Jak je možné, že mají colové limonády bez cukru 0 kalorií? A jak moc „jedovaté“ kvůli tomu jsou?

Mladá hezká blondýnka přemýšlí nad tím, jestli kolový nápoj je opravdu zdravý Zety Akhzar / Shutterstock.com

„Dva cheeseburgery, nugetky, velké hranolky a k tomu dietní Colu.“ Podobný styl objednávek se mezi lidmi stal terčem posměchu. A přesto stále spousta z nich věří, že jim kolové limonády bez cukru alespoň trochu zachrání zdraví. Když se totiž podíváte na jejich složení, zjistíte, že obsahují doslova nula sacharidů i nula kalorií. Jak je to možné, když sladidla zcela bez kalorií nejsou? A jak moc je taková Cola-Cola nebo Pepsi Zero neškodná pro naše tělo nebo dietu?

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Co obsahují kolové limonády bez cukru?

Tyto nápoje spadají do skupiny tzv. prázdných kalorií. Pro naše tělo nemají žádný nutriční význam. Vlivem obsažených toxinů, umělých sladidel a chemických látek je tomu spíše naopak. Pokud se podíváte na složení dvou největších značek na našem trhu, Coca-Cola Zero a Pepsi Zero (Max), pak je jejich složení stejné. Podobně jako například i u různých náhražek privátních značek řetězců (např. Freeway Zero).

Vedle vody a oxidu uhličitého obsahují barvivo E 150d, kyselinu fosforečnou a citronovou, sladidla jako aspartam, acesulfam K, případně cyklamát sodný a aromata (včetně kofeinového). Jak je tedy možné, že mají i s takovým výčtem v tabulce výživových hodnot samé nuly?

Cyklista drží láhev nápoje Cola Zero Mulevich / Shutterstock.com

Mají light a zero varianty opravdu nula kalorií?

Je to dáno tím, že hlavní používané sladidlo: aspartam a acesulfam K jsou asi 200x sladší než bílý cukr. Nějaké kalorie tato sladidla mají (u aspartamu se uvádí asi 4 kcal/g), do jednoho balení kolového nápoje jich ale stačí jen pár miligramů, a proto se jejich energetická hodnota na celkovém výrobku neprojeví.

  • Pro srovnání: V 1 gramu sladila a bílého cukru je asi stejný počet kalorií (cca 4 kcal/g). Rozdíl je pak v tom, že klasická Cola obsahuje v jednom litru asi 111 g cukru (tedy kolem 450 kcal/1000 ml), Cola Zero v jednom litru asi 0,17 g aspartamu, tedy méně než jednu kalorii na litr nápoje.

Můžeme pít light limonády bez omezení?

Problém pak nastává zejména v případech, když si lidé takovou „dietní“ limonádu dopřávají denně a po litrech. Vždyť přece nemá žádné kalorie, tak nemůže nijak škodit. Opak je ale pravdou. Důvodem je již zmíněné sladidlo aspartam, které od loňského roku patří podle Světové zdravotnické organizace (WHO) na seznam potenciálně karcinogenních látek. A ačkoliv od něj řada výrobců potravin nebo nápojů upouští, koncerny Coca-Cola a PepsiCo jím stále ve svých light a zero variantách nahrazují bílý cukr.

Všeho s mírou!

Riziko pak může hrozit zejména těm, kteří by denně vypili i několik dvoulitrových PET lahví nebo přijímali nadbytek aspartamu z dalších výrobků, ve kterých se pro umělé slazení používá – např. žvýkačky, bonbony, jiné sladké nápoje, energy drinky, jogurty, pudinky, proteinové výrobky, zmrzliny, cereálie, marinády či dresinky, které se rovněž označují jako „zdravé, dietní nebo light“.

Plechovky s limonádami a sladidly, která obsahují FERNANDO BLANCO CALZADA / Shutterstock.com

Jaký vliv na zdraví má Coca-Cola nebo Pepsi bez cukru?

Při občasné konzumaci zatím nejsou vážná nebezpečí pro zdraví člověka potvrzená, ani tak bychom to s těmito syntetickými sladidly a nápoji neměli příliš přehánět. Kombinace umělých sladidel a dalších chemických látek může i u „light“ nebo „zero“ kolových limonád podle webu Healthline a řady světových studií způsobovat narušení zubní skloviny, střevní mikroflóry nebo metabolismu aminokyselin a struktur proteinů.

Hormonální nerovnováha, osteoporóza, cukrovka

Dále může negativně ovlivňovat nervovou soustavu nebo hormonální rovnováhu a zvyšovat riziko osteoporózy či vzniku cukrovky. Stále tedy platí, že pokud si kvůli zdraví nebo dietě chcete čas od času limonádu dopřát, ale bez kalorií a cukru, pak nebudou škodlivé dopady tak vážné. Rozhodně by takové nápoje ale neměly tvořit většinu pitného režimu člověka a nahrazovat čistou vodu, bylinnými čaji nebo jinými nápoji, které nejsou slazené či uměle přislazované.

Zdroje: Healthline, Medicine Net, Bezpečnost potravin, Fér potravina