Cigarety až od 25 let a zákaz prodeje tabákových výrobků v supermarketech. Belgie se toho nebojí!

Ruka držící krabičku s cigaretami Skrypnykov Dmytro / Shutterstock.com

Další země z řad členských států Evropské unie přistupuje k razantním opatřením. Tentokrát jde o Belgii, která se odhodlala k intenzivnějšímu boji proti distribuci tabákových výrobků a alkoholických nápojů. Dojde k přísnější regulaci prodeje a zavedení důkladnějšího dohledu. Jaké novinky čekají obyvatele a jak se tyto změny dotknou České republiky?

Přečtěte si také

Češi řeší razantní zdražování po svém a pašují cigarety ze zahraničí

Belgie spouští kontroly nových nařízení

Belgie se stává další zemí, která zpřísňuje regulace týkající se prodeje tabáku a alkoholu. Mezi nově zavedená opatření patří zákaz prodeje tabákových produktů v supermarketech a omezení počtu míst, kde je možné alkohol bez problémů zakoupit. S tím se budou pojit i různá opatření a kontroly, které budou hlídat, zda prodejci nové nařízení vlády dodržují.

Belgie se se svými opatřeními proti prodeji alkoholu a tabáku řadí k zemím jako Nizozemsko, kde se tabákové produkty od 1. července minulého roku v obchodech s potravinami neobjevují. Zákaz prodeje tabákových výrobků by mohl znamenat pro supermarkety ztrátu až 7 % jejich tržeb. Prodejci však již nyní zvažují další možnosti, jak by mohli tyto výrobky prodávat, a přitom by neporušovali zákon.

Přísné podmínky pro prodej alkoholu a tabáku

Není to tak dávno, co belgický parlament odsouhlasil legislativní návrh od ministra zdravotnictví Franka Vandenbrouckeho, který přináší přísnější regulaci pro distribuci tabáku a alkoholu. Mezi klíčová opatření patří zákaz prodeje tabákových produktů v supermarketech s plochou nad 400 m2, který vstoupí v platnost 1. dubna 2025. Co se týče větších obchodů nebo podnikatelských řetězců typu Makro, zde zatím žádné zpřísnění nehrozí, píše web Retail detail.

To ale není vše a pokud máte rádi volnočasové aktivity, mezi které patří grilování, kempování nebo návštěva koncertů, i zde budete mít v Belgii smůlu. Tento zákaz se bude vztahovat i na takzvané dočasné prodejní stánky, které se nachází například na festivalech. Navíc i v těch obchodech, kde zůstává prodej tabákových produktů legální, bude zakázáno jakékoli vystavení tabákových výrobků, včetně elektronických cigaret, zařízení, filtrů a podobně.

4 lidé kouřící venku New Africa / Shutterstock.com

V Belgii budou prodávat tabák lidem starším 25 let

Prodejci tabákových výrobků budou nyní povinni vyžadovat doklad totožnosti od každého zákazníka, který vypadá, že je mladší 25 let a chce si zakoupit tabákové produkty. Nově tak budou muset kontrolovat téměř všechny zákazníky, protože dnešní mladí lidé na svůj věk opravdu nevypadají.

Kromě toho dojde k přísnějšímu postihu za porušování zákazu reklamy a propagace těchto výrobků. Prodejci nesmí záměrně na tyto výrobky poukazovat a pomocí zajímavých reklam vybízet k jejich nákupu. Pokud by se zákazník nemohl nebo nechtěl prokázat svým dokladem, prodejce mu nesmí žádný z těchto výrobků prodat.

Nová věková hranice i u prodeje alkoholu

To ale není vše a Belgie zpřísní i prodej alkoholu. Nová pravidla zahrnují zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let s tím, že pro pivo a víno zůstává věková hranice na 16 letech, pokud do těchto nápojů nebyl přidán alkohol nebo jeho aroma, píše web FOODNET.

Dále bude zakázán prodej alkoholu v prodejních automatech, v nemocnicích a na čerpacích stanicích umístěných u dálnic, a to v nočních hodinách od 22:00 do 7:00, s výjimkou restaurací nacházejících se u běžných rychlostních silnic.

Alkohol vyskládaný v regálech v obchodě Sergio Photone / Shutterstock.com

Přijde zákaz i do České republiky?

Zda se něco podobného objeví i v České republice, je momentálně nejisté. Ale pokud by se naše vláda rozhodla zpřísnit podmínky, místní prodejci by zajisté našli možnosti, jak alkohol prodávat tak, aby dodržovali zákon, ale zároveň nepřišli o velké tržby, které jim tyto výrobky pravidelně zajišťují.

Zdroje: Retail detail, Foodnet, Vrt nws