Oběd do 50 minut! Výborné lasagne se špenátem, mozzarellou a bešamelem

Upečené lasagne se špenátem v pekáčku i servírované na dvou talířích, na stole leží rajčata Anna Kolásková

Přemýšlíte, co dnes vařit? Aby to bylo dobré, zdravé, a pokud možno co nejrychlejší na přípravu? Jestli máte rádi italskou kuchyni, máme pro vás jeden tip. Uvaříme si lasagne se špenátem, které jsou díky vrstvě bešamelu, mozzarelly a parmezánu tak chutné, že u jednoho kousku nezůstanete. Poradíme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Ikonický slaný koláč z Francie se smetanovou náplní: Připravte si ho podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Lasagne seženete sušené i čerstvé

Lasagne se dají koupit buď v chlazené, nebo sušené podobě. Sušená podoba těstovin je běžnější a seženete ji v téměř každém obchodě. Cena se pohybuje v rozmezí od 45 do 100 Kč za balíček o hmotnosti 500 g . Na značce nezáleží, sáhněte tedy klidně po vaší oblíbené nebo po lasagních v akci.

Tajemství lasagní? Vrstvit a zase vrstvit

Možná jste lasagne až doteď nedělali, protože vám jejich příprava přišla moc složitá. Není to tak! Připravit si lasagne je jednoduché, stačí několik náplní (bešamel, špenát...) a vrstvit a zase vrstvit. Podobně jako u dortu. Pokud použijete sušené lasagne, nešetřete s náplněmi, aby během pečení měly čím nasát a stihly se uvařit.

Velký díl pokrmu na talíři Anna Kolásková

Recept na lasagne se špenátem

Na přípravu receptu si vyhraďte zhruba 20 minut. Dalších 30–35 minut budete potřebovat na pečení. Do hodinky tedy oběd bude na stole.

Ingredience na lasagne se špenátem

Bešamel

  • 1 l mléka
  • 3 polévkové lžíce (PL) másla
  • 3 PL hladké mouky
  • mletý muškátový ořech
  • sůl, pepř

Špenátová náplň

  • 1 kg mraženého špenátu (v kostkách)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 6 PL olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • mletý muškátový ořech
  • sůl, pepř

Sýrová náplň

  • 2× mozzarella
  • 200 g strouhaného parmezánu
Bramborovo-houbové lasagne
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Bramborovo-houbové lasagne

Bramborovo-houbové lasagne pečené se sýrem typu čedar jsou vynikajícím obědem nebo večeří. V houbařské sezóně můžete do lasagní použít vlastnoručně nasbírané pravé hřiby místo žampionů.

Bramborovo-houbové lasagne
Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy je opravdová lahůdka. Pokud navíc použijete již rozválené listové těsto namotané na pečicím papíru, budete mít koláč hotový během chvilky. Ideálně se tedy hodí jako rychlá večeře, když není času nazbyt, případně jako občerstvení pro nečekanou návštěvu.

Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy

Jak postupovat?

Bešamel

  1. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a míchejte metličkou, dokud se máslo s moukou nespojí do hladké jíšky.
  2. Nalijte mléko, míchejte, přiveďte k varu a nechte probublat 2–3 minuty. Bešamel by měl mít hustší strukturu.
  3. Bešamel ochuťte mletým muškátovým oříškem, solí, pepřem a dejte hrnec stranou.

Špenátová náplň

  1. Ve větší pánvi opečte na olivovém oleji dozlatova cibuli a přidejte mražený špenát.
  2. Zaklopte poklicí a nechte 5 minut, dokud se nerozpustí.
  3. Přidejte smetanu, česnek, promíchejte – osolte, opepřete a ochuťte mletým muškátovým ořechem. Nechte pánev stranou.

Sýrová náplň

  • Obě mozzarelly si nakrájejte na plátky. Parmezán nastrouhejte najemno (pokud jste nekoupili už strouhaný).
Pekáč s lasagnemi, velká porce na talíři, miska s rajčaty Anna Kolásková

Vrstvení a pečení

  1. Připravte si větší plech a vrstvěte v následujícím pořadí: bešamel – lasagne – špenát – parmezán – mozzarella – bešamel... A tak dále.
  2. Důležité je, aby kolem sebe lasagne měly vždy dostatek tekutiny, aby se při pečení měly čeho „napít“.
  3. Náplně roztírejte lžicí nebo nožem.
  4. Zakončete vrstvou strouhaného parmezánu, který se v troubě hezky zapeče a vytvoří křupavou kůrčičku.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 30–35 minut. Pokud by lasagne na povrchu příliš černaly, zakryjte je alobalem.
Na plechu je bešamel, na něm pláty lasagní, na nich špenátová náplň Anna Kolásková

Tip Kupi na závěr

Věděli jste, že lasagne jsou ve světě italské kuchyně takový pojem, že si na ně můžete pořídit speciální kuchyňské náčiní? Podívejte se třeba na lopatku na lasagne (ceny se pohybují od 100 do 700 korun v závislosti na zvoleném materiálu) nebo si udělejte radost novým plechem na pečení (stojí zhruba od 100 do 300 korun).

Zdroje: Anna Kolásková, Kupi