Dnes je Zelený čtvrtek: Připravte si podle tradice něco zeleného

Ruka drží pomlázku a zelené pivo LucieH.CZ / Shutterstock.com

Co uvařit na Zelený čtvrtek? Tradice praví, že se má jíst něco zeleného, abychom zůstali po celý rok zdraví. Už naše prababičky vařily v tento velikonoční den polévky z jarních bylin, které byly kolem chalupy. Chybí vám inspirace na dnešní zelené menu? Vyzkoušejte naši polévku nebo roládu s kopřivami a medvědím česnekem.

Přečtěte si také

Trendy pokrývky hlavy letošní zimy: Čepice s bambulemi jsou OUT, letí bucket hat!

Tradice na Zelený čtvrtek

Dnes je Zelený čtvrtek a v souvislosti s ním se dodržovaly především tyto lidové tradice:

  • Časně ráno hospodyně ještě před východem slunce zametly dům, smetí odnesly na křižovatku, aby se v domě nedržely blechy.
  • Zabránit nemocem mělo ranní omytí rosou.
  • Sníst před východem slunce pečivo namazané medem znamenalo být po celý rok chráněný před hady a žihadly vos.
  • Na Zelený čtvrtek se neměl nikdo s nikým hádat a od nikoho si nic půjčovat. Zaručeně se mu pak vyhýbaly hádky a neměl nouzi o peníze.
  • V tento den se měl sít hrách a len, aby přišla dobrá úroda.

Hospodyně také připravovaly zelené jídlo. Vařily se polévky z jarních bylin – kopřiv, pampelišek, petržele, špenátu, kapusty nebo zelí. Pokrmy ze zelených bylin a zeleniny měly zaručit zdraví po celý následující rok.

Tvarohový mazanec
Čas přípravy: 1 hod 50 min Obtížnost: Střední

Tvarohový mazanec

Upečte si letos s námi na Velikonoce tvarohový mazanec, který vás naprosto dostane svou vláčnou konzistencí plnou voňavého tvarohu. Zajisté zachutná všem malým i velkým mlsounům. Do mazance si můžete přidat vše, co máte rádi, a před upečením jej posypat nasekanými mandlemi.

Tvarohový mazanec
Velikonoční nádivka s kopřivami
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s kopřivami

Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Jarní polévka z medvědího česneku s kozím sýrem – recept

Jarní polévka s jemnou česnekovou chutí je plná vitamínů. Svazky medvědího česneku se dají sehnat v obchodě nebo v blízkém lužním lese – pořád roste!

Potřebujeme:

  • 2 brambory
  • 1 svazek medvědího česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 80 g měkkého kozího sýru (použitý francouzský měkký sýr z kozího mléka)
  • 150 ml smetany
  • sůl
  • pepř
Zelená polévka s krutony Dina Photo Stories / Shutterstock.com

Postup:

  1. Připravíme si vývar, do kterého zhruba 10 minut před koncem přihodíme brambory nakrájené na kostičky a necháme dovařit. Přidáme nakrájený medvědí česnek a krátce provaříme.
  2. Teď přichází na řadu tyčový mixér, kterým polévku do hladka rozmixujeme a zapracujeme do ní i měkký sýr a smetanu.
  3. Vše ještě krátce povaříme a máme výbornou a rychlou jarní polévku.
  4. Podáváme s kouskem opečeného chleba a dozdobíme nasekanými listy medvědího česneku.

Tip: Pokud máte doma polévkovar nebo multifunkční hrnec, ušetříte spoustu času, energie i nádobí.

Postup v indukčním multifunkčním hrnci:

  1. Nejdříve si připravíme kousky opraženého chleba nebo housky – na programu FRY lehce osmahneme s kouskem olivového oleje a dáme stranou.
  2. Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vývaru na programu dušení (STEW) 10 minut.
  3. Přidáme nakrájený medvědí česnek a krátce povaříme (program FRY cca 5 minut).
  4. Polévku rozmixujeme. Stejně tak rozmícháme měkký sýr se smetanou, které přidáme do polévky a ještě krátce povaříme. Nejen že oběd připravíte v jednom hrnci, ale díky indukci bude příprava o dost rychlejší.
Vegetariánská roláda Elena Hramova / Shutterstock.com

Krůtí roláda se špenátem a kopřivou – recept

Rolády bývají oblíbeným pokrmem nejen pro sváteční chvíle. Tradičně ji můžete naplnit špenátem, ale pro velikonoční variantu namíchejte špenát s kopřivou, posypejte řeřichou a máte vitamínovou nálož.

Ingredience:

  • 2 ks krůtích prsou v celku
  • 2 vaničky špenátu (nebo promíchaného s mladou kopřivou)
  • 10 plátků anglické slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce oleje
  • řeřicha
Velikonoční mrkvový beránek
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Velikonoční mrkvový beránek

Upečte si letos odlehčeného velikonočního mrkvového beránka, díky kterému si nebudete muset hlídat svoji váhu. Máme pro vás skvělý recept, který neobsahuje cukr, naopak je plný šťavnaté mrkve, sušeného ovoce a křupavých vlašských ořechů.

Velikonoční mrkvový beránek
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Postup:

  1. Krůtí prsa nařízneme tak, aby se nechala zkroutit do rolády. Mezitím si připravíme špenátovo-kopřivovou náplň. Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nasekaný česnek a krátce osmahneme.
  2. Přidáme omyté a pokrájené zelené listy a krátce orestujeme. Poklademe plátky anglické slaniny na naříznuté maso. Vychladlou zelenou směs poklademe na anglickou slaninu a zabalíme do rolády. Aby nám krásně držela, převážeme ji nití.
  3. Rolády před tepelnou úpravou opepříme. Na pánvi zprudka osmahneme rolády ze všech stran. Poté je přemístíme do pekáče i s výpekem, nalijeme asi 150 ml vody a necháme péct zhruba 20 minut. Se solí to díky slanině není nutné přehánět.
  4. Posypeme řeřichou a podáváme s bramborem.

Zdroj: Kupi