Podzim voní jablky, skořicí a teplem z trouby. Když se spojí křehké těsto, sladká jablka a křupavé ořechy, vznikne dezert, který má sílu vrátit vás do dětství. Tenhle jablečný koláč s ořechy je jednoduchý, nadýchaný a přitom krásně efektní. Můžete ho podávat k nedělní kávě, schovat si ho na pondělní svačinu nebo jím potěšit hosty – garantuji, že se po něm jen zapráší.
Recept na jablečný koláč s ořechy má své kořeny v těch nejklasičtějších domácích dezertech, které voní dřevem a vanilkou. V každé rodině se najde verze, kterou „dělá babička nejlíp“. Já jsem tu svou upravila podle sebe – méně cukru, víc jablek a oříšky, které krásně křupnou pod zuby. Koláč se hodí na neděli i na běžné odpoledne, kdy máte chuť na něco, co zahřeje nejen břicho, ale i duši. Nevyžaduje žádné složité techniky ani speciální vybavení, takže ho zvládne i ten, kdo si troufne na pečení poprvé.
Jablka nejsou jen klasická podzimní surovina, ale i poklad z hlediska výživy. Jsou plná vlákniny, antioxidantů a pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi. Nejlepší jsou ta místní, sezónní – například odrůdy jako Idared nebo Rubín, které si zachovají chuť i po upečení. Ořechy v koláči zase přidávají zdravé tuky a příjemnou texturu. Věděli jste, že když jablka před pečením krátce povaříte s trochou citronové šťávy, zachovají si svěží chuť a nezhnědnou?
Sophia Michalčíková
Jablečný koláč s ořechy – recept
- Počet porcí: 8
- Doba přípravy: 60 minut
Ingredience
- 250 ml mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 75 g másla
- 45 g cukru krystal
- 400 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 4 větší jablka
- 1 balíček skořicového cukru
- 1 lžička vanilkového pudinku
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
Neviditelný jablečný koláč
Neznámý francouzský koláč, který vznikl neuvěřitelnou náhodou. Skládá se z řídkého těsta a opravdu jemně nakrájených jablek. Jde o dezert, ve kterém jablka doslova splynou s těstem a promění se v delikátní dezert. Neviditelný jablečný koláč je lehký, jemný a díky opravdu tenkým plátkům jablek má jedinečnou texturu, která oslní každého, kdo jej ochutná!
Neviditelný jablečný koláč
Postup přípravy
- Do menší misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu mouky. Nechte vzejít kvásek, asi 10 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
- V míse smíchejte zbytek mouky se solí a cukrem. Přilijte kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké, pružné těsto, které se nelepí na ruce. Přikryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 45 minut.
- Mezitím si připravte jablečnou náplň. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a dejte do menšího hrnce. Přidejte skořicový cukr, pudinkový prášek a ořechy. Míchejte na mírném ohni, dokud směs lehce nezhoustne a nevypaří se přebytečná šťáva.
- Vykynuté těsto rozválejte na obdélník a rovnoměrně na něj rozprostřete jablečnou směs. Opatrně zatočte do závinu a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Povrch koláče potřete trochou mléka a nechte ještě 10 minut odpočinout.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud koláč nezezlátne a nezačne vonět po celé kuchyni.
- Po vytažení z trouby nechte koláč chvíli vychladnout a pak ho posypte moučkovým cukrem nebo přelijte trochou medu, pokud máte rádi sladší chuť.
Tipy z redakce
- Tenhle koláč se nejlíp peče, když použijete kvalitní máslo – dodá těstu jemnost a vůni.
- Pokud se vám nechce čekat, než kvásek vzejde, použijte sušené droždí, ale přidejte trochu teplejší mléko, aby se aktivovalo.
- Do náplně můžete kromě ořechů přimíchat i pár rozinek nebo lžičku rumu, který jablka krásně provoní.
- Když chci, aby koláč vydržel vláčný i druhý den, po upečení ho přikryju čistou utěrkou a nechám vychladnout pomalu.
- A malý tip na závěr – pokud koláč upečete v kulaté formě, vypadá skvěle i jako dort k nedělní kávě.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková, NZIP