Jak přežít horko v bytě bez klimatizace? I větrání v létě má svá pravidla

Žena otevírá okno Leszek Glasner / Shutterstock.com

Cítíte se doma během parných letních dnů jako ve skleníku? Pak se pravděpodobně, stejně jako většina lidí, dopouštíte jedné chyby: otevírání oken v průběhu dne. I větrání v létě má totiž svá pravidla.

Přečtěte si také

Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

Je dobré při vysokých teplotách otevírat okna?

Mnoho lidí má pocit, že otevřená okna v létě pomáhají nahnat dovnitř čerstvý vzduch, který byt ochladí. Opak je ovšem pravdou.

Když v místnosti otevřete okno, zhruba do 20 minut se její teplota vyrovná s tou venkovní. Pokud jsou tedy venku tropy a nefouká, nestane se nic jiného, než že budete mít stejné tropy i doma.

Tip: Sledujte teploměr, a dokud je teplota venku vyšší, než je u vás doma, okna nechte zavřená. Zbytečně byste si byt nebo dům ještě více ohřáli. Větrání má smysl až ve chvíli, kdy je venku chladněji.

Bydlíte-li navíc ve městě, otevřenými okny se vám dovnitř dostává rozvířený prach a pyl z vyprahlé ulice. Z tohoto důvodu není dlouhodobé větrání během léta vhodné ani pro lidi trpící alergiemi.

Jak v létě správně větrat?

Ideální je větrat krátkodobě, pomocí průvanu. Nejlépe večer nebo ráno, kdy je venku příjemnější chládek. Otevírejte vždy protilehlá okna (stačí, aby jedno bylo otevřené úplně, druhé může být „na ventilačku“). Tím vzniknou dva různě velké průchody, mezi kterými začne nasátý teplý vzduch rychle proudit a tím prostor ochlazovat.

Důležitý je zdroj chladnějšího vzduchu

Zásadní je ovšem pravidlo: jedno z otevřených oken by mělo být v chladnější místnosti. Máte-li všude stejnou teplotu, pouze si do bytu zbytečně pustíte další dávku horkého vzduchu.

Pokud nevětráte během již zmíněného rána nebo večera, pak by jedno z otevřených oken mělo být v pokoji orientovaném na sever, případně odpoledne na jih či východ, kde by již měl být stín. V domě můžete k vytvoření průvanu využít světlík nebo chladnější chodbu.

Muž sedí před ventilátorem v bytě antoniodiaz / Shutterstock.com

Jaký druh stínění vybrat?

Pokud jste někdy navštívili jižní země, pak jste si jistě všimli, že téměř všechna okna mají venkovní žaluzie, předokenní rolety, okenice, pergoly nebo markýzy. Má to svůj důvod. Odstínění slunečních paprsků zvenčí je totiž nejúčinnější metodou.

Tip: Trendem poslední doby jsou venkovní žaluzie na elektrický pohon a dálkové ovládání. S nimi pohodlně regulujete přirozené osvětlení v domě a současně zajišťujete příjemné klima i během velmi slunečných dnů.

Existují také venkovní žaluzie vybavené čidly automaticky reagujícími na okolní sluneční a povětrnostní podmínky, které pomáhají lépe regulovat vnitřní teplotu bytu nebo domu.

Samozřejmě, vnitřní žaluzie, rolety a závěsy také pomáhají, jistá část slunečního svitu se ale dostane dovnitř a ohřívá vám doma vzduch. Efektivnější mohou být v tomto případě protisluneční okenní fólie.

Jak ochladit vzduch v místnosti?

Nejjednodušším a v mnoha případech i nejlevnějším způsobem je pořízení klasického větráku. Při výběru se řiďte nejen cenou a výkonem, ale také různými funkcemi a nastavitelnými programy, případně hlučností, pokud ho budete mít zapnutý i přes noc nebo během práce z domova.

Existují také větráky se zabudovaným rozprašovačem studené mlhy. Další možností je pořízení přenosného ochlazovače vzduchu, který se zapojuje do zásuvky (některé menší stolní varianty mají dokonce USB konektor, který je možné zapojit do počítače nebo notebooku). Čím dál více domácností také sází na instalaci domácí klimatizace, ta je ovšem finančně nákladnější a vyžaduje stavební úpravy.

Zdroj: Svet-oken.cz, Prozeny.cz, Globe24.cz