Vídeňský řízek

Čas přípravy: 50 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
24. listopadu 2023
Vídeňský řízek servírovaný na talíři se salátkem, podávaný s citronem. Ilustrační foto: Stepanek Photography / Shutterstock.com

Vídeňský řízek, v originále Wiener Schnitzel, je tenký telecí plátek obalený v trojobalu. Ideálně má být velký přes celý talíř a podává se s citronem a bramborovým salátem. Chutná malým i velkým a je léta ověřenou klasikou rakouské gastronomie.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Z telecího masa nakrájíme tenké plátky silné zhruba půl centimetru. Pak plátek rozklepeme v potravinářské fólii paličkou na maso.

  • 2

    Maso lehce osolíme a obalíme v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.

  • 3

    Vídeňský řízek smažíme na vyšší vrstvě rozpáleného másla dozlatova. Podle tradice podáváme s měsíčkem citronu.

Zajímavé tipy

Ideální přílohou k vídeňskému řízku je bramborový salát, případně vařené brambory na másle.

Líbil se vám recept Vídeňský řízek? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.