10 nejlepších nápojů pro dobrý spánek

Ospalá žena s peřinou a hrnkem v ruce javi_indy / Shuttterstock.com

Jedno přísloví říká: Jedna noc bez spánku, deset dní potíží. Kvalitní spánek je pro někoho samozřejmost, pro jiné luxus. Na spánek má vliv mnoho faktorů, a pokud vás trápí spánková deprivace nebo si užijete spánek jen po chemickém opojení produktů z lékárny, měli byste vědět, že ho může podpořit i správná volba nápoje před spaním. To, co pijete, má velký vliv na váš organismus, a proto si představíme nápoje, které příznivě ovlivňují spánkový cyklus a mohou vám dopřát, aby se vám usínalo lépe.

Přečtěte si také

Po zvýšení DPH je pivo dražší ve více než polovině hospod. Hrozí zavírání provozoven?

1. Teplé mléko

Už odedávna jde o favorita, který dokáže dělat pro spánek divy. Je to způsobeno nejen uklidňující chutí, ale i obsahem složek, jako je například tryptofan. Tato aminokyselina prokazatelně zlepšuje spánek a stačí s dát jedinou sklenici před ulehnutím do postele a brzy ucítíte, jak vám těžknou víčka.

2. Kakao

Není důvod, proč by ho měli pít jen děti. Zapomeňte ale na instantní nápoje plné cukru, zvolte 100% přírodní kakao bez přidaného cukru. Jednoduše přidejte jednu nebo dvě lžičky kakaa do mléka, dobře ho promíchejte a ohřejte. Kakaový prášek obsahuje také tryptofan. Kromě něho zde nalezneme serotonin, fenyletylamin, tyrosin, tryptamin a tyramin.

Koncept horkého mléka, sušenek a medu Ground Picture / Shutterstock.com

3. Heřmánkový čaj

V rozsáhlé říši bylinných čajů jich najdeme celou řadu, které dokážou podpořit spánek. Mezi nejvhodnější patří heřmánek. Obsahuje terapeutický antioxidant zvaný Apigenin. Tento antioxidant se váže na benzodiazepinové receptory v mozku, pomáhá snížit úzkost a má sedativní účinky podporující spánek.

4. Levandulový čaj

Levandule je darem z nebes zejména pro ty, kteří trpí stresem a nemohou usnout. Obvykle se používá ve formě esenciálních olejů, ale stejných výhod lze dosáhnout pomocí levandulového čaje. Tato aromatická bylina má dlouhou historii používání, která sahá až ke starým Egypťanům a Řekům. Nejde ale jen o výmysl, její uklidňující a spánek navozující vlastnosti jsou podpořeny studiemi. Kromě levandulového čaje můžete pod polštář umístit pár snítek levandule a její opojná vůně vám zajistí příjemné usínání.

5. Zelený čaj bez kofeinu

Zelený čaj se stal oblíbeným zejména u mileniálů a generace Z. Je často považován za nejlepší nápoj před spaním, protože obsahuje sloučeninu theanin podporující spánek. Má to ale háček, typický zelený čaj obsahuje kolem 22 mg kofeinu. Ve srovnání s kávou a černým čajem to není velké množství, ale pro spánek to není ideální volba. Zvolte proto zelený čaj bez kofeinu, který obsahuje jen kolem 2 mg kofeinu. Získáte tím všechny výhody pro spánek bez jakýchkoliv povzbuzujících účinků.

6. Třešňová šťáva

Stejně jako zelený čaj i třešňová šťáva obsahuje theanin. Používá se už od starověku a kromě theaninu vám dopřeje požitek z lahodné chuti. Můžete si ji vyrobit svépomocí, ale jednodušší je koupit si ji v obchodech se zaměřením na zdraví či na internetu. Můžete dokonce smíchat třešňovou šťávu s mlékem a využívat výhod obou těchto nápojů naráz.

Žena se zavřenýma očima drží šálek lithian / Shutterstock.com

7. Čaj z kořene kozlíku lékařského

Čaj z kořene kozlíku lékařského je lahodný a přirozený lék na spaní. Je to proto, že obsahuje sloučeniny zvané kyselina valerenová a valepotriáty, o kterých se předpokládá, že interagují s GABA receptory v mozku, podporují pocity klidu a snižují úzkost. Výsledkem je, že vám pití teplého šálku kořene kozlíku lékařského pomůže uvolnit se a rychleji usnout.

8. Mandlové mléko

Je skvělou volbou před spaním, protože obsahuje hořčík, minerál, který může pomoci podpořit relaxaci a snížit svalové napětí. Je známo, že pomáhá regulovat aktivitu neurotransmiterů v mozku, což může snížit pocity úzkosti a podporovat pocity klidu, což usnadňuje usínání. Výzkumná studie ukázala, že i pravidelná konzumace samotných mandlí dokáže podpořit spánek u lidí trpících nespavostí. Stejně jako běžné kravské mléko obsahuje mandlová varianta tryptofan, aminokyselinu, která pomáhá produkovat melatonin, hormon regulující spánek. Jde o skvělou alternativu pro lidi s intolerancí na laktózu a pro vegany.

Pečený zázvorový čaj
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečený zázvorový čaj

Pečený zázvorový čaj je ideální především do chladných dnů, kdy zahřeje, dodá potřebné vitamíny a podpoří obranyschopnost. Navíc chutná naprosto skvěle a připravený jej budete mít dřív, než byste mysleli.

Pečený zázvorový čaj

9. Čaj z meduňky

Meduňka se po staletí používá k podpoře spánku. Podle studie může pití meduňkového čaje pomoci snížit úzkost a zlepšit kvalitu spánku. Bylo zjištěno, že jedna z účinných látek v meduňce, nazývaná kyselina rozmarinová, má uklidňující účinek na nervový systém, protože aktivuje GABA neurony. Pokud vám činí usínání potíže, dejte si před spaním teplý šálek meduňkového čaje, uklidníte tím mysl a usnadníte usínání.

10. Voda

Nejde sice o nejlahodnější variantu, ale sklenka vody před spaním vám zajistí dostatečnou hydrataci a zabrání noční žízni. Dostatečný příjem vody přes den je nezbytný pro naše celkové zdraví, protože pomáhá tělu udržovat normální teplotu, podporuje zdraví kloubů a také čistí tělo zvýšeným močením, pocením a vyprazdňováním. Nepijte ale příliš mnoho vody, protože by to mohlo způsobit častější močení, a tím i narušení spánkového cyklu.

Vhodných nápojů před spaním je celá řada, a pokud nevíte, který z nich pro vás bude nejlepší, můžete jich vyzkoušet více a najít mezi nimi takovou volbu, která pro vás bude nejvhodnější.

Zdroje: dreams.co.uk, health.com, nbci.nlm.nih.gov, nbci.nlm.nih.gov, hindawi.com, purewow.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.