Jakmile se venku ochladí, přichází období, kdy káva chutná nejlíp s trochou hřejivé magie. Perníčkový sirup je přesně to kouzlo, které z obyčejného cappuccina udělá tekuté Vánoce. Pár surovin, deset minut času a vaše kuchyň začne vonět jako adventní trhy. Přidejte ho do kávy, kakaa nebo na lívance – a rázem bude všechno o trochu útulnější.
Perníčkový sirup jsem poprvé ochutnala v malé kavárně na adventním trhu v Brně. Ta kombinace kávy, skořice a perníkového koření mě doslova přenesla do dětství, kdy se doma pekly první perníčky a kuchyní se linula ta nezaměnitelná vůně svátků. Doma jsem se pak pustila do pokusů a zjistila, že ten dokonalý sirup zvládne připravit úplně každý. Není potřeba žádný karamel ani složité techniky – jen voda, cukr a trochu trpělivosti. Výsledek? Nádherně voňavý, hustý sirup, který vydrží v lednici klidně měsíc a promění i ranní kávu v malý rituál.
Vůně perníkového koření je směsí několika typických zimních ingrediencí – mleté skořice, hřebíčku, badyánu, zázvoru a muškátového oříšku. Každá má jiný charakter a dohromady tvoří harmonii, která dokáže okamžitě navodit pocit domova. Skořice zahřívá, hřebíček dodává hloubku, badyán přidává jemnou lékořicovou notu a zázvor lehce pálí.
Není divu, že se tahle kombinace používá nejen do perníčků, ale i do svařeného vína, čajů nebo domácích granol. Pokud si koření mícháte sami, nebojte se experimentovat – někdo přidává i špetku kakaa nebo pomerančové kůry a výsledek pak voní jako celé Vánoce v jedné lahvičce.
iuliia_n / Shutterstock.com
Vánoční perníkové koření svátečně provoní každou domácnost. Zkuste si letos namíchat a umlít vlastní směs perníkového koření, čerstvě pomleté nebo nadrcené je totiž voňavější a chutnější. K namletí lze použít ruční mlýnek nebo hmoždíř. A perníkové koření využijete na pečení, do horkých nápojů i pod maso.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková