Upečte si symbol Velikonoc: Recept na beránka z tvarohu, vajec a rumu

Velikonoční beránek na růžovém papíře TunedIn by Westend61 / Shutterstock.com

Beránek patří k Velikonocům stejně jako malovaná vejce, pomlázka či mazanec. My jsme pro vás připravili recept na beránka z tvarohového těsta, který voní po másle, rumu a citronové kůře. Zamilují si ho děti i dospělí, jen si kousek ukrojit.

Přečtěte si také

Hit těchto Vánoc: 10 receptů na cukroví a dezerty, ve kterých není ani gram másla

Tvarohový velikonoční beránek – recept

Na vymíchání těsta přijde vhod elektrický kuchyňský robot nebo alespoň ruční elektrický mixér.

Ingredience (na středně velkou formu):

  • 250 g polotučného tvarohu (z vaničky)
  • 135 g hladké pšeničné mouky (může být celozrnná)
  • 130 g změklého másla
  • 130 g cukru krystal
  • 3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • kůra z 1/2 bio citronu
  • 2,5 lžíce rumu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • máslo + mouka na vymazání formy
Rozkrojený velikonoční beránek s mašlí Anna Kolásková

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Formu na beránka opravdu pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou, aby šel beránek pěkně vyklopit.
  2. Oddělíme bílky a žloutky. Bílky si dáme stranou.
  3. Mouku prosejeme do mísy a promícháme s kypřicím práškem.
  4. V míse vyšleháme do pěny žloutky, cukr krystal a změklé máslo. Až vznikne světlá pěna, přidáme tvaroh a dále šleháme. Přidáme citronovou kůru a rum.
  5. Poté do těsta začneme opatrně a postupně vmíchávat mouku.
  6. Bílky vyšleháme do pěny s troškou soli a vmícháme je opatrně do těsta. Použijeme stěrku.
  7. Těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 stupňů zhruba 50 minut (podle trouby).
  8. Hotového beránka opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Jak beránka ozdobit ?

Beránka po vychladnutí pocukrujte a na krk mu uvažte mašli libovolné barvy. Můžete mu také nakreslit oči, buď použijte 2 hřebíčky, mandle nebo bílkovou polevu. Ozdobit ho můžete také jedlými jarními květy.

A když se vám beránek nepovede, nezoufejte! V obchodech je právě teď velký výběr velikonočních beránků v akci!

Zdroj: autorský recept – Anna Kolásková, Kupi