Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Ruka otevírá mikrovlnku New Africa / Shutterstock.com

Mikrovlnka je v dnešní době součástí téměř každé domácnosti. Dokáže rychle ohřát oběd nebo večeři, a dokonce v ní můžete leccos upéct i ugrilovat. Víte ale, že některá jídla byste do ní raději dávat neměli? Ano, jsou potraviny, kterým mikrovlnka až tak nesvědčí a vám můžou způsobit vážné problémy. Co tedy v mikrovlnce raději neohřívat a proč?

Přečtěte si také

Jíme je každý den, i když bychom rozhodně neměli! Co jsou ultrazpracované potraviny?

Je ohřívání v mikrovlnce nezávadné?

Mikrovlnná trouba je jedním z nejoblíbenějších spotřebičů v domácnostech i na pracovištích. Umožňuje nám rychle ohřát jídlo z předchozího dne, aniž bychom museli cokoli předehřívat nebo hlídat. Stačí jednoduše nastavit čas a můžeme se věnovat jiným aktivitám.

Pro mnohé je mikrovlnka nepostradatelný pomocník, a někteří ji dokonce využívají i pro vaření jídel. Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) může být vaření v mikrovlnce dokonce zdravější než tradiční metody. Jídlo se v ní připraví rychleji a bez vody, což pomáhá udržet více vitamínů a minerálů v potravinách.

Otevřená bílé mikrovlnka Andrey_Popov / Shutterstock.com

Potraviny, které do mikrovlnky nepatří

Ne všechny potraviny se ale do mikrovlnky hodí. Některé se mohou stát po kontaktu s mikrovlnkou nebezpečnými.

Vajíčka

Mikrovlnná trouba a celá vajíčka jsou kombinace, která může skončit opravdovým fiaskem. Pokud se rozhodnete vložit do mikrovlnky celé vejce i se skořápkou, může dojít k jeho explozi z důvodu rychlého zvýšení vnitřního tlaku způsobeného ohřevem. Kousky vajíčka i skořápek se rozletí po celé mikrovlnce a máte o zábavu postaráno. Vejce je jednoduše vhodnější vařit ve vodě na sporáku.

Chilli papričky

Chilli papričky v mikrovlnné troubě mohou představovat skutečné nebezpečí. Při ohřevu mohou tyto papričky doslova vzplanout kvůli vysokému obsahu olejů a kapsaicinu, který se může ve vzduchu vznítit. Kromě rizika požáru je tu také nebezpečí vdechnutí kapsaicinu, který je silně dráždivý a může způsobit podráždění očí, nosu a krku.

Mateřské mléko

Ohřívání mateřského mléka v mikrovlnce není doporučeno kvůli nerovnoměrnému rozložení tepla. To může vést k vytvoření „horkých bodů“, které mohou miminko popálit. Kromě toho může nerovnoměrný ohřev způsobit znehodnocení důležitých živin v mléce. Bezpečnější metody ohřevu zahrnují použití lahvičkového ohřívače nebo vodní lázně.

Rajčatová omáčka

Ohřívání rajčatové omáčky v mikrovlnné troubě může vést k jejímu bublání a stříkání, což je způsobeno hromaděním tepla uvnitř hustého materiálu. Tento jev způsobí pořádný nepořádek ve vaší mikrovlnce a při vytahování nádobí z trouby může dojít k popálení kvůli vytvořeným vzduchovým kapsám. Pomalé zahřívání na sporáku s občasným mícháním je bezpečnější a šetrnější alternativou.

Žena otevírá mikrovlnku Pixel-Shot / Shutterstock.com

Listová zelenina

Listová zelenina jako špenát nebo kapusta může v mikrovlnce snadno ztratit svou svěžest a spálit se. To je způsobeno rychlým odpařováním vody, které zeleninu vysuší a zanechá ji povadlou a nevzhlednou. Navíc vysoká teplota v mikrovlnce může způsobit, že listy zeleniny zčernají a stanou se křehkými. Pokud chcete zachovat barvu, chuť a nutriční hodnotu, je lepší si zeleninu připravit na páře nebo ji konzumovat syrovou, což je zdravější a také chutnější.

Houby

Ohřívání hub v mikrovlnce není také ideální. Bílkoviny v houbách mohou při vysokých teplotách změnit svoji chemickou strukturu. To může vést k trávicím problémům, jako jsou nadýmání nebo bolesti břicha. Lepší je ohřívat houby na pánvi nebo v troubě, kde teplotu můžete lépe kontrolovat a zachovat jejich přirozenou chuť a texturu.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Ryba s rýží po mexicku
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Ryba s rýží po mexicku

Ryba s rýží po mexicku je skvělým odlehčeným pokrmem, na kterém si zajisté pochutnají nejen příznivci zdravé stravy. Příprava je velmi snadná, mohou se do ní tedy bez obav pustit i kuchaři začátečníci.

Ryba s rýží po mexicku

Rýže

Rýže, která byla ohřívána v mikrovlnce, může být zdrojem bakterií Bacillus cereus. Tyto bakterie mohou přežít i po vaření a jejich následný růst při nevhodném skladování může vést k potravinovým otravám. Nejlepší je rýži konzumovat hned po uvaření.

Zmrazené maso

Také zmrazené maso by se nemělo ohřívat přímo v mikrovlnce. Některá místa mohou zůstat studená, zatímco jiná mohou být částečně uvařená. Toto může vést k výskytu bakterií. Bezpečnější je maso pomalu rozmrazit v lednici a pak jej rovnoměrně ohřívat na sporáku nebo v troubě.

Vedle zmíněných potravin se do mikrovlnky příliš nehodí ani tyto potraviny:

  • Mléčné výrobky: Jogurty a některé sýry mohou při ohřevu v mikrovlnce změnit svou konzistenci.
  • Jídla s křupavou kůrkou: Jídla jako smažené kuře nebo krokety ztrácejí v mikrovlnce svou křupavost a stávají se gumovými.
  • Zelenina s vysokým obsahem vody: Zelenina jako rajčata, okurky nebo zelené papriky se mohou v mikrovlnce rychle přehřát a tím ztratit pevnou strukturu a příliš změknout.
  • Knedlíky: Při ohřevu v mikrovlnce mohou ztvrdnout nebo zgumovatět. Je lepší je připravovat na páře.
  • Maso se šťávou nebo marinádou: Když ohříváte v mikrovlnce maso v marinádě nebo se šťávou, může dojít k neúměrnému odpařování tekutiny, což může maso vysušit.
  • Výrobky z listového těsta: Croissanty, ale i další druhy pečiva z listového těsta v mikrovlnce často změknou a ztrácejí svou křupavost.

I když je mikrovlnka super pomocník, který nám usnadňuje život, je dobré vědět, co do ní patří a co ne. Držte se těchto tipů a vyhněte se potenciálním problémům a zdravotním rizikům. Mikrovlnka ano, ale s rozumem!

Zdroje: dTest, U. S. Food & Drugs administration, Kupi