Fialová šťáva pro děti bez konzervantů a barviv? Ano, to je domácí fialkový sirup

Zavírací sklenice s domácím fialkovým sirupem Anna Kolásková

Je to fialové, plné květů a voní to. Co je to? Přece fialkový sirup, který si můžete na jaře doma vyrobit z voňavých kvítků violek, lidově fialek. Ty jsou jedlé a stejně jako ve vázičce se budou vyjímat také v domácím sirupu.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Kdy a jak sbírat fialky?

Fialky kvetou na jaře, nejčastěji v březnu až dubnu. Ideální je sbírat je na vlastní zahrádce, kde máte přehled, jak byly hnojené a jestli neprošly postřikem. Pokud je na zahrádce nemáte, vyrazit můžete na jejich sběr i do přírody. Vyhněte se ale sběru v okolí silnic a dejte si pozor na chráněné oblasti, kde je zakázaný sběr jakýchkoli rostlin.

Jak připravit domácí fialkový sirup?

Fialkový sirup jen tak někde neseženete. Přinášíme vám unikátní recept. Řiďte se jím a vyrobíte sirup, jaký hned tak někdo nemá. Vaše děti vás budou mít za mámu roku!

Co budete potřebovat

  • velkou hrst čerstvých květů fialek, ideálně violky vonné (zhruba 550 kusů)
  • 500 ml horké vody
  • 500 g cukru krystal
  • 1,5 bio citrónu

Postup 1. den

  1. Nasbírejte čerstvé květy fialek a doma je rychle propláchněte pod studenou vodou. Žádné dlouhé macerování, ať vám neutečou vonné silice.
  2. Fialky dejte do uzavíratelné nádoby (např. hrnce) a zalijte půl litrem horké vody. Přidejte 1,5 bio citrónu nakrájeného na plátky a zavřete.
  3. Nechte 24 hodin macerovat na tmavém chladném místě, aby fialky pustily barvu, vůni a šťávu.
Nádoba s fialkami zalitými vodou Anna Kolásková

Postup 2. den

  1. Připravte si 3 až 4 uzavíratelné sklenice střední velikosti, dobře je umyjte a nechte uschnout.
  2. Fialky slijte přes plátýnko nebo hustý cedník a zbylé květy vymačkejte.
  3. Tekutinu přendejte do hrnce, přidejte půl kila cukru krystal a za občasného míchání přiveďte tekutinu k varu.
  4. Nechte sirup 3 minuty probublat, vypněte a ještě horký jej plňte do sterilizovaných sklenic.

Jak prodloužit trvanlivost sirupu?

Po naplnění sklenic sirupem máte dvě možnosti. Pokud víte, že jej spotřebujete do 2 až 3 týdnů, uchovávejte ho v lednici. Pokud ale chcete, aby vám sirup vydržel až 1 rok, je třeba sklenice zavařit. Sirup potřebuje 20 minut při 80 stupních, aby se zakonzervoval.

Fialky kvetoucí na zahradě Anna Kolásková

3 důvody, proč pít fialkový sirup

  1. Díky fialové barvě si sirup rozhodně oblíbí děti. Můžete ho zmrazit v tvořítkách na led a přidat do 1 litru sodovky. Budete mít parádní limonádu, hrající barvami.
  2. Na rozdíl od kupovaných sirupů víte, co je v domácím fialkovém sirupu obsaženo. Žádné konzervanty, éčka ani umělá barviva.
  3. Fialkovým sirupem můžete sladit i dezerty, případně ho používat na oslazení čaje.
Sušenkový dezert
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Sušenkový dezert

Rychlý sušenkový nepečený dezert, který hravě připravíte i tehdy, když váš trápí nedostatek času. Lahodný a jemný dezert ke kávě potěší všechny, kdo mají rádi sladké.

Sušenkový dezert
Čokoládový krém s tvarohem
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový krém s tvarohem

Čokoládový krém s tvarohem je ideální, pokud máte chuť na vydatnou svačinku, stravujete se low carb, případně prostě jen chcete udělat radost dětem.

Čokoládový krém s tvarohem

Tip navíc

Vyvařte ze sirupu přebytečnou vodu zhruba o polovinu, a získáte domácí fialkový med. Jeho příprava je podobná jako u domácího sedmikráskového medu.

Zdroj: Kupi