Největší mýty o tepelných čerpadlech, jsou skutečně drahá, poruchová a nevyplatí se?

Tepelné čerpadlo u domu Milan Sommer / Shutterstock.com

Rozvoj využívání tepelných čerpadel, který v posledních letech výrazně prosazuje Evropská unie, se potýká s řadou předpojatostí a mýtů. Tyto předsudky se týkají především účinnosti tepelných čerpadel a jejich vysokých pořizovacích a provozních nákladů. Slovenská spotřebitelská organizace SOS prozkoumala, do jaké míry jsou tyto názory opodstatněné.

Přečtěte si také

Konec klamání zákazníků. Francie vydala zákon, který ochrání spotřebitele před neustálým zmenšováním balení

Jsou tepelná čerpadla opravdu tak drahá?

Ano i ne

Počáteční náklady na tepelné čerpadlo jsou vyšší ve srovnání s plynovými či olejovými kotli. Avšak díky dlouhé životnosti je investice do tepelného čerpadla ekonomicky výhodná. Navíc vzhledem k ubývajícím zásobám topného oleje a zemního plynu tepelná čerpadla přispívají ke snížení spotřeby těchto surovin, umožňují úspory za dovoz energií a snižují emise CO₂ ve stavebnictví.

Jaké jsou výhody investice do tepelného čerpadla?

Investice se vyplácí díky zvýšenému komfortu užívání, nižším provozním nákladům a především úsporám energie během životnosti čerpadla. Tepelné čerpadlo získává přibližně 75 % energie z obnovitelných zdrojů, jako je vzduch a voda.

Je tepelné čerpadlo vhodné jen pro novostavby?

Ne

Ačkoliv jsou tepelná čerpadla nejefektivnější v nově postavených, dobře izolovaných domech, není důvod, proč by nemohla být instalována i ve starších budovách. Je však klíčové nejprve minimalizovat tepelné ztráty, například zateplením fasády nebo výměnou starých oken a podlah.

Může tepelné čerpadlo sloužit jen k vytápění a ohřevu vody?

Ne

Tepelné čerpadlo může v létě chladit, což eliminuje potřebu dalších chladicích nebo klimatizačních systémů. Pro tuto funkci jsou ideální reverzibilní tepelná čerpadla, která se hodí pro použití s různými typy plošných chladicích (nebo ohřívacích) systémů, jako jsou podlahové, stropní nebo nástěnné.

Je tepelné čerpadlo nejúčinnější při použití s podlahovým vytápěním?

Ano

Protože tepelná čerpadla dosahují nejvyšší účinnosti v kombinaci s nízkoteplotním topným systémem. V domácnostech s částečnou energetickou rekonstrukcí je možné kombinovat podlahové a radiátorové vytápění.

Přispívají tepelná čerpadla k ochraně životního prostředí?

Ano

Jelikož spotřebují méně energie pro stejný výkon ve srovnání s jinými topnými systémy, zvláště pokud je elektrická energie potřebná k jejich provozu vyrobena z obnovitelných zdrojů, například pomocí solárních panelů. Hlášení ukazuje, že tepelná čerpadla instalovaná v Evropě do konce roku 2022 snížila emise CO₂ o více než 54 milionů tun.

Instalace tepelného čerpadla Virrage Images / Shutterstock.com

Masivní využívání obnovitelné energie a energeticky účinných technologií může sehrát klíčovou roli v oblasti vytápění a přispět k dosažení cílů EU v oblasti klimatu a energetiky. Evropské organizace jako BEUC, ICRT a EHPA proto společně iniciovaly kampaň pro zvýšení informovanosti spotřebitelů a úspěšnější přechod na čistou energii.

Zdroj: Kupi, Ministerstvo obchodu a průmyslu