Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

2 vejce Benedikt na opečené housce, přelité holandskou omáčkou Olga Nayashkova / Shutterstock.com

Máme pro vás skvělý tip na víkendovou snídani! Nechybí v ní ztracené vejce, křupavá žemle a lahodná omáčka. Určitě už tušíte, že mluvíme o vejcích Benedikt. Tuhle parádní snídani připravíte do 30 minut. Pokud vás děsí příprava ztraceného vejce, věřte, že na tom nic není. A když nevěříte nám, tak uvěříte Zdeňku Pohlreichovi – vejce Benedikt si připravíme podle jeho osvědčeného receptu!

Přečtěte si také

Zásnubní prsten: Cena se má rovnat trojnásobku platu? Japonská tradice vzbuzuje debaty

Komu vděčíme za vejce Benedikt?

Vejce Benedikt jsou tradiční americkou snídaní, která vznikla ve 2. polovině 19. století v New Yorku. Komu připsat zásluhy za jejich „objevení“? Máme tady 2 verze. Podle jedné z nich vznikla vejce Benedikt v restauraci Delmonico's restaurant.

Častou návštěvnici zdejší restaurace, paní LeGrand Benedictovou, omrzelo stálé menu a chtěla něco nového k obědu. Místní kuchař Charles Ranhofer jí údajně vyšel vstřic a na její přání vytvořil vejce Benedikt.

Avokádo zapečené s vejcem a uzeným lososem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Avokádo zapečené s vejcem a uzeným lososem

Pokud milujete máslovou chuť a konzistenci avokáda, vyzkoušejte pečené avokádo s uzeným lososem, koprem a vejcem. Rychlá a zdravá varianta tohoto receptu vás překvapí svou jednoduchou přípravou a dokonalou chutí.

Avokádo zapečené s vejcem a uzeným lososem
Skotská vejce
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Skotská vejce

Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.

Skotská vejce

Vejce Benedikt jako lék na kocovinu

Podle druhé verze vděčíme za tuto výbornou snídani Lemuelu Benedictovi, makléři z Wall Street, který hledal „lék“ na ranní kocovinu. Bylo to v roce 1894 a Benedict zavítal do hotelu Waldorf, kde údajně požádal tamního šéfkuchaře Oscara Tschirkyho, aby mu připravil toast s máslem, křupavou slaninou, sázeným vejcem a holandskou omáčkou.

Tschirky byl touto kombinací ohromen a zařadil vejce Benedikt do snídaňových a obědových menu. Když už jsme u šéfkuchaře Tschirkyho, musíme ho zmínit také jako autora známého Waldorfského salátu – dokonalé kombinace celeru, jablek, ořechů a dresinku z majonézy.

3 ztracená vejce na bílém talíři, 2 z nich jsou rozříznutá RomanaMart / Shutterstock.com

Recept na vejce Benedikt

Ingredience na 4 porce:

  • 4 vejce
  • 2 žemle, rozkrojené na polovinu
  • 200 g šunky
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Na omáčku:

  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • malá hrst nasekané petželky
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 3 kuličky pepře
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Připravte si základ na omáčku. Vezměte malý kastrůlek a nalejte do něj ocet, přidejte kuličky pepře a hrst nasekané petrželky. Vařte, dokud se polovina tekutiny nevypaří. Poté přeceďte a dejte stranou.
  2. Připravte si vodní lázeň. Ve vodní lázni prošlehejte 3 žloutky se 2 lžícemi svařeného octa. Šlehejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Měli byste získat lehkou nadýchanou pěnu. Vmíchejte do ní po částech rozpuštěné máslo. Dochuťte holandskou omáčku solí, pepřem a citronovou šťávou.
  3. Teď přišel čas na přípravu ztracených vajec. Dejte do většího hrnce vodu a přiveďte ji k varu. Vmíchejte do ní lžíci octa. Do hrníčku rozklepněte jedno vejce. Vroucí vodu v hrnci zamíchejte, aby vznikl vír. Doprostřed tohoto víru opatrně vlijte vejce z hrníčku. Vařte 2–3 minuty a pak ho děrovanou naběračkou vyndejte. Stejný postup opakujte u všech vajíček.
  4. Půlky žemle opečte na pánvi. Na opečenou žemli položte plátek šunky, na ni dejte ztracené vejce a vše přelejte holandskou omáčkou.

Zdroje: Encyclopedia Britannica, The Old European Restaurant, Kupi