Jako od babičky: Luxusní žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka

Žemlovka v zapékací míse, položená na plátýnku vm2002 / Shutterstock.com

Pokud máte doma přebytky staršího pečiva, je nejvyšší čas na žemlovku. Naše babičky ji často dělávaly a od nich nám zkrátka chutná nejvíc. Zkuste spolu s námi babičkám trochu konkurovat a udělejte si famózní žemlovku podle Josefa Maršálka. My už se nemůžeme dočkat, až ji ochutnáme. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Ochutnejte poklad francouzské kuchyně: Recept na pravou francouzskou cibulačku od Zdeňka Pohlreicha

Co se starším pečivem? Do žemlovky s ním!

Žemlovka je ideální způsob, jak se vypořádat s tvrdším pečivem. U nás se jí často říká také zemlbába, což je název odvozený z německých slov „semmel“ (houska) a slova „baba“, které dříve ve starých kuchařkách označovalo různé druhy nákypů.

Kdy se objevila žemlovka?

První předchůdce žemlovky, chlebový nákyp, se v Evropě objevil v 11. a 12. století. Každá domácnost tenkrát sbírala kousky starého chleba. Ten se máčel ve vroucí vodě, potom ho hospodyně sušily a posypaly cukrem a kořením, které měly po ruce. Ve 14. století se pak místo horké vody začalo k máčení chleba používat mléko smíchané s vejci.

Palačinkové špízy
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Palačinkové špízy

Palačinkové špízy s ovocem budou chtít vaše děti jíst pořád dokola. Díky použité celozrnné mouce palačinky navíc spolehlivě zasytí i ta nejhladovější bříška.

Palačinkové špízy
Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky

Pro všechny milovníky sladké kuchyně tu máme super rychlý a chutný recept na zapékané těstoviny s tvarohem a jablky. Tento recept si jistě zamilujete.

Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky

Jak dělaly žemlovku naše prababičky?

Oblíbená žemlovka samozřejmě nechybí ani v našich starých kuchařkách. Příprava byla prakticky stejná jako dnes, jen se do ní dříve nedávala jablka. Například Magdalena Dobromila Rettigová uvádí ve své Domácí kuchařce z roku 1868 recept na „dobrý nákyp ze smažené žemličky“.

Naše prababičky žemle nejdřív osmažily a potom je namočily do smetany smíchané se žloutky. Namočené žemle smíchaly s cukrem, nasekanými mandlemi, a daly nákyp upéct.

Ruce, nalévající mléko do mísy s rozšlehanými vajíčky Tatiana Foxy / Shutterstock.com

Recept na žemlovku

Ingredience na 4 porce:

  • 7 starších rohlíků
  • 4 vejce
  • 50 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 kg jablek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 60 g cukru krupice
  • 5 g skořice
  • 2 g badyánu

Postup:

  1. Starší rohlíky nakrájejte na kolečka.
  2. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nastrouhejte. Dejte je do mísy a přidejte k nim nasekané vlašské ořechy, rozinky, badyán a skořici.
  3. Do další mísy rozklepněte 4 vejce, přidejte k nim cukr krupici a prošlehejte. Poté k vajíčkům nalijte litr mléka a promíchejte. Do této směsi namočte na kolečka nakrájené rohlíky, aby nasákly tekutinu.
  4. Zapékací formu vymažte a vyložte pečicím papírem. Jakmile jsou rohlíky nasáklé, začněte je skládat do zapékací mísy.
  5. Naskládejte první vrstvu rohlíků a na ni dejte všechnu připravenou směs strouhaných jablek. Na jablka naskládejte opět nasáklé rohlíky tak, aby nenakukovala jablečná náplň. Pokud vám zbyla tekutina z namočených rohlíků, nalijte ji na žemlovku.
  6. Na závěr dejte na celý povrch žemlovky na plátky nakrájené máslo a posypte ji moučkovým cukrem. Pečte na horkovzduch v předehřáté troubě na 170 °C asi 1 hodinu dozlatova.

Zdroje: Buchty po ránu, Slurrp, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové