátový oříšek psychotropní účinky. Konzumace většího množství může způsobit halucinogenní příznaky,“ dodává výživová poradkyně.

Svařené víno
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Svařené víno

Svařené víno patří k zimnímu období stejně jako kapr k Vánocům. Tento nápoj, lidově zvaný svařák, si můžeme dopřát na vánočních trzích, kde ale jeho kvalita nebývá příliš valná. Pokud patříte mezi milovníky svařáku, naučíme vás ten nejlepší a nejrychlejší recept, se kterým si doma vykouzlíte horký nápoj během 15 minut.

Svařené víno

Využití v kuchyni

Chuť muškátového oříšku se dokonale hodí k pokrmům pro chladnější dny, zejména k vydatnějším „hustším“ polévkám, jako je dýňová nebo třeba z červené čočky. Používá se hojně k dochucení masa, omáček, uzenin a sýrů. Hodí se také k pečeným bramborám s krémovou omáčkou. Koneckonců, dokážete si představit bešamelovou omáčku bez muškátového oříšku? Já tedy ne!

Muškátový oříšek je základem různých směsí koření, například ho najdete v aromatické směsi garam masala, která dále obsahuje také římský kmín, koriandr, černý pepř, kardamom, bobkový list, hřebíček a skořici.

Tip redaktorky: Muškátový oříšek je také součástí indického čaje masala chai. A s blížícími se Vánocemi nesmíme zapomenout na oblíbené svařené víno a perníčky, kde je toto koření nezbytnou ingrediencí.

Kousky masa a indické papady Renáta Šestáková / Kupi.cz

Celý, nebo mletý muškátový oříšek?

„Pokud chcete zachovat maximální chuť koření, kupte celý muškátový oříšek a ten pak nastrouhejte přímo do pokrmu, respektive na konci vaření. Zbývající muškátový oříšek uzavřete do nádoby a skladujte na chladném a suchém místě,“ doporučil čtenářům Kupi kuchař Jan Čistecký.

Léčivé vlastnosti muškátového oříšku

Zajímavostí je, že v jihovýchodní Asii a Číně se používá muškátový květ i oříšek spíše pro své léčivé vlastnosti než ke kulinářským účelům. Věděli jste, že špetka muškátového oříšku přidaná do mléka zklidňuje nervy a podporuje spánek? Díky mé babičce tuto zajímavost vím, protože mi na dobrý spánek přidávala do teplého mléka 1/4 čajové lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku a osladila medem. Nejenže to funguje, ale i dobře chutná.

  • Kromě dobrého spánku zlepšuje muškátový oříšek trávení a může zabránit vzniku žaludečních vředů.

Muškátový oříšek je považován za jedno z nejstarších koření na světě a jeho vlastnosti jsou nejvíce ceněny v ajurvédské medicíně. Výzkumy ukazují, že pozitivně ovlivňuje nervový systém, zlepšuje náladu a má antidepresivní účinky.

Jak je vidět, muškátový oříšek je všestranné koření. Lze ho použít nejen do slaných, ale i sladkých pokrmů, kde dodává intenzivní a jedinečnou chuť pokrmu.

Zdroje: Kupi.cz, Jan Čistecký (kuchař), Magdalena Drbohlavová (výživová poradkyně), Jill Norman: Bylinky & koření v kuchyni