Jak skladovat cibuli, česnek nebo jablka v bytě? Klíčem je volba vhodného místa

Člověk si bere cibuli z úložného boxu ve spíži VH-studio / Shutterstock.com

Skladování brambor, česneku, cibule a jablek v domácnosti může představovat výzvu, obzvláště pokud vám chybí přístup ke sklepu nebo jiným chladným a temným místům. V tomto článku se zaměříme na to, jak tyto potraviny uchovávat efektivně, aby zůstaly čerstvé co nejdéle, i když žijete v bytě nebo panelovém domě.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Jak skladovat brambory?

Brambory mají sklony klíčit, když jsou vystaveny světlu a teplu. Jako prevence se doporučuje skladovat je v chladném a tmavém prostředí.

Pokud nemáte k dispozici sklep, vhodnou alternativou může být tmavá, chladná skříň či spíž. Brambory by měly být uloženy v papírových nebo látkových pytlích, případně bedýnkách, které zajišťují dostatečnou cirkulaci vzduchu a zabraňují akumulaci vlhkosti. Skladování v plastových taškách se nedoporučuje, neboť to podporuje hromadění vlhkosti a může vést k jejich zkáze.

  • Umístění jablek společně s bramborami v jednom prostoru může pomoci zpomalit klíčení, protože jablka vylučují ethylen, který může blokovat růst klíčků, ostatně naše babičky tohle praktikovaly již dávno.

Jak skladovat česnek a cibuli?

Česnek a cibule se nejlépe skladují podobně jako brambory – na chladném, suchém a tmavém místě. Sluneční světlo může způsobit jejich klíčení. Doporučuje se uložení v síťovaných nebo papírových sáčcích a košících, které umožňují adekvátní ventilaci, což prodlužuje jejich čerstvost na několik měsíců. Je také důležité uchovávat česnek a cibuli odděleně od ostatních potravin, aby se předešlo přenosu jejich výrazného aroma.

  • Neodstraňujte slupku, dokud nebudete česnek používat, protože slupka chrání stroužky před poškozením a zkažením.
Svazky česneku a cibule B Ledger / Shutterstock.com

Proč se cibule a česnek svazují?

Je to hned z několika praktických důvodů, které souvisí s jejich skladováním a konzervací. Tento tradiční způsob skladování má několik výhod:

  1. Optimalizace prostoru: Svazování cibule a česneku do snopků nebo copánků pomáhá efektivněji využít skladovací prostor. Tyto snopky lze snadno zavěsit na stěnu nebo umístit na háčky, čímž se uvolní místo na policích nebo v koších.
  2. Zlepšení cirkulace vzduchu: Zavěšené snopky umožňují lepší cirkulaci vzduchu kolem každé hlízy nebo stroužku, což je klíčové pro jejich dlouhodobé uchování. Dobrá ventilace pomáhá předcházet plísním a zkažení.
  3. Snadná přístupnost: Svazky cibule a česneku jsou snadno dostupné a umožňují rychlý přístup k jednotlivým hlízám nebo stroužkům bez nutnosti prohledávat celou zásobu.
  4. Estetický vzhled: Svazování cibule a česneku může také přidat rustikální nebo tradiční estetický prvek do kuchyně. Copánky nebo snopky vypadají dekorativně a přinášejí do interiéru kus tradice.
  5. Přirozené zrání a konzervace: Proces svazování umožňuje cibuli a česneku dále zrát a vysychat, což přispívá k jejich delší trvanlivosti. Při správném sušení se zvyšuje konzervace a zlepšuje se chuť.

Svazování cibule a česneku je tedy nejen praktické z hlediska skladování, ale také přispívá k lepší konzervaci a může sloužit jako dekorativní prvek v kuchyni.

Česneková pomazánka
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka s pořádnou dávkou česneku a čerstvé pažitky přijde vhod při přípravě jednohubek pro návštěvu nebo jako silvestrovské pohoštění. A můžete si ji s klidem namazat i na čerstvé pečivo. Připravenou ji budete mít do pár minut a stačit vám bude pouze pár surovin, co bývají běžně doma.

Česneková pomazánka

Jak skladovat jablka?

Jablka se skladují nejlépe v chladném prostředí. Pokud nemáte přístup k chladničce nebo sklepu, vyberte pro jejich skladování nejchladnější místo ve svém domově. Ideálně by měla být uložena v jedné vrstvě, aby se zabránilo šíření hniloby, a odděleně od zeleniny, která může urychlit jejich zrání. Použití perforovaných plastových sáčků nebo papírových tašek může pomoci regulovat vlhkost a zachovat čerstvost jablek.

Jablka v papírovém sáčku Anna Shkolnaya / Shutterstock.com

Obecné tipy ke skladování potravin

  • Pravidelná kontrola stavu skladovaných potravin a odstraňování těch, které se začínají kazit, je klíčová k prevenci šíření hniloby.
  • Využívání speciálních skladovacích boxů s možností regulace vlhkosti a ventilace může výrazně prodloužit čerstvost potravin.
  • Umístění potravin v chladnějších částech bytu, jako jsou spodní police skříní nebo místa blízko podlahy, může poskytnout lepší podmínky pro jejich uchování.

Přestože skladování potravin bez sklepa může přinášet určité výzvy, správnými metodami a trochou kreativity je možné udržet brambory, česnek, cibuli a jablka čerstvé dlouhodobě. Klíčem je volba vhodného místa, použití správných obalů a pravidelná kontrola stavu skladovaných potravin.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov