Je libo křupavé a nadýchané domácí dalamánky? Podle receptu Josefa Maršálka se vám zaručeně povedou

2 dalamánky ratmaner / Shutterstock.com

Máte chuť na poctivé domácí dalamánky? Pokud jste je ještě nepekli, tak to musíte napravit! Čerstvě upečený dalamánek, potřený máslem nebo čerstvým sýrem, chutná božsky. Receptů na dalamánky je spousta. My jsme se rozhodli pro trochu zdravější variantu, ve které se místo bílé mouky používá špaldová a žitná. Takhle je totiž peče Josef Maršálek, který do těsta přidává i zajímavé suroviny pro vynikající chuťový zážitek. Tak si je s námi pojďte upéct!

Přečtěte si také

Kopřiva: Plevel v zahradě, který báječně chutná. Připravte si z ní polévku nebo špenát

Tipy pro pečení dalamánků od Josefa Maršálka

Josef Maršálek používá ve svém receptu na dalamánky netradiční suroviny. Možná vás překvapí použití fenyklu, octu a podmáslí. Vše má ale svůj důvod.

  • Fenykl dodá pečivu krásnou vůni a zlepší jeho chuť. Stejně jako kmín, i fenykl podporuje trávení a zabraňuje nadýmání, kterou může čerstvé pečivo způsobit.
  • Ocet se do těsta přidává kvůli chuti – jde o dědictví našich předků. Dříve bylo pečivo především kváskové a mělo nakyslou chuť. A nakyslá chuť tomuto druhu pečiva sluší.
  • Proč podmáslí místo vody? Dává se do pečiva kvůli žitné mouce, která je těžká. Díky podmáslí bude těsto nadýchanější a šťavnatější. Opět dodá těstu i trochu nakyslé chuti.
  • Proč nakrojit dalamánky před finálním kynutím na plechu? Jak už bylo zmíněno výše, žitná i špaldová mouka jsou těžké. Nakrojením usnadníme těstu další kynutí.
Kmínový chleba
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Kmínový chleba

Připravte si domácí kmínový chleba. Bude čerstvý a křupavý a navíc víte, co do něj dáváte. V tomto receptu nenajdete žádné složité postupy. Stačí pouze promíchat a nechat vykynout. Pustíte se do pečení chleba?

Kmínový chleba
Žitný kvásek na chleba
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Střední

Žitný kvásek na chleba

Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Pro přípravu kvásku potřebujete několik dnů (celkem asi 7–10), denně vám však stačí jen pár minut. Tady je jednoduchý návod, jak na to.

Žitný kvásek na chleba

Dalamánky – recept

Ingredience:

  • 350 g hladké špaldové mouky
  • 150 g žitné celozrnné mouky
  • 10 g octa
  • 10 g soli
  • 5 g kmínu
  • 5 g fenyklu
  • 15 g čerstvého droždí
  • 350 g podmáslí

Na dokončení:

  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
7 bochníčků těsta na dalamánky na pomoučeném vále V. Matthiesen / Shutterstock.com

Postup:

  1. V míse smíchejte špaldovou a žitnou mouku, přidejte 15 g čerstvého droždí, fenykl, ocet, sůl, kmín a podmáslí. Dejte do kuchyňského robotu a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout, dokud těsto minimálně nezdvojnásobí svůj objem.
  2. Jakmile je těsto nakynuté, dejte ho na pomoučený vál. Těsto pocukrujte hladkou moukou a rukama ho vytvarujte do tvaru čtverce. Čtverec nakrájejte na 9 dílů. Z každého kousku vytvarujte kuličku a poté dlaněmi rozválejte tak, aby dalamánek připomínal tvar kapky.
  3. Plech vyložte pečicím papírem a naskládejte na něj dalamánky. Každý dalamánek nahoře nakrojte nožem (klidně i do hloubky půl centimetru), za pomoci rozprašovače postříkejte vodou a nechte je ještě 30–40 minut kynout, než zdvojnásobí svůj objem.
  4. Nakynuté dalamánky ještě jednou postříkejte vodou a posypte semínky.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova. Po upečení ještě jednou postříkejte vodou, aby byly krásně lesklé.

Z uvedeného receptu bude 9 dalamánků.

Zdroj: Buchty po ránu, Medical News Today