Vynikající Cordon bleu od mistra šéfkuchaře: Tuhle dobrotu připravíte do 30 minut

Cordon bleu, rozkrojené napůl, servírované na talíři se zeleninou Alesia.Bierliezova / Shutterstock.com

Cordon bleu je oblíbený řízek, plněný šunkou a sýrem. Je to snadné a rychlé jídlo, u kterého nestrávíte celé dopoledne v kuchyni. Můžete ho připravit z různých druhů masa. My pro naše cordon bleu zvolili to krůtí. Pojďte si ho s námi udělat podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Za 30 minut budete mít hotovo!

Přečtěte si také

Jíme je každý den, i když bychom rozhodně neměli! Co jsou ultrazpracované potraviny?

Komu vděčíme za Cordon bleu?

Plátek masa, který se plnil šunkou a sýrem, se poprvé objevil ve Švýcarsku. První recept na oblíbené Cordon bleu je z roku 1949. Připravuje se z různých druhů masa – nejčastěji z kuřecího, telecího nebo také krůtího.

Cordon bleu je ale možná o něco starší. O jeho původu koluje jedna legenda. Odehrává se na začátku 19. století v restauraci ve švýcarském Brigu. Jednoho večera přišly do restaurace 2 početné skupiny lidí, které údajně měly rezervaci.

Ovšem kuchařka na to nebyla připravena a neměla dostatek masa. Napadlo ji nakrájet maso na řízky a před pečením naplnit šunkou a sýrem. Tím „ušetřila“ maso a měla dost pro obě skupiny.

Holandský řízek
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Holandský řízek

Holandský řízek klame tělem, ve skutečnosti jde totiž o směs mletého vepřového masa a tvrdého sýra (nejčastěji gouda nebo eidam) v trojobalu. S Holandskem navíc nemá tato dobrota nic společného, protože jde o ryze české jídlo. Nejlépe si holandský řízek vychutnáte podávaný s bramborovou kaší.

Holandský řízek
Vídeňský řízek
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Vídeňský řízek

Vídeňský řízek, v originále Wiener Schnitzel, je tenký telecí plátek obalený v trojobalu. Ideálně má být velký přes celý talíř a podává se s citronem a bramborovým salátem. Chutná malým i velkým a je léta ověřenou klasikou rakouské gastronomie.

Vídeňský řízek

Co znamená Cordon bleu?

Jde o výraz z francouzštiny a v překladu znamená modrá stuha. Obecně se jím označuje nejvyšší úroveň dovedností ve vaření. Určitě si říkáte, že na cordon bleu nic převratného není. Ale pamatuje na zmíněnou legendu?

Majitel restaurace ve švýcarském Brigu byl údajně tak nadšený z toho, jak si jeho kuchařka dokázala v kuchyni poradit, že jí nabídl modrou stuhu (cordon bleu) jako projev uznání pro vynikající kuchařku. Ovšem skromná kuchařka ji odmítla s tím, že cordon bleu bude příhodný název pro její kulinářský výtvor.

Obalování Cordon bleu v mléce Anamaria Mejia / Shutterstock.com

Recept na Cordon bleu

Ingredience na 4 porce:

  • 4 krůtí prsa
  • 8 plátků šunky
  • 4 plátky ementálu
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g strouhanky
  • 300 ml rostlinného oleje
  • sůl

Postup:

  1. Na krůtí prsa položte potravinovou folii a jemně je naklepejte paličkou. Poté maso osolte. Na maso dejte šunku, na ni ementál a na něj opět šunku. Přeložte plátek masa a naklepejte okraje, aby lépe držely při sobě, a spojte.
  2. Předehřejte troubu na 150 °C.
  3. Připravte si do talířů ingredience na trojobal. Do jednoho nasypte mouku, ve druhém rozšlehejte vejce a do třetího nasypte strouhanku. Připravené krůtí kapsy obalte v mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
  4. Do pánve nalijte olej a na rozpáleném oleji zprudka osmažte maso, asi 4 minuty z každé strany. Poté vyndejte z pánve a nechte okapat na papírovém ubrousku.
  5. Osušené maso naskládejte do pekáče a dejte ještě na 5 minut zapéct do trouby, aby se sýr uvnitř roztekl. Podávejte s bramborem nebo listovým salátem.

Zdroje: kuchařka Moje domácí kuchyně od Zdeňka Pohlreicha, Kupi