Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Gelato, tradiční italská zmrzlina madsn/Shutterstock

Obyvatelé italského města Milán už mají dost neukázněných a hlučných návštěvníků, kteří se chtějí bavit čtyřiadvacet hodin denně a na potřeby místních lidí se neohlížejí. Turisté chystající se do Milána se musí připravit na velké změny. Itálie se totiž rozhodla regulovat noční život a zaměřit se na komfort domácích obyvatel. Navíc se město rozhodlo bojovat proti nadměrnému odpadu a ničení veřejného prostranství.

Přečtěte si také

10 největších chyb, kvůli kterým naše pleť stárne mnohem rychleji. Jak se jich vyvarovat?

Nočnímu životu v ulicích zatnou tipec!

V Miláně se rozhodli, že zatočí s turisty. Město, které se nachází na severu Itálie, se rozhodlo zkrotit noční život v ulicích, a to především během letních měsíců. Turisté, kteří v létě navštíví tuto romantickou destinaci, totiž velmi často nevědí, kdy je na čase přestat.

Pouliční stánky zavřou už v osm

Proto se v Miláně rozhodli posunout zavírací hodinu pro pouliční stánky z dosud platných 22 hodin už na osmou hodinu večerní. Platit bude každý den, bez ohledu na víkendy nebo svátky. Zákaz prodeje a uzavření pouličních stánků se má týkat především těch provozoven, ve kterých se prodává zmrzlina a jiné pokrmy.

Místní požadují klidný spánek

A právě zákaz prodeje kopečkové nebo točené zmrzliny u veřejnosti vyvolal velké rozhořčení a několik bouřlivých diskuzí. Zákaz prodeje má platit od 17. května do 4. listopadu a bude vyhlášen ve dvanácti částech Milána, převážně v centrálních oblastech včetně Corso Como a Corso Garibaldi. Milánský starosta Giuseppe Sala uvedl, že se rozhodl pro tuto regulaci po obdržení stovek stížností od obyvatel těchto oblastí, kteří se kvůli hluku nemohou dostatečně vyspat.

Turisté a obchodníci se bouří

Navrhovaná vyhláška by v praxi znamenala zákaz prodeje nápojů a jídla s sebou v době od půlnoci do šesté hodiny ranní. Tento zákaz by se vztahoval i na prodej zdánlivě neškodných potravin, jako jsou voda, pizza nebo zmrzlina. Právě zahrnutí zmrzliny do tohoto omezení se však mnohým odpůrcům vyhlášky jeví jako přehnané a zbytečně přísné opatření, které jde nad rámec původního záměru regulace.

Starosta se zbláznil?

,,Blázen a šílenec. Milánský starosta Giuseppe Sala se rozhodl zakázat prodej zmrzliny,“ tvrdí titulek deníku Giornale, který toto rozhodnutí kritizuje a tvrdí, že by se měl starosta raději zaměřit na řešení stoupajících životních nákladů, než omezovat běžnou zábavu obyvatel.

Mladá žena si dopřává zmrzlinu před milánským Arco della Pace RossHelen/Shutterstock

Zavírat budou i restaurace s posezením

Na velké omezení se musí připravit i restaurace, které nabízejí venkovní posezení. Od května musí počítat s tím, že budou muset své provozovny uzavřít nejpozději půl hodiny po půlnoci. O víkendech a svátcích však budou mít výjimku a otevírací dobu budou mít prodlouženou o jednu hodinu.

Podnikatelé se obávají poklesu tržeb

Radní tak pevně věří, že se turisté přestanou shromažďovat na veřejných místech a nebudou narušovat noční klid místním obyvatelům. Naopak majitelé podniků jsou přesvědčení o tom, že jim kromě zákazníků také výrazně klesnou tržby a žádné jiné zlepšení toto nařízení nepřinese.

Noční klub. Tanec, pití, zábava astarot / Shutterstock

Dostane zmrzlina výjimku?

Výzvy kritiků na radnici však nezaznamenaly výraznější ohlas. Starosta Sala se nadále odvolává na stovky stížností na noční hluk v ulicícha tvrdí, že vyhláška nemění zákony vesmíru, ale pouze zavádí mírná omezení. Podnikatelé mají nicméně do 3. května možnost vznést připomínky. Starosta zároveň ujišťuje, že radnice je ochotna v případě zmrzliny učinit výjimku.

Válka o kornoutky zuřila už před 11 lety

Milán již podobný spor zažil před jedenácti lety, kdy se úřady pokusily zakázat konzumaci zmrzliny v ulicích pouze ve čtyřech částech města. V tu chvíli vypukla „válka o kornoutky“ a protestní akce hnutí s názvem „Occupy Gelato“. Do ulic vyšly demonstrovat stovky lidí a tehdejší starosta Giuliano Pisapia nakonec ustoupil, uznal svou chybu a prohlásil, že lidé si mohou dopřávat zmrzlinu kdykoli a kdekoli chtějí, ve dne i v noci.

Mladá turistka s chutí pojídá zmrzlinu před milánskou katedrálou Nikolas_jkd/Shutterstock

Z popelky hlavním městem módy

Milán byl v minulosti považován za šedou průmyslovou metropoli, ale v posledních letech zažívá velký turistický rozmach. Proslavil se především jako italské hlavní město módy a bohatého nočního života.

Zdroje: TheTimes, TheGuardian, ilgiornale