Supermarkety jeho cibuli nechtěly vykoupit, tak ji prodává po kilech za 8 korun

Vysokozdvižný vozík nakládá pytle s cibulí do nákladního vozu RGtimeline / Shutterstock.com

Zatímco v běžných obchodech se cena cibule pohybuje kolem třiceti korun za kilogram, farmář ze Severní Moravy nabízí tentýž produkt za pouhých osm korun. Tuto sumu obvykle dostávají pěstitelé od některých obchodních řetězců za své zboží. Petr Klečka se pokoušel svou cibuli distribuovat prostřednictvím obchodů, ale když se mu to nepodařilo, rozhodl se ji prodat na vlastní pěst. Zájem je enormní, dokladem čehož je fakt, že jen během posledních deseti dní z jeho skladu zmizelo 125 tun cibule.

Přečtěte si také

5 tipů na rychlou večeři: Tahle jídla připravíte do 30 minut!

Odběratelé cibuli nechtěli, spotřebitelé mají zájem

Partneři, kteří z farmy cibuli vykupují a následně ji dodávají do obchodních řetězců, původně na podzim slibovali odběr určitého množství zeleniny, avšak v polovině dubna své rozhodnutí přehodnotili a oznámili, že zboží nakoupí ze zahraničí. Toto rozhodnutí zanechalo zemědělce z Farmy Luční Dvůr v Bartošovicích s neprodanou třetinou roční produkce cibule.

Prodávají přímo ze dvora

V reakci na tuto situaci se majitelé farmy rozhodli použít netradiční metodu prodeje a začali nabízet své produkty přímo lidem prostřednictvím sociálních sítí za velkoobchodní cenu 8 korun za kilogram. Tento krok vyvolal obrovský zájem a lidé začali nakupovat cibuli v množstvích po desítkách kilogramů.

„Majitelé řetězců, kteří pocházejí ze zahraničí, často upřednostňují dodavatele ze svého domovského státu. Například německý majitel raději volí německé dodavatele,“ vysvětlil Klečka v živém vstupu pro CNN Prima situaci v obchodních vztazích, která se dotkla mnoha místních zemědělců. Letošní zkušenost s prodejem plodin přímo ze dvora se zdá být úspěšná. „Před deseti dny jsme měli ve skladech ještě 250 tun cibule, nyní je zde již jen přibližně polovina a během pouhého víkendu nás navštívilo až dva tisíce zákazníků,“ sdělil farmář.

Zamlouvají se zákazníkům ceny cibule v supermarketech?

Z dat nákupního rádce Kupi vyplývá, že klasická žlutá cibule běžně stojí 31,06 Kč za kilogram. V aktuálních akcích se dá koupit nejvýhodněji v Kauflandu za 14,90 Kč do úterý 30. 4., v Penny Marketu je do neděle 28. 4. za 16,90 Kč, v Tescu za 17,90, v Makro za 26,77 Kč za kilogram.

U vchodu do supermarketu v Plzni jsme se zeptali na názory zákazníků k aktuálním cenám cibule a k možnosti samosběru. „Je to šílené. Za kilogram cibule teď platím skoro dvojnásobek toho, co dříve. Nemám ráda, když musím za základní potraviny utrácet tolik peněz,“ stěžuje si paní Jana Nováková, dvaačtyřicetiletá učitelka z Plzně.

Není sama, kdo je nespokojen. Další zákazníci, které redaktorka oslovila, vyjadřují podobné pocity. „Kdyby byla možnost jít si cibuli natrhat sám, určitě bych toho využil. Nejenže bych ušetřil, ale byl by to i příjemný zážitek, protože na samosběry borůvek a jahod vyrážíme pravidelně s rodinou,“ řekl pětatřicetiletý Michal Horák, IT specialista z Plzně.

Svazek čerstvé cibule v rukou farmáře Anuta23 / Shutterstock.com

Jak podpořit místní zemědělce?

Kromě prodeje přímo ze dvora velkou oblíbenost získávají samosběry, které jsou tradičně velmi populární. Tato metoda je nejen skvělou aktivitou, ale také efektivním způsobem, jak zemědělci mohou své produkty distribuovat přímo k zákazníkům. Zákazníci si cení především možnosti navázat přímý kontakt s pěstiteli, diskutovat o plodinách a sdílet rady a tipy. Důležitým aspektem je také fakt, že jejich peníze přímo podporují lokální farmáře, na rozdíl od nákupů u velkých řetězců, kde peníze často směřují do zahraničí.

Zdroje: Prima CNN, Kupi, Farma Luční Dvůr Bartošovice