Podle Greenpeace pochází dřevo v IKEA z chráněných lesů. Nábytkářská firma se hájí legalitou

Les plný vzrostlých stromů travelview/Shutterstock

IKEA se často prezentuje svou ekologicky šetrnou výrobou i souvisejícími aktivitami. V rámci svého bazaru dává druhý život použitému nábytku, v restauraci nabízí i vegetariánské varianty některých jídel a v kavárně láká mimo jiné na sušenky z kávové sedliny. Organizace Greenpeace ale nyní přichází s tvrzením, že oblíbená nábytkářská firma spolupracuje s dodavateli, kteří těží dřevo z chráněných lesů v Rumunsku. Je takové podnikání legální? A jak se k němu vyjadřuje samotný řetězec?

Přečtěte si také

Vynikající zeleninový salát z USA: Je pojmenovaný po restauraci a je pro něj typickým lahodný dresink s parmazánem

Nábytek a bytové doplňky ze vzácných stromů?

Problém vidí ochránci přírody především v karpatských lesích se stromy starými 120 až 180 let, které patří k posledním původním porostům v Evropě. Dvě z oblastí jsou dokonce zapojené do evropské soustavy Natura 2000. Ta zahrnuje významné přírodní lokality s nejvzácnějšími rostlinami i živočichy.

„Naše nejcennější přírodní dědictví nemůžeme zničit a přeměnit na kusy nábytku či šatní ramínka. Staré lesy jsou životně důležité pro zdraví planety a musí být okamžitě chráněny," uvádí Jan Freidinger na webu Greenpeace Česká republika s tím, že IKEA musí dostát svým vlastním slibům o udržitelném podnikání a přestat s destrukcí starých lesů napříč celým dodavatelským řetězcem.

Podle zástupců IKEA je postup legální

Nejnovější investigace zmiňuje až sedm firem, které jsou spojené s nábytkářským gigantem IKEA a dodávají mu materiál hned na několik produktů. Mezi nejznámější se řadí dětské postýlky a postele SNIGLAR nebo židle INGOLF. A jak se k celé kauze vyjádřilo vedení švédské společnosti?

Podle zástupců IKEA pochází dřevo výhradně z hospodářských lesů, které se k těžbě využívají. Veškerá činnost je tedy v souladu s místními zákony i předpisy Evropské unie. „Postupy získávání dřeva uvedené ve zprávě Greenpeace jsou legální a dodržují místní předpisy i předpisy EU,“ komentoval situaci pro Hospodářské Noviny Petr Šašek, mluvčí Ikea ČR s tím, že pokud by se na straně dodavatele prokázalo pochybení spojené s ilegální činností, firma s ním okamžitě ukončí spolupráci.

Nábytek v obchodě IKEA Basel Al seoufi / Shutterstock

Certifikáty jako záruka ochrany přírody?

Dále IKEA zdůraznila, že vždy zná přesný původ dřeva a vybírá jen takové, které pochází z recyklovaných zdrojů nebo ze zodpovědně obhospodařovaných lesů. V tom případě je tedy značené certifikátem FSC. Organizace Greenpeace ale oponuje tím, že ani staré a vzácné stromy nemusí být zákonem chráněné. Konkrétně v Rumunsku je to pouze 2,4 procenta, tedy asi 1700 metrů čtverečních, což by se do budoucna mělo změnit. Zatím ale není jasné, kdy a jak se pravidla změní a co to bude znamenat pro dřevařský, potažmo nábytkářský průmysl.

Zdroje: Kupi, Greenpeace, Hospodářské Noviny