COOP nasazuje samoobslužné pokladny s AI, tradiční finty zlodějů jsou na ně krátké

Zákazník supermarketu zaznamenává údaje na dotykové obrazovce samoobslužné pokladny Dusan Petkovic / Shutterstock.com

V prodejně Jednoty Pardubice v Černé za Bory se rodí revoluce v samoobslužných pokladnách. Tato prodejna je první v ČR, kde si můžete vyzkoušet pokladny s umělou inteligencí. Nové technologie nejenže ztěžují život nepoctivcům, ale zároveň výrazně zpříjemňují nakupování pro všechny zákazníky, kteří již nebudou muset složitě vyhledávat v katalogu ovoce a zeleniny – AI za ně rozpozná, co si vybrali.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Průlom v používání samoobslužných pokladen

Samoobslužné pokladny se stávají neodmyslitelnou součástí moderních obchodů. Zrychlují obsluhu, usnadňují nákupní proces a umožňují non-stop provoz. Avšak s jejich rozšířením se prodejci potýkají s vyšším rizikem krádeží. Pomůže jim umělá inteligence (AI).

V Černé za Bory jsou první

U tradičních samoobslužných pokladen je kontrolní mechanismus založen pouze na vážení zakoupených produktů. Prodejce COOP proto ve svém obchodě v Černé za Bory, který patří do skupiny Jednoty Pardubice, zavedl inovativní samoobslužné pokladny. Tyto pokladny jsou vybaveny pokročilou technologií, včetně kamer a umělé inteligence, poskytnuté firmou Novum Global. Nové pokladny s AI umožňují efektivnější a spolehlivější ověřování nákupů.

4 nejčastější zlodějské triky

„Průzkumem trhu jsme identifikovali čtyři nejčastější scénáře, jaké zloději využívají u samoobslužných pokladen. U váženého zboží zkoušejí označovat na pokladně levnější položky. Dalším trikem je přelepování kódů či přikládání levné položky společně s drahou. Třetím nejčastěji využívaným způsobem je platba jen za část nákupu a konečně často zloději placení kartou jen předstírají, vysvětluje Jakub Jeřábek, zástupce dodavatele pokladen a ředitel obchodně projektového týmu Novum Global.

Jak to funguje?

Pokladny jsou vybaveny kamerovým systémem a AI, která dokáže vizuálně rozpoznat, co zákazník pokládá na váhu. Pokud se pokusíte prohlásit hroznové víno za mrkev, pokladna vás na chybu upozorní. Jestliže budete varování ignorovat, systém upozorní obsluhu nebo pult centrální ochrany.

Zjednodušení nákupu

Nejenže tyto pokladny zvyšují bezpečnost obchodu, ale také zákazníkům zjednodušují a zpříjemňují nákup. Dlouhé procházení katalogu ovoce a zeleniny je minulostí! Pokud si něco vezmete, AI to rozpozná a vy nemusíte nic složitě hledat.

Chytré pokladny už mají i v Polsku

Podle COOP je zatím v automatizovaných prodejnách minimální výskyt krádeží, ale s rostoucím počtem lokalit je důležité mít co nejlepší zabezpečení. Použití AI a propojení s pultem centrální ochrany je proto logickým krokem vpřed. Pokladní systémy s funkcí detekce krádeže jsou již úspěšně nasazeny a v plném provozu v několika evropských zemích, včetně Litvy, kde se nacházejí v prodejnách řetězce IKI. Používají je také v Polsku v obchodech Interspar.

COOP nechce zaostat

„Jsme tradiční česká síť s kořeny v 19. století, troufám si však říci, že v oblasti využívání moderních technologií se nám podařilo a daří být na českém trhu skutečným průkopníkem, spolupráce s Novum Global je dalším krokem v této strategii,“ řekl Lukáš Němčík, ředitel marketingu a rozvoje sítě COOP.

Obrazovka samoobslužné pokladny s umělou inteligencí COOP

Nahradí AI prodavače?

Umělá inteligence už dnes významně pomáhá při fungování bezobslužných obchodů, jako jsou COOP, Top Flop nebo Super ZOO, kde si nakoupíte 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Dále se využívá v samoobslužných úsecích, kde zákazníci mohou vybírat zboží bez pomoci obsluhy. S postupem času se uplatnění AI bude stále rozšiřovat.

Revoluce v nakupování

Umělá inteligence by také mohla přispět k vylepšení systémů typu Scan&Go, umožňujících zákazníkům samostatné skenování zboží a jeho rychlejší zaplacení. Již dnes se experimentuje s využitím chytrých digitálních cenovek, jejichž skenování prostřednictvím mobilních aplikací může výrazně usnadnit a urychlit nákup.

Budou se regály doplňovat samy?

V České republice se někteří prodejci zamýšlí nad zavedením chytrých regálů, které by díky váhovým senzorům automaticky zjišťovaly, které zboží se vyprodalo, a usnadnily tak jeho doplňování nebo doobjednávání. V prodejnách už nebudou chybět žádné důležité položky. Umělá inteligence slibuje revoluci ve způsobu, jakým nakupujeme. Můžeme se těšit na větší pohodlí a zrychlení nakupování.

Zdroj: COOP