V Česku se objevil první výdejní box Allegro. Je konkurence v ohrožení?

Na obrázku vidíte první One Box v Česku Krzysztof Bubel / Shutterstock.com

Allegro provozuje doma v Polsku více než 3000 výdejních boxů s názvem One Box. A nyní se ukázalo, že se v tichosti první objevil také v Česku. Slibuje rychlejší způsob doručování i vracení zakoupeného zboží. Doteď tuto službu Allegro provozovalo skrze svou doručovací síť WE|DO. Znamená to, že ji časem úplně zruší? A s jakou konkurencí se bude na našem trhu potýkat?

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Online tržiště přichází s vlastními schránkami

První One Box se v Česku objevil bez předchozí marketingové komunikace Allegra. Upozornil na něj na svém profilu LinkedIn Daniel Mareš, který působí jako specialista logistiky ve fondu Vesa Equity Investment. Allegro skutečnost potvrdilo na základě dotazu magazínu CzechCrunch, který o novince následně informoval. Na internetu se totiž objevila fotografie instalovaných schránek s českými nápisy.

Česká premiéra

„Na obrázku, který posíláte, vidíte první One Box v Česku,“ uvedla Tereza Copers z PR oddělení firmy a dále dodala: „One Boxy se totiž stanou novým způsobem nejen doručování, ale také vracení zboží v rámci skupiny Allegro.“

One Box od Allegra ve Varšavě Fotokon / Shutterstock.com

Boxy umožní balíky vyzvedávat i vracet

One Boxy doposud provozovalo Allegro převážně v Polsku, kde umožňují jeden z nejrychlejších způsobů doručení „do druhého dne“. Jak navíc naznačil komentář Copers, jedním z benefitů (kterého by za chvíli mohli využívat i čeští zákazníci) je mimo jiné možnost přes tyto schránky zboží vracet či reklamovat. V Česku takovou funkci zatím nabízí Alza a Zásilkovna, které zároveň patří k největším tuzemským provozovatelům sítě výdejních boxů, a tedy představují pro Allegro silnou konkurenci. A naopak.

Z Polska do Česka

„Allegro již nyní nabízí nejširší síť výdejních míst po celém Polsku a své možnosti doručování konstantně modernizuje, přičemž cílem je poskytnout možnost širší volby také v Česku. Více informací o působení One Boxů v Česku se dozvíte již brzy,“ doplnila Copers.

Skončí služba WE|DO?

Allegru se na tuzemském trhu daří a řadí se již mezi největší hráče místní e-commerce. Loni v květnu představilo online tržiště, ještě předtím se stalo vlastníkem našich dvou internetových gigantů: e-shopů CZC.cz a Mall.cz. Od té doby se mluví o jejich nejistém osudu a možnosti, že polský vlastník postupně obě značky, jejichž výsledky v poslední době spíše klesají, spolkne.

Vedení společnosti se nevyjádřilo

A nyní se o podobném osudu začíná spekulovat i ve spojitosti s kurýrní službou WE|DO, kterou taktéž vlastní Allegro. Postupně by ji mohly nahradit právě výdejní schránky One Box. WE|DO totiž vlastní boxy nemá, doručuje do partnerských výdejních schránek. Zástupci společnosti se však k tomuto zatím nevyjádřili.

Žena vkládá do boxu balíček Ground Picture / Shutterstock.com

Proč si Češi výdejní boxy oblíbili?

Na území České republiky zažívají schránky v posledních letech boom. Zákazníkům většinou nabízí jeden z nejlevnějších způsobů doručení. Balíky mají u sebe i do druhého dne a vyzvednout si je mohou kdykoliv bez čekání na kurýra nebo nutnosti přizpůsobování otevírací době poboček.

Kromě již zmíněné Alzy a Zásilkovny výdejní boxy u nás provozuje většina velkých doručovacích služeb, jako jsou PPL, DPD (Pickup Boxy), GLS a DHL. Velkou síť OX Point provozuje také společnost Conteg. Někde jsou rovněž dostupné výdejní i sběrné Penguin Boxy. V neposlední řadě má své vlastní boxy i řada obchodů, například lékárna Pilulka.cz, online supermarket Rohlík.cz nebo družstevní řetězec Coop.

Zdroje: Kupi, CzechCrunch, Allegro