Ochutnejte exotický chlebovník. V Česku je stále dostupnější a poskytuje celou řadu benefitů

Plod chlebovníku - jackfruit, rozkrojený i na misce Suriyawut Suriya / Shutterstock.com

Víte, který strom produkuje největší plody na světě? Ne každý ho zná, protože roste pouze v tropických oblastech, ale jelikož lze jeho plody pořídit snadno už i v tuzemsku, je dobré o existenci chlebovníku vědět. Nepleťte si ho s chlebníkem, i když si můžete být jistí, že by se vám jeho plody do chlebníku nevešly. Chlebovník potěší zejména ty, kteří hledají vegetariánskou alternativu masa.

Přečtěte si také

Nákupní vozík budoucnosti? V Belgii zatím sklízí během testovacího provozu úspěch

Poznejte jackfruit

Chlebovník různolistý, latinsky Artocarpus heterophyllus, je velký stálezelený strom pocházející z jihozápadních deštných pralesů Indie. Nejčastěji ho nalezneme pod jeho anglickým názvem jackfruit, stejně tak se označují i jeho plody. Patří do čeledi morušovité a může dorůst výšky 20 až 30 metrů. Je odolný vůči suchu a teplu, ale vyžaduje dobře odvodněnou půdu a dostatek slunce.

Má podlouhlé listy se špičatým koncem. Květy stromu jsou malé, zelenožluté a vyrůstají přímo na kmenech a větvích stromu. Nejzajímavější jsou jeho gigantické plody, které rostou také přímo na kmenech a větvích stromu a mohou dosáhnout váhy i přes 30 kilogramů.

Jackfruit na stromě Bigc Studio / Shutterstock.com

Maso roste na stromě?

Pro své chutné a výživné plody se dnes pěstuje v tropických oblastech po celém světě. Ovoce je bohaté na živiny, včetně vitamínu C, draslíku, vlákniny a různých antioxidantů. Je také dobrým zdrojem sacharidů a poskytuje i bílkoviny. Chuť zralého plodu je obvykle sladká a ovocná s nádechem manga, banánu a ananasu. Dužina plodu je měkká, vláknitá a šťavnatá.

Když je plod zralý, může mít také lehký nádech ovocného vína. Textura tohoto ovoce je také unikátní. Má masitou a vláknitou konzistenci, která může připomínat kuřecí nebo vepřové maso. Díky této textuře je zralý jackfruit oblíbený jako vegetariánská náhražka masa v různých jídlech. Nezralý jackfruit má pevnější texturu a výraznější chutě, je ale méně sladký a je často používán v pikantních pokrmech, jako jsou kari, omáčky a polévky.

Nákup jackfruitu v Česku

Pokud hodně cestujete, můžete v mnoha teplejších destinacích narazit na čerstvý jackfruit. V tuzemsku ho v této podobě pořídíte jen ve specializovaných obchodech, nejčastěji asijských. Mnohem jednodušší je koupit si konzervovaný jackfruit, který můžete sehnat v mnoha běžných obchodech nebo i na internetu. Nabízí se vám plechovky i sklenice s kousky jackfruitu ve sladkých i slaných nálevech. Cena není nijak vysoká, porce 500 g vás v průměru vyjde na 50–100 korun.

Pokud rádi experimentujete, můžete zkusit třeba oblíbené masové recepty a maso v nich nahradit právě jackfruitem. Díky jeho textuře možná ani nezaznamenáte rozdíl. Můžete ho péct, vařit, smažit či grilovat. Hodí se ke všem přílohám, od rýže až po těstoviny. Nabízí se také mouka z jackfruitu, která je bez lepku.

Plněné cukety s rajčaty
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Plněné cukety s rajčaty

Plněné cukety s rajčaty budete mít hotové jedna dvě a zaručeně si na nich velmi pochutnáte. Skvěle vám poslouží jako rychlý oběd nebo večeře. Navíc si tento bezmasý pokrm mohou s klidem dopřát i vegetariáni.

Plněné cukety s rajčaty
Hruškové carpaccio s rukolou a ořechy
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Hruškové carpaccio s rukolou a ořechy

Hruškové carpaccio s rukolou a ořechy je výborný svěží předkrm, vhodný i pro vegetariány. Zálivku můžete ještě vylepšit oříškovým olejem, který smícháte s olivovým a společně prošleháte. Výsledná chuť pokrmu bude naprosto skvělá.

Hruškové carpaccio s rukolou a ořechy

Jak jackfruit zpracovat?

  • Syrový jackfruit - Chcete-li do misky zmrzliny nebo jogurtu přidat zdravou a sladkou chuť, přidejte nakrájený syrový jackfruit. Jackfruit můžete přidat i do salátu nebo s ním připravit salsu. Kromě toho může být díky své vydatné textuře jednou z hlavních ingrediencí pro kari.
  • Zralý jackfruit - Sladká a tropická ovocná příchuť zralého plodu je perfektním doplňkem do sladkých jídel, smoothies nebo jako svačinka pro přímou konzumaci. Chutná podobně sladce jako jakékoli jiné tropické ovoce.
  • Semena - Semínka nabízejí významné zdravotní přínosy a jsou další jedlou částí ovoce. Můžete je opéct, dochutit solí a konzumovat.
  • Listy - I listy můžete využít. Mnoho lidí je například vaří v páře a přidává do kari.
  • Mouka - Výhodou jackfruitové mouky je, že je vhodná pro diabetiky. Může být ideální variantou v kombinaci s pšeničnou moukou. Pro exotickou chuť ji můžete přidat do jakékoliv jiné mouky.
Jackfruit v konzervě Endorphin_SK / Shutterstock.com

Nutriční obsah na 100 g konzervovaného jackfruitu (scezeného):

  • 20 kcal / 83 kJ
  • 1,0 g bílkovin
  • 0,3 g tuku
  • 1,0 g sacharidů
  • 4,7 g vlákniny
  • 96 mg draslíku
  • 0,03 g soli

Ačkoli je dužina jackfruitu oblíbená náhražka masa, nepřináší stejné množství bílkovin. Z tohoto důvodu je dobré jej kombinovat s jinými rostlinnými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny, ořechy a semena.

Zdravotní přínosy konzumace jackfruitu

  • Zdroj vitamínů a minerálů - Jackfruit má relativně nízký počet kalorií a podle jedné studie je bohatší na mikroživiny než mnoho jiných oblíbených druhů ovoce, jako jsou jablka, meruňky, avokádo a banán. Jeho semena a dužina obsahují více vápníku a železa než jiné tropické ovoce a jsou užitečným zdrojem vitamínů B včetně B1, B3, B6 a folátu.
  • Může chránit před nemocemi - Je zdrojem široké škály fytonutrientů, které mohou pomoci předcházet rozvoji některých chronických onemocnění, jako je cukrovka. Patří mezi ně vitamín C, karotenoidy a také polyfenoly a flavonoidy.
  • Je zdravý pro srdce - Kromě toho, že jackfruit dodává ochranné fytonutrienty, obsahuje také živiny příznivé pro srdce, včetně draslíku a vlákniny.
  • Podporuje imunitní funkce - Právě obsah vlákniny šetrné ke střevům spolu s vitamínem C a beta-karotenem naznačuje, že může být skvělý pro podporu imunitního zdraví a potenciálně snížit riziko virové infekce.
  • Může snižovat hladinu cukru v krvi - Má nízký glykemický index. Tento index měří, jak rychle sacharidy z potravy ovlivňují hladinu cukru v krvi (glukózu). Nízké skóre naznačuje pozvolnější nárůst hladiny cukru v krvi, což vám může pomoci cítit se déle plnější.
Uvařený jackfruit v bílé misce aniestia n / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

Potravinové alergie na chlebovník jsou vzácné, ale přesto buďte raději opatrní. Vyzkoušejte jen malé množství tohoto ovoce a sledujte, jak na něj vaše tělo reaguje. Pokud jste alergičtí na latex nebo pyl břízy, můžete být alergičtí i na jackfruit. Pokud máte problémy s ledvinami, draslík v ovoci může vést k hromadění draslíku v krvi, což je stav známý jako hyperkalémie.

Zdroje: National Library of Medicine, Everyday health, Healthline