Jednoduché jídlo za pár korun: Vynikající listový špenát se sázeným vejcem

Špenát se sázeným vejcem a bramborami, servírovaný na bílém talíři, okolo jsou příbory Maddas / Shutterstock.com

Špenát patří mezi velmi zdravou zeleninu. Není sice tak nabitý železem, jak se původně myslelo, ale i tak je plný zdraví prospěšných látek. Špenát se skvěle hodí k těstovinám, jako příloha k pečenému masu a je taky vydatným hlavním jídlem. Skvěle chutná s vařenými bramborami a sázeným vejcem. Pojďte si ho s námi uvařit, je to rychlovka!

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Špenát – zdravá zelenina plná vitamínů

Říká se, že prý špenát dokáže nahradit polovinu lékárny. Obsahuje vitamín C a hodně vitamínů ze skupiny B. Špenát je bohatý také na minerály, jako je hořčík, vápník, draslík a železo. Železo ovšem není ve špenátu zastoupeno v takové míře, jak se původně předpokládalo. Vysoký podíl železa (35 mg na 100 g špenátu) obsahuje sušený špenátový prášek. V čerstvém špenátu, který obsahuje přibližně 90 % vody, je obsah železa výrazně nižší (4,1 mg na 100 g špenátu).

Kde se vzal špenát?

Špenát je známý už tisíce let. Tato listová zelenina se pěstovala v jihozápadní Asii a Persii. Do Evropy se špenát dostal v 11. století – nejprve do Španělska a odtud došlo k jeho rozšíření do celé Evropy. První dochovaný recept na špenát pochází z roku 1390. Upravoval se různými způsoby, nejčastěji vařením, dušením, smažením a zapékáním. Byl podáván jako příloha k masu, k rybám, knedlíkům nebo se konzumoval jako samostatné jídlo.

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou se perfektně hodí jako sváteční oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Příprava je navíc snadnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou
Gnocchi se špenátem, rajčaty a česnekem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Gnocchi se špenátem, rajčaty a česnekem

Gnocchi se špenátem, rajčaty a česnekem jsou recept inspirovaný Itálií a skvěle hodí jako rychlý oběd nebo večeře pro celou rodinu. Příprava gnocchi je opravdu jednoduchá a zaručeně vám budou chutnat. Doporučujeme si k nim dát i sklenku vína – je to přímo božská kombinace.

Gnocchi se špenátem, rajčaty a česnekem

Špenát ve starých českých kuchařkách

U nás se špenát začíná pěstovat v 16. století a je nedílnou součástí tradiční české kuchyně. Různé recepty na špenát najdeme i ve starých českých kuchařkách. Například v Domácí kuchařce Marie Dobromily Rettigové z roku 1868 najdeme špenát hned na několik způsobů. Příprava se příliš nelišila od dnešních receptů. Špenát se omyl, nasekal na malé kousky, přidal se k zásmažce z cibule a mouky a vše se zalilo hovězím vývarem. Jako koření nesměl chybět muškátový květ. Tento konkrétní recept na špenát se podával jako příloha ke smaženým telecím nožičkám.

Ze špenátu se připravoval i pudink. Recept najdeme také v kuchařce Marie Dobromily Rettigové. Špenát stačilo nasekat na co nejmenší kousky, utřít ho s máslem, 4 vejci, s nastrouhanými žemlemi a vše se okořenilo muškátovým květem a solí. Špenátová směs se zabalila do mokré látky a dala se na hodinu vařit do slané vody. Hotový pudink pak stačilo posypat strouhanými žemlemi a pokapat máslem.

V kuchařce Marie Dobromily Rettigové najdeme také českou verzi raviol se špenátem. Recept je nazvaný jako kraple se špenátem. Šlo o nudlové těsto, které stačilo rozválet na tenký plát, naplnit dušeným špenátem, přiklopit dalším plátem těsta a vykrojit z něj kroužky. Vařily se v horké vodě.

Listy špenátu v dřevěné misce Dionisvera / Shutterstock.com

Listový špenát – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g listového špenátu
  • 1 kg brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 6 vajec
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička majoránky
  • 1 cibule
  • 1/2 litru zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Pepř podle chuti
  • 1 hrnek smetany na vaření
  • 1/2 hrsti petrželové natě
  • lžíce oleje na smažení

Postup:

  1. Čerstvý listový špenát nasekejte na malé kousky. Cibuli a česnek nakrájejte najemno.
  2. V hrnci na oleji dozlatova osmahněte nasekanou cibuli a česnek. Přidejte nasekaný špenát, osolte, okořeňte pepřem a kmínem, podlijte trochou zeleninového vývaru s petrželí a duste do vyvaření přebytečné tekutiny a změknutí špenátu.
  3. Poté zalijte smetanou (nejlépe 30%) a zahustěte 2 rozšlehanými vejci. Špenát dochuťte majoránkou, ještě chvíli povařte a případně dochuťte.
  4. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte vařit. Rozpalte pánev s trochou oleje a rozklepněte na ně vejce. Jakmile jsou brambory uvařené a vejce hotová, servírujte se špenátem.

Máte špenát rádi, nebo dáváte přednost jiné zelenině?

Zdroj: kuchařka Marie Dobromily Rettigové, encyklopedie Britannica, Národní zdravotnický informační portál