Cibule v Česku za posledních 10 let zdražila skoro o 100 procent. Co za tím stojí?

Žlutá cibule Wannamon Tengkaoprasert / Shutterstock.com

Spotřebitelské ceny napříč trhem za posledních několik let citelně vzrostly. Týká se to i ovoce a zeleniny. Mezi rekordmany se při pohledu do posledních let řadí i cibule. V lednu roku 2014 zákazník v českém obchodu za jeden kilogram cibule v průměru zaplatil 14,6 koruny. Během letošního ledna to však bylo 29 korun, což je o 98,6 procenta víc.

Přečtěte si také

Vynikající Cordon bleu od mistra šéfkuchaře: Tuhle dobrotu připravíte do 30 minut

Proč ceny cibule raketově rostou?

Cenu cibule sledují analytici z Českého statistického úřadu, kteří pravidelně monitorují cenový vývoj všech položek, jež jsou na tuzemském trhu k mání. V případě cibule se ale samotná míra zdražení řadí k těm vůbec nejvyšším. Přitom cibule je tradiční součástí jídelníčku téměř každého spotřebitele nejen v České republice.

V sezónně je levnější

Ovoce i zelenina jsou z pohledu cenotvorby artikly, které se citelně odvíjí od aktuální sezónnosti. To znamená, že pár týdnů až měsíců po sklizni bude kilogram cibule levnější než v době, kdy sezóna zrovna není. I kvůli tomu ceny zeleniny a ovoce v čase velmi kolísají, a je třeba, aby se případné cenové porovnání z důvodu eliminace možného zkreslení vždy odehrávalo ve stejných měsících.

Pokud je úroda v České republice či zahraničí ideální, bude konečná cena vlivem vysoké nabídky klesat. Jestliže však zemědělci zrovna nemají dobrou sezónu, bude cena pravděpodobně růst.

Doplácíme na změnu klimatu?

Je však zřejmé, že celý svět se v posledních letech potýká s důsledky klimatické krize. Zemědělcům se kvůli tomu propadá úroda, která se týká právě i cibule. Není to však jen případ České republiky, ale také tradičních světových vývozců. Mezi ně se řadí třeba Kazachstán, Turecko nebo Maroko.

Celá cibule i její plátky na dřevěném prkénku. NUM LPPHOTO / Shutterstock.com

Máme cibuli vyřadit z jídelníčku?

Cenová dostupnost cibule proto v posledních letech klesá a mnohé domácnosti ji začínají ve svém jídelníčku čím dál častěji škrtat. Přitom cibule je hned po rajčatech nejvíce konzumovanou zeleninou na světě.

Zdražuje se kvůli vyšším nákladům?

Každý rok se po celém světě vyprodukuje asi 106 milionů tun cibule, což je zhruba podobně jako česneku, tuřínu, mrkve, paprik a chilli papriček dohromady. OSN i proto dlouhodobě varuje, že několik stovek milionů lidí po celém světě si nemůže dovolit zdravou stravu.

Rostou ceny hnojiva i osiva a také mzdy

Cena cibule v posledních letech skokově narostla i kvůli tomu, že zemědělcům rostou náklady. Ty se týkají kupříkladu dražšího hnojiva, bez kterého dnes pěstování cibule ve větším měřítku není prakticky možné. Zdražuje i osivo. Po celém světě zároveň za posledních několik let citelně stouply také mzdy, což se projevilo právě i v konečné spotřebitelské ceně cibule.

Zdroje: ČSÚ, Kupi